Siūloma leisti kaimo turizmo sodyboms, turinčioms kulinarinio paveldo objekto statusą, užsiimti tradicine vyndaryste ir gaminti natūralų naminį vyną, kurio tūrinė alkoholio koncentracija neviršija 15 procentų, bei jį parduoti ar kitaip realizuoti.
Tokias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas narys Kęstas Komskis.
Priėmus siūlomas pataisas, anot jo, ne tik būtų plėtojamas vienas iš tautinio paveldo amatų - vyndarystė, bet ir sukurta darbo vietų, valstybės biudžetas gautų papildomų pajamų (akcizo mokestis), kaimo turizmu besiverčiantys asmenys pritrauktų daugiau lankytojų ir gautų papildomų pajamų.
Galiojantys teisės aktai draudžia užsiimti tradicine vyndaryste komerciniais tikslais, t. y. naminis vynas gali būti gaminamas savo poreikiams, tačiau jis negali būti parduodamas ar kitaip realizuojamas. Už namų gamybos alkoholinių gėrimų (išskyrus alų) pardavimą ar kitokį realizavimą numatyta administracinė atsakomybė.
Įstatymo pataisų rengimą paskatino Lietuvos nacionalinės vyndarių asociacijos, vienijančios šio tautinio paveldo amato meistrus iš visos Lietuvos, kreipimasis į Seimo narius.