„Bright Side“ sukūrė produktų sąrašą, kurių geriau nedėti į mikrobangų krosnelę.
Raudona mėsa, žuvis ir paukštiena
Perdirbtoje mėsoje yra konservantų, o veikiami elektromagnetinės spinduliuotės, jie virsta pavojingais cheminiais junginiais, tokiais kaip oksiduotas cholesterolis.
Traški keptos vištienos pluta mikrobangų krosnelėje virsta drėgna, nemalonia danga, o pati mėsa pašyla nevienodai.
Kiekvienas, kuris kada nors bandė pašildyti žuvies patiekalą mikrobangų krosnelėje, žino, kad geriau to nedaryti. Pirma, visa erdvė prisipildo ne kokio kvapo. Antra, žuvis virsta nevalgoma. Pavyzdžiui, jei pašildysite lašišą mikrobangų krosnelėje, maistas neteks visos drėgmės, taps sausas ir praras savo trapumą.
Kai kurios daržovės, vaisiai ir grybai
Mikrobangų krosnelėje brokoliai praranda daugumą naudingų savybių. Geriausia jį garinti. Tai išsaugos produkto skonį ir daugumą vitaminų bei mineralų.
Žalieji lapai (pavyzdžiui, burokėlių lapai) pasižymi tam tikromis savybėmis ir gali užsidegti apdorojami mikrobangų krosnelėje. Be to, galite ne tik sudeginti savo maistą, tačiau ir buitinė technika taip pat bus sugadinta.
Elektromagnetinė spinduliuotė sukelia kenksmingų nitrozaminų susidarymą špinatuose ir burokėliuose. Šios medžiagos gali būti kancerogeniškos.
Kapsaicinas, esantis čili pipiruose ir suteikiantis jiems aštrų karštumą, pradeda garuoti, šildant mikrobangų krosnelėje. Kai tik atidarysite mikrobangų krosnelės duris, kambarys bus užpildytas aitriais dūmais.
Pica, kinų maistas ir ryžiai
Sunku įsivaizduoti patiekalą, kuris labiau netinka mikrobangų krosnelėje nei pica. Traškūs kraštai virsta drėgnais ir lipniais, o sūris įgauna betono kietumą ir gumos tekstūrą. Šiame maiste nėra nieko kenksmingo, tačiau valgydami nesulauksite jokio džiaugsmo. Geriau patiekalą pašildyti ant karštos keptuvės arba orkaitėje, esant aukštai temperatūrai.
Nedėkite maisto į mikrobangų krosnelę tuose induose, kuriuose jie buvo pristatyti. Kartoninėse dėžėse dažnai yra pavojingų medžiagų, tokių kaip klijai, rašalas, vaškas, plastikas ar metalas, ir jos gali sukelti gaisrą jūsų namuose.
Kinų maistas išlaiko skonį, net kai jis yra šaltas. Tokius patiekalus galima pašildyti, jei norite, bet nedarykite to mikrobangų krosnelėje. Mikrobangų krosnelė paverčia šį skanų maistą kažkuo gleivėtu, šlapiu ir neskaniu,
Jei ryžiai ilgą laiką buvo laikomi kambario temperatūroje arba ilgiau nei dieną praleido šaltyje, geriau juos tiesiog išmesti. Ryžių grūduose yra bakterija Bacillus cereus, kuri gali išlikti maiste po pirminio paruošimo. Mikrobangų krosnelės temperatūra nepakankamai aukšta, kad užmuštų bakterijas, ir tai gali sukelti rimtą apsinuodijimą. Tas pats taikoma daugeliui maisto produktų, kuriuose yra krakmolo.
Skysčiai, aliejai ir tirštos sriubos
Vandeningą sriubą galima šildyti mikrobangų krosnelėje ir jokių problemų nekils. Tačiau su tiršta sriuba yra visai kita istorija. Po kurio laiko patiekalas pradės sproginėti sriubos lašų fejerverkais, kurie beviltiškai pasklis prietaiso viduje. Taip yra todėl, kad skystis nevienodai pašildomas. Norėdami to išvengti, sriubą maišykite kartą per minutę. Taip pat galite įdėti medinį šaukštą ar lazdelę į dubenį su sriuba.
Mikrobangų krosnelė visiškai sunaikina kavos skonį. Gėrime nesusidaro jokios kenksmingos medžiagos, tačiau juo mėgautis galės tik tie, kurie mėgsta rūgščius skonius.
Kūdikių mišiniai, kūdikių maistas ir motinos pienas mikrobangų krosnelėje nešyla tolygiai. Todėl skystyje gali atsirasti karštų taškų, kurie gali nudeginti kūdikio liežuvį, burną ar gerklę.
Įvairūs aliejai, tokie kaip alyvuogių, vynuogių, rapsų ar sezamų, yra ne skysčiai, o riebalai. Taigi mikrobangų krosnelėje esantis aliejus tiesiog neįkais iki reikiamos temperatūros.
Patarimas
Ekspertai rekomenduoja bet kurį patiekalą pašildyti tik vieną kartą. Kuo ilgiau maistas laikomas, tuo didesnė rizika, kad jame išsivystys kenksmingi mikroorganizmai ir bakterijos.
Tinkamai paruoštas maistas nepakenks jūsų sveikatai. Bet jūs turėtumėte nusipirkti virtuvės termometrą, kad matuotumėte maisto temperatūrą po terminio apdorojimo.
Kuo dažniau pašildote maistą, tuo mažiau skanus jis tampa – daržovės virsta košėmis, o mėsa tampa guma.