Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad raudonose uogose gausu vitaminų, jose taip pat pilna sveikatai naudingų medžiagų, rašo mirror.co.uk.
Įvairių naudingų medžiagų yra tiek daug, kad jų vartojimas gali sumažinti riziką susirgti įvairiomis ligomis, įskaitant nutukimą, diabetą, kataraktą, vėžį, širdies ligas, insultą ir hipertenziją.
Braškės – vitaminų šaltinis
Žurnale „Foods“ paskelbtą tyrimą atlikę mokslininkai buvo sužavėti raudonų uogų – įskaitant braškes ir avietes – nauda sveikatai. Straipsnyje aprašomi raudonose uogose randami vitaminai, karotinoidai – antioksidantai, kurie gali apsaugoti nuo ligų ir sustiprinti imuninę sistemą, ir fenoliai, kurie padeda organizmui kovoti su uždegimais.
Braškės, kurios, kaip paaiškėjo neseniai atliktoje apklausoje, yra mėgstamiausia britų uoga, turi itin daug antioksidacinių savybių. Taip pat nustatyta, kad braškėse yra magnio, kalio, kalcio, fosforo, įvairių polifenolių ir šiek tiek cinko, geležies ir maistinių skaidulų.
Dr. Emma Derbyshire, visuomenės sveikatos mitybos specialistė komentavo: „Džiugu skaityti naują mokslinį tyrimą, kuriame pagrindinis dėmesys skiriamas tik raudonoms uogos. Tai itin įdomios išvados, plečiančios mitybos sritį.
Tai taip pat parodo, kad kai kurių kasdienių įpročių keitimas, pavyzdžiui, perdirbtų maisto produktų pakeitimas uogos, gali būti naudingas sveikatai.“
Uogos naudingos smegenims
Ekspertai taip pat sako, kad uogos naudingos smegenis. Remiantis tyrimu, publikuoti „Annals of Neurology“ žurnale, yra mokslinių įrodymų, kad uogos teigiamai veikia smegenis ir gali padėti išvengti kognityvinių gebėjimų sutrikimų.
Mokslininkai ištyrė 6 010 moterų, vyresnių nei 70 metų, ir nustatė, kad tos, kurios valgė uogas, įskaitant ir braškes, savo kognityvinį senėjimą atidėjo net du su puse metų.
Manoma, kad lėtesnis smegenų senėjimas buvo susijęs su padidėjusiu anticianidinų ir flavonoidų suvartojimu valgant uogas.
Spanguolės apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų
Uogos taip pat gali padėti išvengti šlapimo takų infekcijų. Jos ypač dažnai pasitaiko moterų tarpe. Dėl savo priešuždegiminių savybių spanguolių sultys dažnai rekomenduojamos, siekiant palengvinti nemalonius šlapimo takų infekcijų simptomus.
„Tikėtina, kad spanguolėse esantys junginiai padeda apsaugoti nuo bakterijų prilipimo prie šlapimo pūslės paviršiaus“, – „Everyday Health“ aiškino Filadelfijoje gyvenanti sporto dietologė Kelly Jones.
Manoma, kad šie junginiai – flavonoidai ir fenolio rūgštys – gali padėti nuraminti uždegimą ir sumažinti žarnyno bakterijų kiekį. „Healthline“ teigia, kad spanguolių sultys taip pat gali sumažinti bakterijų, kurios gali sukelti šlapimo takų infekciją, kiekį šlapimo pūslėje ir virškinamajame trakte.
Uogos mažina aukštą cholesterolį
Jei jūsų tikslas yra sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir užkirsti kelią širdies ligoms, tada jums pravartu vartoti kuo daugiau bet kokios rūšies uogų – aviečių, granatų, braškių, gervuogių, mėlynių.
Klivlando klinika teigia, kad jose mažai cukraus, jose taip pat gausu tirpių skaidulų. Remiantis 2016 m. atlikta tyrimų metaanalize, paskelbta „Scientific Reports“, šviežių uogų, jų sulčių ar papildų, kuriose yra šių uogų, vartojimas buvo susijęs su sumažėjusiu mažo tankio lipoproteinų cholesterolio sumažėjimu.