INGREDIENTAI:
- 200 gramų cukraus
- 4 vienetai kiaušinių
- 100 gramų kvietinių miltų ("Ekstra")
- 200 gramų sviesto (ar margarinas)
- šiek tiek želės (speciali tortui puošti)
- šiek tiek vanilinio cukraus (1 pakelis)
- šiek tiek vaisių (įvairūs, papuošimui)
- 100 gramų kukurūzų miltų
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Įdarui reikės:
1 variantas: 250g grietinės, 750g saldžiarūgščių obuolių, 50g cukraus, pusės šaukštelio malto cinamono, truputėlio citrinos sulčių.
2 variantas: 250g grietinės, 300g obuolių, 450g moliūgo, 30g cukraus, mažyčio imbiero šaknies gabaliuko, citrinos žievelės gabaliuko.
Gaminimas:
Miltus išmaišyti tarpusavyje, po to - su kepimo milteliais. Atšildytą iki kambario temp. sviestą ar margariną išsukti su cukrumi, vaniliniu cukrumi bei kiaušiniais. Gautą masę gerai išmaišyti su miltų mase. Padalinti į keturias lygias dalis ir iškepti norimos formos papločius. Jei darau tik pyragą, kepu pailgus lakštus, jei bus tortas su papuošimu - apvalius. Beje, papločius galima išsikepti iš vakaro - nesuges.
Tuomet reikia pasiruošti įdarą. Suplakti su grietinę. Po to tarka smulkiai sutarkuoti vaisius. Su šlakeliu vandens bei cukrumi, gautą masę pavirti apie 5 min. Gaminant įdarą pagal 1 variantą, į jau išvirusią "obuolienę" suberti cinamoną bei įlašinti šiek tiek citrinos sulčių. Tuomet atvėsintą košę, kuri neturi būti skysta, sumaišyti su išplakta grietine. Gautu įdaru pertepti lakštus.
Ruošiant įdarą pagal 2 variantą, imbiero šaknies bei citrinos žievelės gabaliuką reikia įtarkuoti obuolių - moliūgų košės virimo su cukrumi pabaigoje. Atvėsintą masę sumaišyti su plakta grietine ir tepti ant lakštų.
Perteptas tortas, kad "susigyventų", turi šaltai pastovėti bent 8 valandas. Galima puošti iš karto, galima vėliau - jau susistovėjus
Autorius: Regina Račkauskienė