Galiausiai, beveik kiekviena iškyla gamtoje neapsieina be dviejų, lietuvių itin pamėgtų daržovių – pomidorų ir agurkų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad šias daržoves itin paprasta ruošti ir apdoroti, jos puikiai dera prie įvairių mėsos ir žuvies patiekalų, o kartu yra ir itin vertingas maisto šaltinis.
Yra iš ko rinktis
Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, kiekvieną pavasarį pirkėjai laukia šviežio daržovių derliaus ir vos pranešus apie pirmąsias daržoves, prekyba šokteli kone dvigubai. Tačiau kurios daržovės yra perkamiausios, priklauso tiek nuo kainų, tiek nuo paties vaisių ir daržovių asortimento.
B. Čaikauskaitė atskleidžia, kad šiuo metu prekybos tinklo pirkėjai pagal poreikius gali rinktis įvairių rūšių pomidorus – nuo klasikinių iki avietinių, slyvinių, juodųjų bei daugybės kitų – tiek lietuviškų, tiek užsienietiškų pomidorų rūšių.
„Pirkėjai pavasarį visuomet laukia šviežių daržovių. Daugelis noriau renkasi mūsų krašte užaugintą produktą, todėl lietuviškų daržovių asortimentą stengiamės nuolat plėsti.
Pavyzdžiui, šiuo metu lietuviški pomidorai sudaro beveik tris ketvirtadalius viso pomidorų asortimento. Ilgavaisius agurkus pirkėjai gali įsigyti ištisus metus, o daugelio pamėgti trumpiavaisiai agurkai, kurie yra kiek traškesni, prekybos lentynas standartiškai užpildo kovo pradžioje ir yra keletą kartų populiaresni už ilgavaisius“, – komentuoja prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė.
Receptų idėjos pavasariui
Tiek pomidorai, tiek agurkai, sėkmingai augantys mūsų kraštuose, patenka į aukštą vertę turinčio maisto kategoriją. „Šviežiame agurke yra maždaug 90 proc. vandens. Taigi, jei jūs geriate neužtektinai vandens, puikia alternatyva gali tapti salotos su agurkais ar gaivinantis agurkų kokteilis“, – sako maisto ekspertė A. Rasmussen.
Maisto ekspertės teigimu, agurkai ir pomidorai gali būti vartojami įvairiais būdais – pateikiami kaip garnyras, naudojami salotoms, sriuboms, padažų gamybai ar gėrimams bei troškinami.
„Plačiausiai naudojami yra klasikiniai, apvalūs pomidorai, kurie puikiai tinka salotoms. Juos galima kepti ant grotelių, naudoti sriuboms ir padažams.
Taip pat lietuvių pamėgti yra vyšniniai arba kitaip – kokteiliniais vadinami pomidorai, kurie yra maži, labai saldūs ir aromatingi. Kekėmis parduodami kokteiliniai pomidorai yra dažnas ingredientas salotose, o pailgi, ovalo formos pomidorai puikiai tinka makaronų patiekalams ir picų kepimui“, – pasakoja A. Rasmussen.
Maisto ekspertė primena, kad iš agurkų – tiek ilgavaisių, tiek ir trumpavaisių, galima gaminti pačias įvairiausias salotas ir gardžius sumuštinius.
„Daugelis išmėgina ir įvairius šaltų sriubų receptus, kurių pagrindą sudaro agurkai ir natūralus jogurtas. Kadangi ši daržovė yra labai vandeninga, ji ypač tinka įvairioms sveikuoliškoms sriuboms ir kokteiliams.
Pastaruosius galima skiesti pienu, neriebiu jogurtu, mineraliniu vandeniu, gardinti medumi, riešutais, imbieru, cinamonu ar mėtomis – viskas priklauso nuo skonio receptorių ir fantazijos“, – sako A. Rasmussen.
Sveikuoliškas agurkų kokteilis
Jums reikės: 2 vnt. agurkų 200 ml natūralus jogurto 1 a. š. sezamo sėklų 1 v. š. smulkintų krapų ir petražolių 2 v. š. grūstų ledukų Prieskonių pagal skonį
Gaminimas: Agurkus sutrinkite ir išplakite su jogurtu, norimais prieskoniais, sezamų sėklomis ir ledukais. Viršų papuoškite žalumynais. Tirštąjį kokteilį taip pat galite pagardinti skaldytais grūdais ar kviečiais. Skanaus!
Šviežių agurkų salotos
Jums reikės: 1 kg agurkų 2 v. š. žaliosios citrinos sulčių 4 v. š. nerafinuoto alyvuogių aliejaus 3 skiltelių česnako 1 v. š. rudojo cukraus Maltų juodųjų pipirų Maltų baltųjų pipirų Druskos Smulkintų šviežių krapų
Gaminimas: Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais. Atskirame dubenyje sumaišykite žaliosios citrinos sultis, aliejų, išspaustą česnaką, cukrų, pipirus bei druską ir maišykite tol, kol cukrus ištirps. Gautu padažu apšlakstykite agurkus ir gerai išmaišę padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Prieš patiekiant, salotas apibarstykite smulkintais šviežiais krapais. Skanaus!
Šaltoji pomidorų sriuba – gaspačio
Jums reikės: 3 skiltelės česnako 1 svogūno 6 vnt. šviežių pomidorų 1 žaliojo pipiro 1 ilgavaisio agurko 2 v. š. alyvuogių aliejaus Druskos Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas: Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Taip pat susmulkinkite ir papriką, agurką, česnaką bei svogūną. Visas smulkintas sudedamąsias dalis papildomai sutrinkite trintuvu iki tol, kol gausis vientisa masė. Tuomet įpilkite aliejaus ir įberkite druskos. Kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą ir vėliau patiekite su kitomis daržovėmis ar skrudinta duona. Skanaus!
Tirštasis pomidorų kokteilis
Jums reikės: 4 vnt. kokteilinių pomidorų 60 ml pomidorų sulčių 30 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių 1 a. š. tabasko padažo 1 a. š. medaus Žiupsnelis druskos
Gaminimas: Nulupkite pomidorų odelę ir pomidorus supjaustykite ketvirčiais. Visus ingredientus sumeskite į maišytuvą arba kokteilinę ir kelias minutes pamaišykite. Baigę gautą kokteilį supilkite į aukštą taurę su ledo kubeliais. Skanaus!