Nors gyventojai piktinasi išaugusiomis maisto kainomis, Velykų stalui lietuviai pinigų žada negailėti.
Tokį drąsesnį „priešvelykinį“ gyventojų išlaidavimą liudija ir prekybininkai. Apklausos atskleidžia, kad lyginant su pernai šiemet dauguma Velykų stalui planuoja skirti nuo 51 iki 100 eurų.
Kiek daugiau nei trečdalis - nuo 21 iki 50 eurų. Ir tik 3 nuošimčiai apklaustųjų planuoja Velykas sutikti kukliau ir išleisti ne daugiau nei 20 eurų.
Prekybininkai taip pat atkreipia dėmesį, kad daugumą gyventojų Velykų patiekalus vis dar ruošia patys, tačiau tendencijos keičiasi. Gyventojai esą nori daugiau laiko praleisti su šeima, mažiau laiko praleidžia virtuvėje, todėl kasmet perka daugiau paruošto maisto.
Pastebima, kad tradicinius Velykų stalo patiekalus keičia išskirtiniai gaminiai. Anot prekybininkų, lietuviai lentynose ieško neragauto maisto it stengiasi kiekvienais metais išbandyti, ką nors naujo.
Populiariausia velykinė prekė kiaušiniai. Skaičiuojama, kad artėjant Velykoms jų lietuviai nuperka milijonus.
Tiesa, pastebima, kad prekybos centrų lankytojai vis dažniau domisi putpelių kiaušiniais. Per Velykas jų paklausa esą išauga 10 kartų.
Nepaisant kintančių gyventojų poreikių, tarp populiariausių patiekalų ir toliau karaliauja tradicijos. Po virtų kiaušinių seka daržovės ir vaisiai, velykiniai kepiniai bei mišrainės.
Plačiau apie tai TV3 reportaže