Šilutėje užfiksuotas trichineliozės protrūkis - pavojinga liga žmonės užsikrėtė valgydami rūkytus šernienos gaminius, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Šilutės VMVT skubų tyrimą pradėjo gavusi informacijos, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi 2 trichinelioze užsikrėtę asmenys, dar 5 asmenims medikamentai paskirti profilaktikos tikslais. Tyrimo metu išsiaiškinta, kad nukentėjusieji valgė rūkytus šernienos gaminius.
„Šernas šių metų rugsėjo pradžioje buvo sumedžiotas Vainuto seniūnijoje, medžiotojų klubo “Šustis„ medžiotojų“, - rašoma VMVT išplatintame pranešime.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Klaipėdos teritoriniame skyriuje ištyrus minėtus šernienos gaminius, nustatyta, kad jie užkrėsti trichinelių lervomis. Diagnozės patvirtinimui šernienos gaminiai išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą Vilniuje.
Šilutės VMVT tęsia tyrimą ir aiškinasi, ar buvo tinkamai atlikti privalomi trichineliozės tyrimai bei kitas aplinkybes, lėmusias ligos protrūkį. Apie įvykį pranešta Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Šilutės skyriui, Medžiotojų būreliui „Šustis“ bei Šilutės rajono medžiotojų ir žvejų draugijai.
Remiantis statistiniais duomenimis, žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. Daugiau nei 50 proc. visų susirgimų lemia namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių mėsa, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės. Tokie židiniai dažniausiai apima nemažą užsikrėtusių žmonių skaičių, nes dažnai, ypač prieš šventes, skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ir kaimynai.
Žmonės šia parazitine liga užsikrečia vartodami žalią ar nepakankamai termiškai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą.
VMVT primena gyventojams, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog būtina ištirti trichineliozės atžvilgiu kiekvieną jų paskerstą kiaulę.