Kraujo krešuliai yra nedideli gelinės tekstūros kraujo dariniai. Nors kraujo krešėjimas yra gyvybiškai svarbus, kad, pavyzdžiui, įsipjovę nenukraujuotume, kai kurie kraujo krešuliai natūraliai nesuyra ir gali kelti pavojų sveikatai.
Jei kraujo krešulys nukeliauja į kitus organus, tokius kaip plaučiai ar širdis, jis gali sukelti gyvybei pavojingą būklę. Ekspertė papasakojo apie tai plačiau express.co.uk.
Gydytoja Justine Butler, tyrimų vadovė „Viva! Health“, sakė: „Kraujo krešulių susidarymas venose (veninė tromboembolija) dažnai siejama su traumomis, ilgalaikiu gulimu režimu ar ilgos trukmės kelionėmis.
Didina krešulių riziką
Vis dėlto, tyrimai rodo, kad pakeitus mitybą galite sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką. Giliųjų venų trombozė yra viena iš veninės tromboembolijos rūšių, kuri ištinka, kai giliosiose venose susidaro kraujo krešuliai (dažniausiai kojose).
Jei kraujo krešulys atsiskiria ir nukeliauja į plaučius, jis gali sutrikdyti kraujo tekėjimą, o tai yra gyvybei pavojinga būklė, vadinama plaučių embolija. Nenustačius jos laiku, ši pavojinga, tačiau išvengiama būklė gali sukelti negalią ar net mirtimi.“
Pasak dr. J. Butler, kai kurių rūšių mėsa, ypač raudona ir perdirbta, gali padidinti kraujo krešulių susidarymo riziką.
„Tyrimai rodo, kad gyvenimo būdas ir kiti su mityba susiję veiksniai (nutukimas, prasta mityba, rūkymas ir per mažas fizinis krūvis) lemia kone pusę veninės tromboembolijos atvejų“, – sakė ji.
Veganiškos naudos mityba
Ji tęsė: „Ankstesni Minesotos universiteto visuomenės sveikatos mokyklos tyrimai parodė, kad vakarietiško stiliaus mityba, kurioje vyrauja raudona ir perdirbta mėsa, yra susijusi su padidėjusia veninės tromboembolijos rizika. O mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, susijusi su mažesne rizika.“
Raudonai mėsai priskiriama jautiena, aviena, kiauliena, veršiena, elniena ir ožkiena.
Perdirbta mėsa – tai mėsos gaminiai, kurie yra rūkyti, vytinti ar sūdyti, į juos įdėta kitų konservantų. Į tai įeina dešrelės, šoninė, kumpis, mėsos konservai ir kt.
Gydytoja pridūrė: „Vis tik, nei tam tikri maisto produktai, nei maistinės medžiagos nedaro didelės įtakos, svarbus bendras jūsų mitybos modelis – tai yra sveika ar nesveika mityba.
Sveika veganiška mityba turi naudos širdies ir kraujagyslių sveikatai, taip pat tyrimai rodo, kad ji gali padėti sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką.
Kad būtumėte sveiki ir sumažintumėte ligos riziką, „Viva! Health“ pataria į mitybą įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių, ankštinių daržovių (žirnius, pupeles, lęšius), pilno grūdo produktų (pilno grūdo duoną, makaronus, ruduosius ryžius), taip pat riešutų ir sėklų.
Taip pat svarbu užtikrinti, kad gautumėte pakankamai vitamino B12 ir omega-3 riebalų rūgščių (jų gausu linų sėmenų aliejuje ir graikiniuose riešutuose), kad apsaugotumėte savo arterijas nuo kraujo krešulių.“
Kraujo krešulių simptomai:
Kojų ar rankų pulsuojantis, spazminis skausmas, tinimas, paraudimas, kaitimas;
Staigiai pasireiškiantis dusulys, stiprus skausmas krūtinės srityje, kuris gali paūmėti įkvepiant, taip pat kosulys ar atsikosėjimas krauju.