Pokalbio metu M. Liekis išskyrė svarbiausias širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijas. Pasak jo, tai – viena svarbiausių organizmo sistemų.
„Pagrinde, širdies ir kraujagyslių sistema yra atsakinga už kraujo cirkuliavimą visame kūne ir apima tokias pagrindines funkcijas, kaip kraujo tekėjimas į organus ir audinius.
Širdis pumpuoja kraują per arterijas, kapiliarus ir venas, taip aprūpina visus kūno organus ir audinius deguonimi ir maistinėmis medžiagomis“, – akcentavo jis.
Taip pat dietologas pridėjo, jog širdies ir kraujagyslių sistema šalina anglies dioksidą ir kitas metabolines atliekas. Jos pernešamos į kitus organus, pavyzdžiui, plaučius ar inkstus, iš kurių yra pašalinamos.
„Širdies ir kraujagyslių sistema dar yra atsakinga už hormonų transplantavimą. Tai reiškia, kad kraujas transportuoja hormonus ir kitas signalines molekules tarp skirtingų kūno dalių, taip palaikydamas homeostazę.
Priedo, ši sistema atlieka ir imuninę apsaugą, kuomet kraujas perneša baltuosius kūnelius, padedančius kovoti su infekcijomis ir svetimkūniais.“
Žalingi širdžiai veiksniai
M. Liekis taip pat atskleidė veiksnius, kurie gali neigiamai paveikti širdies ir kraujagyslių sistemą. Anot jo, tai yra keturi pagrindiniai komponentai.
Visų pirma, vyras pabrėžė širdies ir kraujagyslių ligas, kurios žaloja šią sistemą. Dietologas įvardijo, kad kelios iš jų yra hipertenzija, aterosklerozė, arterijų užkalkėjimas, koronarinė širdies liga, širdies nepakankamumas bei cukrinis diabetas.
„Fizinio aktyvumo trūkumas taip pat prisideda. Dažnai, kai žmonės gyvena sėslų gyvenimo būdą, jie priauga svorio ir taip gali padidinti savo kraujospūdį, savo cholesterolio kiekį. Šios priežastys gali sukelti papildomas širdies ligas“, – dar vieną veiksnį apibūdino dietologas.
Trečiasis veiksnys, kuris gali tapti lemiamu išsivystant širdies ir kraujotakos ligas yra rūkymas ir alkoholio vartojimas.
Pasak pašnekovo, rūkymas žaloja kraujagysles ir didina kraujospūdį, taip skatindamas išsivystyti aterosklerozei. Tuo tarpu alkoholio vartojimas gali pažeisti kepenų veiklą bei didinti kraujospūdį.
Galiausiai, dietologas prabilo apie mitybą. Anot jo, tai gali tapti viena pagrindinių priežasčių širdies ir kraujagyslių ligų vsytymuisi.
„Mityba gali stipriai pakenkti. Jeigu žmogaus meniu bus daug sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos ir įvairiausių kitų pusfabrikačių, tai gali sukelti kraujagyslių užsikimšimą ir padidinti širdies ligų riziką“, – liūdnai dėstė jis.
Širdžiai kenksmingi maisto produktai
Norint padėti sau išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, svarbu žinoti, kurie maisto produktai gali pakenkti sveikatai. Pasak dietologo, yra keturios pagrindinės tokių produktų grupės.
Jis pasakojo, kad lietuviai šiuos produktus yra pamėgę, todėl į jų vartojimą dėmesį vertėtų atkreipti kiekvienam.
„Pirmiausia, kokias problemas matau, kad žmonės suvalgo labai daug sočiųjų ir transriebalų. Pavyzdžiui, valgo per daug kepto maisto arba maistą ruošia dideliame aliejaus ar sviesto kiekyje. Taip jie prisirenka daug kalorijų, riebalų.
Į keptą maistą įeina aliejuje kepti bulviniai blynai, aliejuje gruzdinti koldūnai, Kijevo kotletas, keptos bulvytės, picos su daug sūrio, kebabai iš greito maisto užkandinių“, – pirmąją grupę apibūdino M. Liekis.
Antrajai kategorijai dietologas priskyrė pusfabrikačius. Pasak jo, lietuviai neretai namuose mėgsta užvalgyti džiovinto ar kitokio riebaus maisto taip prisirinkdami įvairių nereikalingų riebalų, kenkiančių širdžiai.
Anot jo, pusfabrikačiams galima priskirti visas dešros rūšis, apart liesų kumpių. „Galima sakyti, kad visi pusfabrikačiai nėra geras pasirinkimas. Jie turi daug kalorijų, riebalų, priedų, kurie kenkia širdžiai.“
Dar viena kategorija – daug druskos turintis maistas. Dietologas pasakojo, kad pas žmones, mėgstančius sūrų maistą, neretai galima aptikti pakilusį kraujospūdį, sukeliantį hipertenziją.
Ne ką mažesnį vaidmenį atlieka ir per didelis cukraus vartojimas. „Neatsakingai vartojami gazuoti gėrimai, saldumynai, desertai taip pat gali sukelti bėdų. Jie didina cukrinio diabeto riziką, kuris prisideda prie įvairių širdies ir kraujagyslių ligų“, – sakė jis.
Galiausiai, M. Liekis pridėjo, kad nesaikingas alkoholio vartojimas prisideda prie sutrikusios širdies veiklos.
Širdžiai naudingi maisto produktai
Vietoje visų žalingų produktų, kurie yra dažnai vartojami ir mėgstami lietuvių, M. Liekis rekomendavo savo mitybą praturtinti keliomis jų grupėmis.
Anot jo, tai gali apdėti sureguliuoti cholesterolio kiekį, sumažinti kraujospūdį ir pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos funkcijas.
„Į savo mitybą rekomenduočiau įtraukti daugiau žuvies, pavyzdžiui, lašišos, tuno, sardinių, lydekų, menkės.
Iš žuvies galima gauti daugiau omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padės sumažinti uždegimą organizme, o tai padeda sumažinti cholesterolio kiekį“, – rekomendavo jis.
Dietologas pridėjo, kad taip pat organizmui galima pagelbėti suvalgant vaisių ir daržovių. Šie produktai turi daug vitaminų, skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, padedančių apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų.
Paklaustas, ar yra specifinių vaisių ir daržovių, kurie padeda labiau nei kiti, M. Liekis atsakė jog ne ir pabrėžė, kad visi vaisiai ir daržovės turi gerųjų medžiagų.
„Taip pat padeda viso grūdo produktai: avižos, pilno grūdo duona, ryžiai, pilno grūdo makaronai. Jie gali leisti surinkti pakankamai gerųjų angliavandenių, kad žmogus turėtų pakankamai energijos atlikti dienos darbus
Dar prisideda riešutai ir sėklos. Aš pats dažniausiai renkuosi makadamijos riešutus, migdolus, braziliškus riešutus ir sėklas, saulėgrąžas, moliūgų sėklas, linų sėmenis. Juose daug vitaminų, sveikųjų riebalų, antioksidantų, kurie irgi padeda organizmui sumažinti įvairių ligų riziką“, – sakė vyras.
Vyras pridūrė, kad ankštinių maisto produktų vartojimas taip pat turi teigiamą poveikį šiai sistemai. Avinžirniai, pupelės ar lęšiai turi daug baltymų ir skaidulų, padedančių mažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.
Paskutinė maisto produktų grupė, kurią įvardijo M. Liekis, buvo alyvuogių aliejus ir alyvuogės. Šiuose produktuose gausu sveikųjų riebalų, padedančių sureguliuoti cholesterolį.
„Visgi, šiuos produktus reiktų vartoti atsakingai, mat jų padauginus taip pat galima padidinti ligų riziką dėl per didelio svorio.“