Varškės masei dar reiks: Varškės - 260 gr. Cukraus - 50 gr. Medaus - 1-2 valg. šaukštus (galima ir be medaus). Kiaušinių tryniai - 2 št. Kiaušinių baltymai - 3 št. Citrinos nutarkuotos žievelės - 1 nedidelės citrinos. Citrinos sulčių - 0,5 citrinos (arba pagal skonį). Cinamono - 1- 1,5 arb. šaukštelio. Miltų, arba manų kruopų - 1 valg. šaukštą (jeigu varškė drėgnesnė)
Obuolienės: Obuolienės - 0,4 litro,arba pagal savo nuožiūrą, tinka ir tiršta slyvienė, ar persikų arba abrikosų džemas.
Papildomai dar apie 20 gr sviesto uždėti gabalėlias ant varškės. Kiaušinio 1 aptepimui.
Paruošimas: Sviestą ištrinti su cukrum, įmušti kiaušinį, išsukti, po to dar sudėti kiaušinių trynius, vėl išsukti (2 baltymus paliekam varškėj), sudedam grietine, vėl gerai išsukam. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, žiūpsneliu druskos ir vaniliniu cukrum, persijojam ir subėrę į turimą masę suminkom tešlą. Tešlos ilgai minkyti nereikia, kad per daug nuo rankų nesušiltų ir padedam , kad atšaltų ir subręstų 30 -40 min.
Atšalus tešlai, imame jos maždaug trys ketvirtadalius, iškočiojam pagal turimą skardelę ( skardelė galėtų būti 32 x24 cm.) ir į skardelę įkloją kepimo popierių , įdedam tešlą ( užvinioja ant kočėlo). Būtinai subadom su šakute tešlą, kad nesideformuotų pūslėmis. Dedam į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepam kol truputi gražiai apgęlsta, maždaug 15 - 20 min. Tada nevisai dar iškepusi pagrindą ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam pravėsti. Tuo metu ruošiame varškę:
Varškę sutriname su cukrum ir medum (jeigu jo dedam), jeigu varškė labai liesa galime įdėti kokį 20 gr. sviesto, Jeigu labai sausa, tai galim įdėti kokį šaukštą kondensuoto pieno, arba grietinės.Sudedam 2 kiaušinių trynius, gerai viską išsukam. Jeigu varškė labai drėgna, įberiam 1 valg. šaukštą miltų ar manų kruopų. Jei dedam citrinų sultys tai dabar sudedam jas ir nutarkuotą geltoną citrinos žievelę. Tada dabar išsukam turimus 3 kiaušinių baltymus iki standžių pūtų ir maišydami dalimis dedam į varškę lengvai maišydami.
Na pyrago pagrindas jau pravėso, taigi iš likusios tešlos sukočiojame maždaug piršto storumo juosteles, kraštus pyrago aptepame paplakto kiaušinio baltymu( kad geriau priliptų) ir pakraščius aplink visą pyragą apdedame tomis juostelėmis (kad nenubėgtų mūsų įdaras).Juostelių dar liko, jas paliekam pyrago viršui.
Įmam obuolienę, ar kitą kokį džemą ir juo aptepam visą pyrago pagrindą, prieš tai apibarstę cinamonu ir ant viršaus po šaukštą dedam varškę, truputi palyginam. Iš likusių juostelių darom tinklelį ant pyrago viršaus (tik galus juostelių patepam baltymu, kad geriau priliptų). Išplakam trynį ir juo aptepam juosteles apie pyrago kraštus ir esančias ant viršaus. Supjaustom sviestą ir sudedam į tarpelius ant varškės masės. Dedam į orkaitę ir kepam apie 35 - 40 min. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 200 -190 laipsnių karščio. Kepam aukštesnėje orkaitės lentinėlėje. Maždaug po 20 min karštį mažinam iki 170 laipsnių. Iškepusiam pyragui leiskite truputi praaušti, tik po to imkite iš skardos keldami už kepimo popieriaus.
Skanaus.
