Reikės (10 blynų – 2 porcijoms):
- 450 g šviežios cukinijos arba kelių mažų (sverti dar netarkuotą);
- Pusė nedidelio svogūno;
- 50 g kvietinių miltų;
- 0,5 šaukštelio druskos;
- 1 šaukšto maltų linų sėmenų;
- 3 šaukštų vandens;
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
- 1 šaukšto maistinių mielių;
- Šviežių petražolių ar kitų žolelių (nebūtina);
- Aliejaus kepimui (recepte naudotas saulėgrąžų).
Kaip gaminti:
Nupjauti cukinijos galus (tik kur sukietėjimai) ir visą cukiniją (ar kelias) sutarkuoti su tarka. Tarkuoti su įprasto, vidutinio dydžio tarka (vadinamąja burokine tarka), t.y., ne su labai smulkiai tarkuojančia. Cukinijos nulupti nereikia.
Sutarkuotą masę sudėti į sietelį, apibarstyti žiupsniu druskos ir virš dubens ar kriauklės palaikyti apie 10 minučių. Druska padės iš cukinijos išsiskirti vandeniui.
Linų sėmenis sumaišyti su 3 šaukštais vandens. Jei masė gaunasi itin tiršta, įpilkite šiek tiek daugiau vandens, kol ji taps vientisa. Palaikykite sėmenis brinkti keletą minučių.
Kai cukinija jau bus pastovėjusi su druska, nuspauskite visus tarkius rankomis, kad išsiskirtų kiek įmanoma daugiau vandens. Tą galima daryti rankomis, rankšluosčiu ar popieriniais rankšluosčiais. Cukinijos tarkius reikėtų kuo labiau nusausinti.
Sumaišyti nusausintą tarkuotą cukinija su išbrinkusiais linų sėmenimis. Tuomet sudėti ir likusius ingredientus – smulkintą svogūną, miltus, druską, kepimo miltelius, maistines mieles ir žoleles. Viską gerai išmaišyti.
Įkaitinti keptuvę su 3-4 šaukštais aliejaus. Į įkaitintą keptuvę dėti po 1 pilną šaukštą masės ir šiek tiek paspausti, kad gautųsi blynas. Abi puses kepti po 3-5 minutes. Eigoje galima vis papildyti aliejaus, kad blynai neprisviltų.
Patiekti galima su augaline grietine ar kitais mėgstamais padažais. Skanaus!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną antradienį mūsų portale ieškokite naujų ir įdomių receptų! Už receptą dėkojame Plantasticka.