Renginio metu susirinkusieji ne tik išgirdo įdomias virtuvės istorijas, bet ir diskutavo apie maisto gamybą bei šventinio stalo tradicijas gyvenant svetur.
Šventiškai nusiteikusi didžiulė Londono lietuvių bendruomenė
Du vakarus iš eilės jaukiame knygynas „Knygnešys“, įsikūręs Lituanica prekybos centre rytų Londone, tapo jaukia vieta, kur lietuviai dalijosi prisiminimais, šventiniais receptais ir gyvenimo Londone subtilybėmis.
Renginio dalyviai atvyko iš įvairiausių Londono kampelių, o kai kurie net atsinešė savų išbandytų receptų idėjų, rašoma pranešime spaudai.
„Tos dvi dienos man buvo ypatingos – matyti lietuvius, kurie išlaiko savo tradicijas, kalbą ir nori kartu kurti šventes, buvo didžiausia dovana.
Mes ne tik kalbėjome apie receptus, bet ir apie tai, kaip svarbu tradicijomis ir pasiruošimui šventėmis dalintis kartu su visais artimaisiais, net jei šiuo metu gyveni toli nuo Lietuvos.
Jaučiu, kad su visais susitikau pačiu laiku – tai gražiausias metas, kai vis dažniau susiburiame namuose jaukioms vakarienėms, o namai dar labiau kvepia gardžiausiais patiekalais“, – sakė Saugirdas Vaitulionis.
Saugirdas juokiasi, kad nerimavo tik dėl vieno – kad į knygos pristatymo vakarus nesusirinks žmonės, tačiau pats liko nustebintas.
„Labai lijo, tad Londonas skendėjo kamščiuose ir, žinoma, neįsivertinęs atstumų vėlavau. Įbėgu sulytas ir nustėru – pilnas knygynas žmonių, sėdinčių net keliomis eilėmis, kurie laukia manęs. Nuostabus jausmas!“ – džiaugėsi Saugirdas.
Maisto magija ir šventinio stalo subtilybės
Renginio metu Saugirdas pristatė ir keletą savo knygos receptų, kurie ypač tinka šventiniam stalui, tuo tarpu patys Londone gyvenantys lietuviai dalindamiesi savo šventinio stalo tradicijomis nustebino – pasirodo, kai kuriuos produktus, tokius kaip ruginę duoną ar artimųjų gamintus kūčiukus, jie siunčiasi net iš Lietuvos.
„Mano knygoje galima rasti ne vieną Kūčių ar Kalėdų recepto interpretaciją, pvz. Kūčioms puikiai tiks Agnės mamos Nijolės Jagelavičienės silkės receptas. O Kalėdų stalui – šefo Roko Galvono antienos receptas ar mano mamos kotletukai su korėjietiškų morkų padažu ir bulvių koše – juk taip skanu!
Tikiu, kad ši knyga gali tapti ir puikia dovana visiems, mylintiems maistą ir mėgstantiems juo džiuginti tiek kitus, tiek pačius save“, – renginyje kalbėjo S. Vaitulionis.
Po susitikimo su lietuviais S. Vaitulionis džiaugėsi stipriai jaučiama bendryste ir tuo, kad didžiulio miesto tempu gyvenantys tautiečiai, net ir labai užimtose dienotvarkėse, sugeba surasti laiko džiaugtis maisto gaminimu ir savo namų virtuvėje.
„Man buvo labai svarbu parodyti, kad maisto gamyba gali būti paprasta ir džiaugsminga, net jei gyveni kitame pasaulio krašte. Mano knygos tikslas – įkvėpti žmones nebebijoti virtuvės ir tiesiog mėgautis procesu. O Londone gyvenantys lietuviai, tą tikrai puikiai moka“, – pridūrė autorius.
Pilnutėlis knygynas ir naujai atrasti kvapai
Abu vakarus knygynas buvo sausakimšas, o renginio jaukumas palietė kiekvieną dalyvį. „Toks jausmas, lyg būtume grįžę į Lietuvą. Šiluma, bendravimas ir geros istorijos – tai, ko kartais taip trūksta gyvenant užsienyje,“ – dalinosi viena renginio dalyvė.
Vis tik kalbas apie maistą netruko pakeisti ir kvapų temos – savo naujuosius kvepalus neseniai pristatęs S. Vaitulionis, juos atsivežė ir į Londoną, kur susirinkusios lietuvės skubėjo išmėginti naująjį ir visų jau įvertintą „Rouge de Safran“ aromatą, labai greitai užpildžiusį ir visą renginio erdvę.
„Londono lietuviai mane sužavėjo savo šiluma. Šios kelios dienos buvo tikrai ne tik apie mano knygą ar maistą, bet ir apie tai, kuo alsuoja šventės: nuoširdžius pokalbius, istorijas ir šypsenas ir daug juoko. Dievaži, prisijuokėme iš širdies. Esu dėkingas visiems, kurie tapo šio ypatingo prieššventinio laiko dalimi. “ – nuoširdžiai dėkojo Saugirdas Vaitulionis.
Knygą „Skaniai gaminti gali visi“ Saugirdas Vaitulionis pristatė lapkričio pradžioje, kurios pirminį tiražą maisto entuziastai iššlavė vos per porą savaičių.
Jau dabar bestseleriu vadinama knyga, kaip sako pats Saugirdas, gali tapti puikia Kalėdine dovana tiek sau, tiek artimiesiems, ypač, kai nežinote, ką dovanoti.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!