Autorius: Joana
INGREDIENTAI:
130 gramų cukraus
0.5 arbatinio šaukštelio vanilės
1 vienetas kiaušinių
2 vienetai kiaušinių (tryniai)
370 gramų kvietinių miltų
šiek tiek druskos
160 gramų sviesto
50 gramų grietinės
10 gramų kepimo miltelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Varškės masei dar reiks: Varškės - 260 gr. Cukraus - 50 gr. Medaus - 1-2 valg. šaukštus (galima ir be medaus). Kiaušinių tryniai - 2 št. Kiaušinių baltymai - 3 št. Citrinos nutarkuotos žievelės - 1 nedidelės citrinos. Citrinos sulčių - 0,5 citrinos (arba pagal skonį). Cinamono - 1- 1,5 arb. šaukštelio. Miltų, arba manų kruopų - 1 valg. šaukštą (jeigu varškė drėgnesnė)
Obuolienės: Obuolienės - 0,4 litro,arba pagal savo nuožiūrą, tinka ir tiršta slyvienė, ar persikų arba abrikosų džemas.
Papildomai dar apie 20 gr sviesto uždėti gabalėlias ant varškės. Kiaušinio 1 aptepimui.
Paruošimas: Sviestą ištrinti su cukrum, įmušti kiaušinį, išsukti, po to dar sudėti kiaušinių trynius, vėl išsukti (2 baltymus paliekam varškėj), sudedam grietine, vėl gerai išsukam. Miltus sumaišom su kepimo milteliais, žiūpsneliu druskos ir vaniliniu cukrum, persijojam ir subėrę į turimą masę suminkom tešlą. Tešlos ilgai minkyti nereikia, kad per daug nuo rankų nesušiltų ir padedam , kad atšaltų ir subręstų 30 -40 min.
Atšalus tešlai, imame jos maždaug trys ketvirtadalius, iškočiojam pagal turimą skardelę ( skardelė galėtų būti 32 x24 cm.) ir į skardelę įkloją kepimo popierių , įdedam tešlą ( užvinioja ant kočėlo). Būtinai subadom su šakute tešlą, kad nesideformuotų pūslėmis. Dedam į įkaitintą orkaitę iki 200 laipsnių ir kepam kol truputi gražiai apgęlsta, maždaug 15 - 20 min. Tada nevisai dar iškepusi pagrindą ištraukiam iš orkaitės ir leidžiam pravėsti. Tuo metu ruošiame varškę:
Varškę sutriname su cukrum ir medum (jeigu jo dedam), jeigu varškė labai liesa galime įdėti kokį 20 gr. sviesto, Jeigu labai sausa, tai galim įdėti kokį šaukštą kondensuoto pieno, arba grietinės.Sudedam 2 kiaušinių trynius, gerai viską išsukam. Jeigu varškė labai drėgna, įberiam 1 valg. šaukštą miltų ar manų kruopų. Jei dedam citrinų sultys tai dabar sudedam jas ir nutarkuotą geltoną citrinos žievelę. Tada dabar išsukam turimus 3 kiaušinių baltymus iki standžių pūtų ir maišydami dalimis dedam į varškę lengvai maišydami.
Na pyrago pagrindas jau pravėso, taigi iš likusios tešlos sukočiojame maždaug piršto storumo juosteles, kraštus pyrago aptepame paplakto kiaušinio baltymu( kad geriau priliptų) ir pakraščius aplink visą pyragą apdedame tomis juostelėmis (kad nenubėgtų mūsų įdaras).Juostelių dar liko, jas paliekam pyrago viršui.
Įmam obuolienę, ar kitą kokį džemą ir juo aptepam visą pyrago pagrindą, prieš tai apibarstę cinamonu ir ant viršaus po šaukštą dedam varškę, truputi palyginam. Iš likusių juostelių darom tinklelį ant pyrago viršaus (tik galus juostelių patepam baltymu, kad geriau priliptų). Išplakam trynį ir juo aptepam juosteles apie pyrago kraštus ir esančias ant viršaus. Supjaustom sviestą ir sudedam į tarpelius ant varškės masės. Dedam į orkaitę ir kepam apie 35 - 40 min. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 200 -190 laipsnių karščio. Kepam aukštesnėje orkaitės lentinėlėje. Maždaug po 20 min karštį mažinam iki 170 laipsnių. Iškepusiam pyragui leiskite truputi praaušti, tik po to imkite iš skardos keldami už kepimo popieriaus.