Absoliučiai švarūs produktai Lietuvos dažnai taip ir nepasiekia. O jeigu ir pasiekia, čia apsiginti nuo kenkėjų, pasak mokslininkų, labai sudėtinga. Tiesa, medikai juokaudami ramina – į paniką pulti neverta, juk kenkėjai žmogaus organizmui - papildomi baltymai už dyką.
Gamtos tyrimų centro mokslininkas Povilas Ivinskis sako, kad žmonių nusiskundimų, jog riešutuose, datulėse ar kituose džiovintuose vaisiuose kažkas gyvena, šylant orams – daugėja. Žmonės pirmiausia į mokslininkus kreipiasi radę akivaizdžių naikintojų pėdsakų ir mėgina išsiaiškinti, kas tai. Mokslininkai, apžiūrintys produktus po mikroskopu, randa gyvių pėdsakų, ir ne tik jų, bet ir daugiau netikėtumų.
Pavyzdžiui, riešutuose, džiovintuose vaisiuose, taip pat miltuose ir kruopose dažniausiai aptinkama kenkėjo ugniuko ekskrementų. Pamatyti to plika akimi negalima. Norintiems švaresnių riešutų, mokslininkas žeria patarimus, į ką pirmiausia reikia atkreipti dėmesį renkantis prekes.
Pasak mokslininko, šiais produktais mėgsta maitintis apie trisdešimt įvairių rūšių kenkėjų. Ir apsiginti nuo jų galime nebent nuplovę parsineštus riešutus ar džiovintus vaisius ir laikydami juos šaldytuve. Nes priešingai galime apkrėsti ir kitus namuose laikomus produktus – kruopas ar miltus.
Plačiau žiūrėkite tv3 reportaže: