O tiems, kurie desertais vis dar bijo mėgautis dėl to, kad išsaugotų puikias kūno formas, puikiai atrodanti moteris atskleidžia – ji pati per dieną suvalgo net 2 desertus, paprasčiausiai, yra kelios taisyklės, kaip tai padaryti, jog sąžinė negraužtų.
Daržovės – ir desertams
Tikriausiai daugeliui pažįstama situacija, jog rudenį namai prisipildo sodo gėrybėmis, tarp kurių – ne tik obuoliai ar slyvos, bet ir cukinijos ir kitos daržovės. Ne visi turi fantazijos, kaip tinkamai visa tai panaudoti.
Anot L. Rimgailės, išeitis visuomet yra, o daržovėmis ji siūlo gardinti net ir saldžius pyragus. Atrodo, neįmanoma? Pasirodo, tik reikia žinoti, kaip teisingai tai panaudoti.
„Įtarkavus cukinijų arba burokėlių į kakavinį biskvitą, jis taps minkštesnis ir drėgnesnis. Tas pats kalbant apie, pavyzdžiui, moliūgų piurė. Ją galima naudoti ir kaip įdarą, tarkime, sumaišius su citrusais, arba kaip tešlos ingredientą. Vienas skaniausių mano bandymų buvo moliūginės mielinės bandelės. Vis planuoju išbandyti spurgas su bulvėmis. Šioje srityje galimybių yra išties labai daug!“ – sakė ji.
Šį rudenį savo virtuvėje žinoma moteris siūlo išbandyti įvairius patiekalus – tiek saldžius, tiek ir sūresnius. „Tiems, kas mėgsta greitai ir skaniai – tikrai puikus sprendimas yra keksiukai arba sūrio pyragas, kuris kepa ilgiau, ir reikia palaukti, kol įsiskonėja, tačiau paruošimo procesas yra labai trumpas“, – rekomendavo ji.
Liucina pasiūlė idėją, kaip paruošti ne tik gardžius, bet ir be galo skaniai kvepiančius kepinius: „Kas lygiai taip pat, kaip aš mėgsta pamedituoti su mieline tešla, ir mėgaujasi jos kildinimo bei minkymo procesu, tikrai rekomenduoju bandeles arba mielinius pyragus. Į juos būtinai įmaišyti cinamono ir/ar kardamono bei muskato, kad kvapas užburtų ir atskleistų rudeniškų nuotaikų žavesį. Beje, skaniausias obuolių pyragas man yra karštas, iš trapios tešlos, su avižų trupiniais ant viršaus, ir ledų rutuliukų... Kada, jei ne dabar, tokiu džiaugtis!“
O štai prisiminusi vaikystę, L. Rimgailė paminėjo pyragą skambiu pavadinimu – „Pelėsis“, kurį kepė jos močiutė. „Tai – vanilinės ir šokoladinės sviestinės tešlos pyragas su obuoliais ir baltymų sluoksniu, kuris primena voratinklį arba pelėsį. Šį receptą ji gavo iš giminaitės Lenkijoje. Dažniausiai laukdavome jo visus metus, nes močiutė iškepdavo tik Kalėdoms, bet paskui pradėjo lepinti ir dažniau, o dabar jo kepimą perėmiau aš“ , – pasakojo ji.
Kasdien suvalgo po 2 desertus
Ne paslaptis, kad daugelis pradėjęs ragauti desertus, saiką pamiršta, tačiau L. Rimgailė čia pasidalijo keliais patarimais iš savo patirties.
„Manau, kad jei desertas kokybiškas, saiką pajausti lengviau, nes greičiau pajuntame pasitenkinimo jausmą. Mažiau kaloringi arba tiesiog turintys daug gerųjų kalorijų yra desertai riešutų, uogų ir vaisių pagrindu. Taip pat mažiau kaloringi yra tie, kuriuose nėra arba yra, bet mažiau, miltų, cukraus, riebios grietinėlės, sviesto ir mascarpone kremo“, – pasakojo ji.
Nepaisant to, žinoma moteris įsitikinusi, kad kartais save šitaip riboti yra paprasčiausiai neverta: „Visgi, esu linkusi manyti, kad kol sveikata leidžia, galima ir gal netgi reikia rinktis mažiau, bet visko turintį desertą, kuris pradžiugina, priverčia nusišypsoti, ir netgi kartais motyvuoja dirbti lietingą dieną (šypsosi).“
Pati Liucina teigė savęs neribojanti, nuoširdžiai besimėgaujanti kiekvienu desertu, kurį valgo, ir tikinti, kad jos organizmas tai jaučia. Kasdien moteris suvalgo po maždaug 2 desertus.
„Labiau, turbūt, griaužčiau save valgydama dvigubą cepelinų porciją, bet ne desertą (šypsosi) Tiesa, visus valgau iki 12 valandos, o antroje dienos pusėje ir vakarop, esu linkusi rinktis riešutinius, vaisinius, su mažiau cukraus ir šokolado“, – pridėjo ji.
Būtent tinkamas desertas gali padėti ir tokiais orais, kokius Lietuvoje turime dabar. „Man desertas yra tolygu gerai nuotaikai, gyvenimo malonumui, tad kol galiu, iš savęs to neatimu. Juolab, kad daug dirbu, ir manau, kad nusipelniau taip galvoti bei elgtis“, – šypsojosi Liucina.
Ir nors atrodo, kad nėra patiekalo, kuris Liucinai nepavyktų, ji pati atviravo, kad kadangi nėra profesionali konditerė ar šefė, sunkumų virtuvėje kyla ir jai. „Šiame kelyje esu savamokslė – man patinka visko mokytis, todėl žinau, kad manęs laukia dar daugybė įdomių atradimų. Be to, maisto sritis labai dinamiška, joje atsiranda įvairiausių įdomių naujienų, o produktai įgauna vis įdomesnes formas – kas esame įpratę, kad turi būti skysta, virsta sulčių ikrais, kas turi būti kieta – tampa korėta“, – sakė ji.
Paklausta, kokiam desertui ji pati negali atsispirti, Liucina pripažino esanti emocinį valgytoja, tad ir jos pasirinkimus čia diktuoja nuotaika. „Vienas skaniausių desertų man yra špinatinis pyragaitis su citrininiu įdaru, kuri valgau pas mus, „Liu Patty“ desertinėje. Taip pat labai mėgstu kuo įvairiausius sūrio pyragus, kuriuos ir pati gaminu, ir darbe ragauju“, – sakė ji.
O štai vienu savo sukurtu gardėsiu ji pati ypatingai didžiuojasi. „Vienas mėgstamiausių tortų – „Black velvet“. Jo biskvitas juodas ir turi ypatingą tekstūrą. Tarp jo sluoksnių yra du kremai – mascarpone sūrio ir pistacijų, o pertepime – avietės ir gervuogės. Labai didžiuojuosi šiuo savo sukurtu skonių deriniu ir pati dažnai mėgaujuosi. Na, ir nežinau kas turėtų atsitikti, kad atsisakyčiau trapios tešlos obuolių pyrago“, – pokalbį baigė Liucina.