Kiaušinius kietai išvirti, nulupti, perpjauti skersai per pusę ir sudėti į lėkštę baltais galais į viršų. Burokėlių rasalą užvirinti, į jį supilti rasale išplaktus miltus, įdėti sviesto, grietinės, pasūdyti, įberti pipirų. Viską vėl užvirinti ir karštą burokėlių rasalą užpilti ant sudėtų į lėkštę kiaušinių. Rasalo pilti tiek, kad kiaušinių viršūnėlės liktų neužpiltos. Būna gražus rausvos ir baltos spalvos derinys. Janiškas valgomas su juoda duona. Kai kuriuose Žemaitijos vietovėse į burokėlių rasalą pridedama virtų pupų ar žirnių.
*Burokėlių rasalo gaminimas: išvirti arba iškepti burokėlius. Nulupus ir stambiai supjausčius užpilti karštu virintu (ne verdančiu) vandeniu, į indą įmesti juodos duonos plutelių ir dvi dienas palaikyti kambario temperatūroje, kad parūgtų. Perkošus rasalą, galima jį laikyti šaldytuve ar naudoti iškart: užkaitinti iki virimo, įberti šiek tiek miltų ir gerai išmaišyti. Paskaninti grietinėle ar sojos grietinėle, taip pat tinka ir truputis sviesto.
Autorius: Ignė
INGREDIENTAI:
šiek tiek juodųjų pipirų
4 kiaušinių
2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
šiek tiek druskos
100 gramų sviesto
1 stiklinė grietinės
0.5 litro burokėlių (rasalas*)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Kiaušinius kietai išvirti, nulupti, perpjauti skersai per pusę ir sudėti į lėkštę baltais galais į viršų. Burokėlių rasalą užvirinti, į jį supilti rasale išplaktus miltus, įdėti sviesto, grietinės, pasūdyti, įberti pipirų. Viską vėl užvirinti ir karštą burokėlių rasalą užpilti ant sudėtų į lėkštę kiaušinių. Rasalo pilti tiek, kad kiaušinių viršūnėlės liktų neužpiltos. Būna gražus rausvos ir baltos spalvos derinys. Janiškas valgomas su juoda duona. Kai kuriuose Žemaitijos vietovėse į burokėlių rasalą pridedama virtų pupų ar žirnių.
*Burokėlių rasalo gaminimas: išvirti arba iškepti burokėlius. Nulupus ir stambiai supjausčius užpilti karštu virintu (ne verdančiu) vandeniu, į indą įmesti juodos duonos plutelių ir dvi dienas palaikyti kambario temperatūroje, kad parūgtų. Perkošus rasalą, galima jį laikyti šaldytuve ar naudoti iškart: užkaitinti iki virimo, įberti šiek tiek miltų ir gerai išmaišyti. Paskaninti grietinėle ar sojos grietinėle, taip pat tinka ir truputis sviesto.