Dietistas Mantas Liekis teigia, kad virškinimo traktas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį žmogaus sveikatai, nes jis yra atsakingas už maistinių medžiagų ir kitų elementų įsisavinimą bei nesuvirškinto maisto pašalinimą.
„Deja, daugelis žmonių dėl įvairiausių priežasčių patiria virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, negalavimas, pilvo skausmas, viduriavimas ir vidurių užkietėjimas ir kt.
Tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, turint dirgliosios žarnos sindromą, gastroezofaginio refliukso ligą, Krono ligą ar rėmenį, galite susidurti su rimtesniais virškinimo sutrikimais.
Be to, svarbu suprasti, kad susiduriant su skirtingais virškinimo negalavimais, jums bus skirtas kitoks gydymas, kad šis būtų efektyvus“, – sako jis.
Tačiau net ir sveikas žmogus gali patirti virškinimo problemų dėl skaidulų trūkumo ar probiotikų gausaus maisto.
Būtent todėl naudinga žinoti, kad valgant tam tikrus maisto produktus galima palengvinti arba pabloginti virškinimo simptomus.
Tai apima fermentuotus maisto produktus, tokius kaip: rauginti agurkai, kopūstai ir jogurtas bei skaidulų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, žalios daržovės, sėklos ir sveiki grūdai.
Taigi, jeigu norite pagerinti savo virškinimą, į savo mitybos racioną galite įtraukti 5 natūralius produktus.
1. Natūralus jogurtas
„Jogurtas gaminamas iš pieno, kuris buvo fermentuotas dažniausiai pieno rūgšties bakterijų. Jame yra probiotikų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą bei palaikyti jūsų žarnyną sveiką“, – sako M. Liekis.
Probiotikai taip pat gali padėti esant virškinimo problemoms, tokioms kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir viduriavimas:
„Be to, labai svarbu suprasti, kad ne visuose jogurtuose yra probiotikų. Todėl prieš perkant jogurtą perskaitykite produkto maistinę etiketę, kad įsitikintumėte, ar jogurte yra probiotikų.“
2. Kefyras
Kefyras, anot mitybos specialisto, kaip ir probiotikai jogurte, padeda virškinti laktozę, sumažindamas kai kuriuos su laktozės netoleravimu susijusius neigiamus padarinius, tokius kaip pilvo pūtimas, lengvas pilvo skausmas.
„Kefyras taip pat gali padėti sumažinti žarnyno uždegimų kiekį bei palengvinti virškinimo procesą“, – priduria.
3. Kombučia
Kombučia yra fermentuota arbata. Ji gaminama į juodąją arba žaliąją arbatą pridedant specifinių bakterijų, o vėliau fermentuojama savaitę ar ilgiau.
„Kombučios fermentacijos metu susidaro daug probiotinių bakterijų, kurios gali pagerinti virškinimo sistemos būklę, taip pat prisidėti prie skrandžio opų gijimo“, – paaiškina M. Liekis.
4. Papaja
Sultingose papajose yra virškinimo fermento, vadinamo papainu. Šis padeda suskaidyti baltymus:
„Papainas taip pat gali palengvinti dirgliosios žarnos sindromo simptomus, tokius kaip vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas.
Verta paminėti, kad papainas dažnai naudojamas kaip pagrindinis virškinimo papildų fermentas.“
5. Imbieras
Imbieras yra tradicinis Rytų medicinos ingredientas, kuris padeda pagerinti virškinimą ir užkirsti kelią pykinimui. Pavyzdžiui, daugelis nėščių moterų imbierą naudoja rytiniam pykinimui gydyti.
„Taip pat, tam tikri moksliniai šaltiniai nurodo, kad imbiero naudojimas gali pagreitinti tuštinimosi procesą. Imbieras gali padėti sumažinti ir rėmens, pykinimo ir skrandžio diskomforto riziką“, – paaiškina dietistas.
Be to, pašnekovas ragina nepamiršti, kad neretai virškinimo problemos gali būti sudėtingos, joms gydyti prireikia vaistų, tačiau tam tikri maisto produktai gali padėti palengvinti jų nemalonius simptomus.
Pavyzdžiui, simptomus puikiai palengvina jogurtai, kefyras, rauginti agurkai, kopūstai.