Plikytui kremui reikės:
- 1 l pieno
- 200 g cukraus
- 100 g semolina miltų
- 1 vnt. kiaušinio
- 3 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių
- 1 valg. š. (10 g) kukurūzų krakmolo
- 0,5 vnt. citrinos žievelės
- 1 valg. š. vanilės ekstrakto
- 50 g sviesto
Taip pat reikės:
- 200 g ištirpinto „ghee“ sviesto
- 400 g filo tešlos
Sirupui reikės:
- 0,5 stiklinės vandens
- 50 g cukraus
- 3 valg. š. medaus
- 1 vnt. cinamono lazdelės
- 1 vnt. citrinos sulčių
Gaminimo eiga:
Paruoškite plikytą kremą. Į prikaistuvį supilkite pieną, cukrų ir semoliną miltus. Viską maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol ištirps cukrus.
Dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite kiaušinį, kiaušinio trynius, krakmolą ir supilkite į maišomą pieno, cukraus ir miltų masę. Įtarkuokite citrinos žievelę, įpilkite vanilės ekstrakto ir viską gerai išmaišykite. Gražinkite puodą ant didesnės nei vidutinė kaitros ir kaitindami intensyviai maišykite, kol kremas sutirštės ir pradės „pūsti burbulus“. Tada nukelkite nuo kaitros ant karščiui atsparaus, šalto paviršiaus ir maišykite dar minutę. Sudėkite sviestą, išmaišykite ir uždengę puodą atidėkite į šalį.
Paruoškite pyragą. Neaukštą kepimo indą ištepkite tirpintu „ghee“ sviestu, klokite filo tešlos lakštą palikdami trečdalį tešlos išlindusios ir ištepkite jį sviestu. Klokite kitą lakštą palikdami trečdalį tešlos kitoje pusėje, jį taip pat ištepkite sviestu. Taip, „gėlės žiedlapių principu“, dėliokite tešlos lakštus, kol turėsite 10 sluoksnių. Uždėjus paskutinį lakštą jo sviestu netepkite. Supilkite anksčiau paruoštą plikytą kremą ir pradėkite lankstyti tešlą ant viršaus. Lankstykite netvarkingai, kad liktų oro tarpeliai tarp lakštų. Kiekvieną sluoksnį negausiai patepkite lydytu sviestu. Užlankstę viršutinį sluoksnį, sviesto užtepkite gausiau, kad susiteptų visi lakštai.
Likusius laisvus tešlos lakštus sutepkite sviestu, sulamdykite ir dėkite ant pyrago viršaus. Taip paruoštą pyragą dėkite kepti į iki 180 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija ir kepkite apie 30–35 minutes, kol pyragas įgaus gražią, tamsiai gintarinę spalvą (jeigu pyragas nepaskrus, pridėkite papildomas 5–10 minučių, arba keletai minučių įjunkite ventiliatoriaus funkciją).
Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Į prikaistuvį supilkite vandenį, sudėkite cukrų, medų, cinamono lazdelę, išspauskite citrinos sultis ir viską išmaišę kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 2 minutes, kol šiek tiek nugaruos.
Paruoštu sirupu apšlakstykite dar karštą pyragą, o likusią sirupo dalį palikite patiekti su pravėsusiu pyragu.
Daugiau patarimų išgirskite aukščiau esančiame vaizdo įraše.
Laidą „Gardu Gardu“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 10:30 val. per TV3 televiziją.
VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:
Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Gardu Gardu“.