INGREDIENTAI:
- 500 gramų cukraus
- 1 kilogramas spanguolių
- 5 litrai vandens
- 50 gramų razinų (neplautų)
- 20 gramų mielių
PARUOŠIMO BŪDAS:
- Perrinktas, gerai nuplautas spanguoles sumeskime 2-3 minutėms į verdantį vandenį, išgriebkime, ištrinkime per sietą. Gautas sultis atidėkime, o tirščius supilkime atgal į vandenį ir dar 5-10 min pavirinkime. Paskui iškoškime per dvigubą marlę, supilkime išspaustas spanguolių sultis, cukrų, išmaišykime ir ataušinkime iki kambario temperatūros.
Po to sudėkime kildytas mieles ir pastatykime, kad parūgtų. Kitą dieną nugraibykime putas, suberkime razinas ir, sandariai uždarius indą, palaikykime 2-3 dienas. Nenustebkite, kad gira bus rūgštoko skonio, - būtent tokia turi būti gira, tokią gerdavo lietuviai kelis tūkstančius metų ir mažiau sirgdavo.
Autorius: Vincentas Sakas