Ruduo, ruduo, o koks ruduo be obuolių pyrago? Receptą radau legendinio "francūzų" virėjo knygoje M.A. Careme "Royal Parisian Pastrycook and Confectioner", septintas leidimas - 1886 m. Prie jo originalo pridėjau tik kelis papildymus. Paruošiam obuolius: aš tiesiog sėklytes išvaliau ir obuolius smulkiai supjausčiau. Tada pusę cukraus ir abrikosus suberiu į obuolius, išmaišau. Ant obuolių įtarkuoju citrinos žievelę bei tą pačią citriną išspaudžiu ant obuolių, vėl viską gerai išmaišau. Palieku, kad cukrus bei citrinos skonis įsigertų į obuolius. Tešla. Išlydau sviestą lėkštutėje, kurią uždedu ant verdančio puodo, taip sviestas lydosi pamažu ir nesutrauks kiaušinio baltymų. Kai sviestas paruoštas, atvėsinu ir ištrinu jį su likusiu cukrumi, o tada įmušu 3 kiaušinius ir viską gerai išmaišau. Trumpam viską atidedu į šoną. Trumpa vanilės lazdelės operacija - perpjaunu išilgai lazdelės vidurį, su peiliu švelniai braukiu per vanilės lazdelę, išstumdamas visas sėklytes, kurias ir sudedu į tešlą. Dabar ypatingai svarbu yra gerai išplakti, sėklytės turi išsisklaidyti ir pasiskirstyti po visą tešlą tolygiai. Prieš sudedant paruoštus obuolius į tešlą, sudedu pistacijas ir viską išmaišau. Pistacijas prieš tai užpyliau karštu vandeniu - jos pasidarė minkštesnės. Tešlai reikėjo paskutinio akcento, tai miltų. Šį kartą miltus išsijojau ir po truputį berdamas į tešlą, maišiau, maišiau kol gavosi vientisa graži masė. Tešlą sukrečiu į kepimo formą ir pašoviau į "dujinę" :) Kepiau 80 minučių, 180 C temperatūroje. Po 50 minučių sumažinau temperatūrą iki 150 C. Palaukiau kol atvės ir Bon appetit!
Autorius: mindaugas
INGREDIENTAI:
80 gramų abrikosų (džiovinti)
1 vienetas citrinų
230 gramų cukraus
5 vienetai obuolių (dideli)
150 gramų pistacijų
1 vienetas vanilės (vanilės lazdelės sėklytės)
3 vienetai kiaušinių
400 gramų kvietinių miltų
0.5 arbatinio šaukštelio druskos
120 gramų sviesto
2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Ruduo, ruduo, o koks ruduo be obuolių pyrago? Receptą radau legendinio "francūzų" virėjo knygoje M.A. Careme "Royal Parisian Pastrycook and Confectioner", septintas leidimas - 1886 m. Prie jo originalo pridėjau tik kelis papildymus. Paruošiam obuolius: aš tiesiog sėklytes išvaliau ir obuolius smulkiai supjausčiau. Tada pusę cukraus ir abrikosus suberiu į obuolius, išmaišau. Ant obuolių įtarkuoju citrinos žievelę bei tą pačią citriną išspaudžiu ant obuolių, vėl viską gerai išmaišau. Palieku, kad cukrus bei citrinos skonis įsigertų į obuolius. Tešla. Išlydau sviestą lėkštutėje, kurią uždedu ant verdančio puodo, taip sviestas lydosi pamažu ir nesutrauks kiaušinio baltymų. Kai sviestas paruoštas, atvėsinu ir ištrinu jį su likusiu cukrumi, o tada įmušu 3 kiaušinius ir viską gerai išmaišau. Trumpam viską atidedu į šoną. Trumpa vanilės lazdelės operacija - perpjaunu išilgai lazdelės vidurį, su peiliu švelniai braukiu per vanilės lazdelę, išstumdamas visas sėklytes, kurias ir sudedu į tešlą. Dabar ypatingai svarbu yra gerai išplakti, sėklytės turi išsisklaidyti ir pasiskirstyti po visą tešlą tolygiai. Prieš sudedant paruoštus obuolius į tešlą, sudedu pistacijas ir viską išmaišau. Pistacijas prieš tai užpyliau karštu vandeniu - jos pasidarė minkštesnės. Tešlai reikėjo paskutinio akcento, tai miltų. Šį kartą miltus išsijojau ir po truputį berdamas į tešlą, maišiau, maišiau kol gavosi vientisa graži masė. Tešlą sukrečiu į kepimo formą ir pašoviau į "dujinę" :) Kepiau 80 minučių, 180 C temperatūroje. Po 50 minučių sumažinau temperatūrą iki 150 C. Palaukiau kol atvės ir Bon appetit!