Dar vienas šiuo metu populiarus pasirinkimas – tai šonkauliukai, kepti grilyje. Bene kiekvienas, turintis grilį namuose, turi ir savo firminį receptą. Gediminas atskleidė savąjį firminį šonkauliukų receptą su šiek tiek egzotikos. Tikrai verta išsikepti ir paragauti.
Naminio sūrio „ricotta“ gaminimo pamokėlė ir kiti skanūs patarimai laidoje Skaniai ir paprastai šeštadienį 9.00 per TV3.
Skrebučiai su naminiu „ricotta“ sūriu
Pagaminti „ricotta“ sūriui Jums reikės:
• 1L riebaus (nepasterizuoto) pieno • 0,5L riebios (~35%) grietinėlės • 1 šaukštelio druskos • 3 šaukštų (~50ml) obuolių sidro acto
Paruošti skrebučius Jums reikės:
• ~300g įvairiaspalvių vyšninių pomidoriukų • 2-3 skiltelių stambiai pjaustyto česnako • 1-2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos ir pipirų • Šviežio šalavijo • ~4 vytinto kumpio griežinėlių • Nedidelės kekės besėklių vynuogių (raudonų) • 1-2 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos • Šviežio čiobrelio • Šviesios duonos skrudinimui • 3-4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus • Žiupsnelio druskos ir pipirų
Ant gilaus dubens uždėti smulkų sietą. Sudrėkinti dviejų sluoksnių marlę ir uždėti ant sieto.
Supilti pieną ir grietinėlę į nerūdijančio plieno arba emaliuotą puodą. Įmaišyti druską. Virinti ant vidutinės kaitros, kol visiškai užvirs, retkarčiais pamaišant. Išjungti kaitrą ir įmaišyti actą. Mišiniui leiskite pastovėti keletą minučių, kol varškė pradės atsiskirti nuo išrugų.
Supilkite mišinį į sietą, išklotą audiniu (marle), ir palikite mažiausiai pusvalandžiui pastovėti kambario temperatūroje, leiskite skysčiui nutekėti į dubenį. Kuo daugiau skysčio nutekės, tuo tvirtesnė bus ricotta.
Rekomenduoju suvalgyti nedelsiant, bet paruoštas ricotta sūris, sudėtas į švarų ir sandariai uždaromą indelį, šaldytuve gali stovėti 4-5 dienas.
Įkaitinti orkaitę iki 180ºC su ventiliatoriumi. Dubenyje sumaišyti pomidorus su česnaku ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti druska, pipirais ir šviežio šalavijo lapeliais. Į kepimo skardą sudėti vytintą kumpį, šalia sudėti pomidorus ir kepti maždaug 10-15 minučių, kol kumpis taps traškus. Kumpį išimti, nusausinti nuo riebalų ir sutrupinti. Pomidorus kepti dar maždaug 10 minučių, kol jie lengvai karamelizuosis.
Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC su ventiliatoriumi. Dubenyje sumaišyti vynuoges su čiobreliu ir 1-2 šaukštais alyvuogių aliejaus, pagardinti žiupsneliu druskos. Viską sudėti į kepimo skardą, kepti 7-10 minučių arba tol, kol vynuogės tik pradės sprogti.
Atpjauti keletą storų duonos riekių, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir paskrudinti. Ant paskrudintos duonos riekės dėti porą šaukštų šviežio „ricotta“ sūrio, orkaitėje keptų pomidoriukų su traškiu vytintu kumpiu arba orkaitėje keptų vynuogių su čiobreliu.
Šonkauliukai su mangų BBQ padažu
Sausai marinuotiems šonkauliams paruošti Jums reikės:
• ~2kg kiaulienos šonkauliukų • 2 šaukštų rudojo cukraus • 1 šaukštelio druskos • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų • 1 šaukštelio rūkytos paprikos • 1 šaukštelio aitriosios paprikos • 1 šaukštelio česnako miltelių
Mangų BBQ padažui paruošti Jums reikės:
• 1 didelės stiklinės (~260g) mangų tyrės • 1 didelės stiklinės (~260g) pomidorų kečupo • 2 šaukštelių rūkytos paprikos • 1 šaukštelio garstyčių miltelių • 1 šaukšto rudojo cukraus • 2 šaukštų sojos padažo • 1 šaukšto sezamų aliejaus • 2-3 šaukštų obuolių sidro acto
Gaivioms kopūstų ir morkų salotoms paruošti Jums reikės:
• ¼ galvos mėlynojo kopūsto • ¼ galvos baltojo kopūsto • 2 nedidelių morkų • 1-2 šaukštų majonezo • 1 šaukšto obuolių sidro acto • Žiupsnelio druskos ir pipirų
Į dubenį suberti rudąjį cukrų, druską, pipirus, rūkytą papriką, aitriosios paprikos miltelius, česnako miltelius. Gerai išmaišyti. Tolygiai apibarstyti visus šonkaulius ir gerai įtrinti. Apvyniokite maistine plėvele ir laikykite bent 1 valandą (norint pasiekti geresnį rezultatą, galite pasiruošti iš anksto ir taip paruoštus šonkauliukus laikyti per naktį šaldytuve).
Visus mangų BBQ padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenį ir gerai išmaišyti. Dalį padažo pasilikti serviravimui.
Smulkiais šiaudeliais pjaustytus kopūstus ir morkas sumaišyti su majonezu, sidro actu ir pagardinti druska bei pipirais.
Paruoškite keraminę kepsninę netiesioginiam kepimui. Reikės įkurti anglis ir palaukti kol temperatūra pakils iki 160-170 laipsnių, įdėti porą saujų gerai vandenyje išmirkytų vyšnios medžio drožlių, uždėti netiesioginio kepimo sistemą su marinuotais šonkauliais ir karštai rūkyti apie 1 valandą, palaikant 130-140 laipsnių temperatūrą.
Išrūkytus šonkaulius ištepti mangų BBQ padažu ir dar kepti 30-40 minučių palaikant 150 laipsnių temperatūrą. Galiausiai šonkaulius reikia keletą minučių paskrudinti ant tiesioginės kaitros.
Paruoštus šonkauliukus patiekti su gaiviomis kopūstų ir morkų salotom bei mangų BBQ padažu.
Skanaus!