Šie patiekalai puikiai tiks savaitgaliui ar kiekvienai dienai – juos su malonumu valgys visa šeima.
Starkis su pikantiškomis daržovėmis
Padažui reikės:
- 200 g natūralaus graikiško jogurto
- 1 vnt. skiltelės česnako
- 1 vnt. žaliosios citrinos žievelės
- Šiek tiek šviežios kalendros
- Šiek tiek druskos
Pikantiškoms daržovėms reikės:
- 110 g vytintos ispaniškos aštrios kiaulienos dešros užtepėlės
- 200 g konservuotų avinžirnių
- 200 g šaldytų žaliųjų žirnelių
Taip pat reikės:
- 2 vnt. starkio filė
- Šiek tiek druskos
- Šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
- 1 valg. š. sviesto
- Šiek tiek žaliosios citrinos sulčių
Paruoškite padažą. Į dubenėlį sudėkite jogurtą, įtarkuokite česnako skiltelę ir žaliosios citrinos žievelę. Viską išmaišykite ir palikite šiek tiek pastovėti, kad jogurtas įgertu skonius ir aromatus.
Paruoškite pikantiškas daržoves. Į keptuvę sudėkite dešros užtepėlę ir lengvai ją pakaitinkite vis pamaišant, kol išsileis ir taps panašu į padažą. Suberkite nuplautus avinžirnius bei atitirpintus ir nuplautus žaliuosius žirnelius. Išmaišykite ir daržoves nukelkite nuo kaitros.
Paruoškite žuvį. Starkio odelę gerai nusausinkite, padalinkite į vienodo dydžio gabalėlius, paskaninkite su šiek tiek druskos ir šviežiai maltais pipirais.
Į keptuvę įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, gerai įkaitinkite ir dėkite kepti žuvį odele į apačią. Žuvies gabalėlius prispauskite mentele ar kokiu sunkiu daiktu ir palaikykite apie 10-15 sekundžių, kad įgautų formą ir nesipūstų.
Kepkite, kol žuvis pabaltuos maždaug iki vidurio, tada apverskite, įdėkite šaukštą sviesto, išspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir išjunkite kaitrą. Starkio odelę apiberkite su šiek tiek druskos ir palikite kelioms minutėms keptuvėje „pailsėti“.
Į jogurtinį padažą suberkite susmulkintą kalendrą, įberkite šiek tiek druskos, išmaišykite ir patiekite. Siūlome jogurtinį pažadą „kloti“ lėkštės apačioje, ant jo berti pikantiškas ankštines daržoves ir uždėti starkio gabalėlį. Skanaus.
Šokoladinis sūrio pyragas
Jums reikės:
- 100 g šokoladinių sausainių
- 30 g kambario temperatūros sviesto
- 340 g kreminio sūrio
- 100 g cukraus
- 30 g Muskavado cukraus
- 15 g kokybiškos kakavos
- 2 vnt. laisvai laikomų vištų kiaušinių
- 170 g kartaus šokolado
- 100 ml riebios grietinėlės
Šokoladinei glazūrai reikės:
- 300 g juodojo šokolado
- 30 g neutralaus skonio augalinio aliejaus
- 30 g lazdynų riešutų pastos
- Šiek tiek skaldytų kakavos pupelių (pasirinktinai)
Paruoškite pyrago pagrindą. Šokoladinius sausainius ir kambario temperatūros sviestą sudėkite į trintuvo indą ir sutrinkite viską iki trupinių. Į kepimo formą įklokite kepimo popierių, supilkite sausainių trupinius ir tolygiai juos paskirstykite. Plokščios stiklinės pagalba gerai suspauskite pyrago pagrindą ir padėkite į šaldytuvą, kad apstingtų.
Paruoškite pyrago masę. Į plakiklio indą sudėkite kreminį sūrį, suberkite paprastą ir Muskavado cukrų. Gerai išmaišykite iki vientisos masės be gumuliukų. Tada suberkite išsijotą kakavą, išmaišykite ir sudėkite kiaušinius. Viską dar kartą išmaišykite, bet neperplakite.
Kartųjį šokoladą ištirpinkite garų vonelėje ir į dar šiltą supilkite grietinėlę. Gerai išmaišykite ir supilkite sūrio kremo masę ir vėl išmaišykite iki vientisos masės.
Paruoštą sūrio pyrago masę sudėkite ant atvėsusio sausainių pagrindo ir tolygiai išlyginkite. Kepimo formą su pyrago mase įdėkite į vandens vonelę ir dėkite kepti į iki 150 °C laipsnių įkaitintą orkaitę su kaitinimo iš viršaus ir apačios funkcija. Kepkite apie 1 valandą.
Iškepusį sūrio pyragą pirmiausia atvėsinkite kambario temperatūroje, po to mažiausiai 4 valandom įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai atvėstų ir tik tada išimkite iš kepimo formos.
Paruoškite šokoladinę glazūrą. Į indelį su ištirpintu juoduoju šokoladu supilkite aliejų, sudėkite lazdyno riešutų pastą, suberkite skaldytas kakavos pupeles ir gerai išmaišykite. Paruošta glazūra padenkite visą sūrio pyragą ir padėkite jį į šaldytuvą, kad glazūra sustingtų. Skanaus.
„Gardu gardu“ – šeštadieniais, 10.30 val. per TV3!