Prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai saldumynams netaupo: paklausa didėja kiekvienais metais, o asortimentą kasmet papildo sezoninės prekės.
Saldžių dovanų iš anksto turėtų ieškoti ir norintys sutaupyti – akcijų laikotarpiu pasirūpinti vaikiškais Advento kalendoriais, šokoladinėmis figūrėlėmis bei kitais šokolado gaminiais, kuriems nereikės daug išlaidauti.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad, kalbant apie šokolado poveikį sveikatai, priimtinas yra tik saikingas juodojo šokolado vartojimas – ne daugiau kaip 40 g per dieną.
Populiariausia dovana – saldumynų dėžutės
Parduotuvių lentynose galime rasti įvairių dovanoms tinkamų šokolado gaminių, pradedant šokolado plytelėmis ar figūrėlėmis, baigiant didelėmis saldainių dėžėmis. Prekybos tinklo kategorijos vadovė Diana Špūrienė atskleidžia, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai saldumynams netaupo, paklausa didėja kiekvienais metais, o asortimentą kasmet papildo ir sezoninės prekės.
„Nepriklausomai nuo progų ir metų laiko, pirkėjai dovanoms dažniausiai renkasi saldainių dėžutes, tad visada jų turime pačių įvairiausių. Šventiniam periodui atsivežame ir naujų sezoninių prekių: šokoladinių figūrėlių, šokoladukų ant pagaliukų ir kitų mažesnės vertės, tačiau kokybiškų gaminių, tad saldžią dovanėlę ras net ir nemėgstantys daug išlaidauti.
Stebime siūlomų produktų paklausą, sekame klientų atsiliepimus – taip galime pasiūlyti įvairių kainų kokybiškų šokolado gaminių“, – sako D. Špūrienė.
Sveikos mitybos principai neabejotinai vis labiau įsitvirtina daugumos mūsų gyvenime, nes per keletą metų gerokai pasikeitė saldumynų pirkimo įpročiai.
„Nors vis dar daugiausiai parduodame pieniško šokolado, paskutiniu metu gerokai padidėjo ir juodojo šokolado populiarumas: tiek jo paklausa, tiek pasiūla. Siekiantys gyventi sveikiau, bet neatsisakantys saldumynų, mūsų parduotuvėse jau ras ir mažiau cukraus turinčių bei veganams tinkamų šokolado gaminių, tiek sau, tiek dovanoms“, – pasakoja minėto prekybos tinklo kategorijos vadovė D. Špūrienė.
Naudingiausias – juodasis šokoladas
Prasidedant Kalėdų sezonui parduotuvių lentynos puošiamos ne tik kalėdinėmis dekoracijomis, bet ir šventiškai įpakuotais saldumynais.
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė tvirtina, kad visada geriau rinktis kokybiškesnius šokolado gaminius, kuriuose kakavos būtų ne mažiau nei 70 proc.
„Medikai ir mokslininkai vis daugiau kalba apie flavonoidus, kurie pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Oksidacinis stresas yra vienas iš veiksnių, sukeliančių tokias ligas kaip vėžį, cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių bei įvairias uždegimines ligas.
O vienas iš produktų, pasižyminčių antioksidaciniu poveikiu, yra juodasis šokoladas. Medicininiai duomenys skelbia, kad jis turi pakankamą kiekį aktyviųjų flavonoidų, kurie mažina oksidacinį stresą“, – pasakoja E. Gavelienė.
Tai reiškia, kad kuo šokoladas grynesnis, turintis daugiau kakavos sausųjų medžiagų ir mažiau kitų pridėtinių komponentų, tuo jis naudingesnis sveikatai.
„Juodajame šokolade randama organinių, biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip polifenoliai, flavonoidai ir katechinai. Jie pasižymi antioksidacinėmis bei antiuždegiminėmis savybėmis, padeda apsaugoti ląsteles nuo uždegimų, gali pagerinti smegenų veiklą ir sustiprinti imuninę sistemą“, – sako gydytoja dietologė.
Saugo nuo trombų ir kelia nuotaiką
Pasak Editos Gavelienės, klinikiniai tyrimai įrodė, kad saikingas juodojo šokolado vartojimas mažina sergamumą koronarine širdies liga.
„Pabrėžiu – saikingas, nes nėra taip, kad pradėję valgyti šokoladą plytelėmis nesusirgsime širdies ligomis. Juodasis šokoladas gerina kraujotaką, nes mažina trombų susidarymo tikimybę. Žinoma, tai nereiškia, kad šokoladą galime ar turime skanauti kasdien.
Šokoladu, beje kaip ir kitais desertais, patartina mėgautis ne dažniau nei du kartus per savaitę, o juos valgant šiek tiek padidinti išgeriamo vandens kiekį“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Šokolado mėgėjai tikina, kad jis pagerina nuotaiką, nes yra susijęs su vadinamaisiais laimės hormonais. Pasak gydytojos dietologės, kaip ir kiti saldumynai, šokoladas skatina endorfinų (hormonų, skatinančių malonumo pojūtį) atpalaidavimą, rašoma pranešime spaudai.
„Šokolade yra triptofano – medžiagos, kurią smegenys naudoja serotoninui gaminti. O didesni serotonino kiekiai, kaip žinoma, skatina pakilią nuotaiką.
Taip pat jame yra feniletilamino, kuris stimuliuoja smegenų malonumo centrus, tačiau tiesa tokia, kad šokolade visų šių medžiagų yra labai mažai“, – paaiškina E. Gavelienė.
Šokoladinis pyragas su sūdyta karamele ir riešutais
Prekybos tinklo kulinarijos technologai namuose kviečia pasigaminti gardų šokoladinį pyragą su sūdyta karamele ir riešutais, kuris puikiai tiks ir šventiniam stalui.
Pyragui reikės: 200 g juodojo šokolado; 200 g sviesto; 4 vnt. kiaušinių; 150 g rudojo cukraus; 2 šaukštų kvietinių miltų; 75 g graikinių riešutų.
Sūdytai karamelei reikės: 150 g rudojo cukraus; 50 ml plakamosios grietinėlės; 100 g sviesto; 0.75 g druskos.
Gaminimas:
Šokoladą ištirpinkite nedideliame puode ar vandens garų vonelėje. Įberkite cukrų. Leiskite šokoladui atvėsti 15 minučių.
Po vieną įmaišykite kiaušinius, paskui suberkite miltus ir smulkintus riešutus.
Supilkite tešlą į 21–22 cm dydžio kepimo popieriumi išklotą pyrago skardą nuimamais kraštais. Kepkite 180° C orkaitėje 20-25 minutes.
Paruoškite sūdytą karamelę. Nedideliame puode apie 2-3 minutes pakaitinkite rudąjį cukrų ir grietinėlę. Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite sviestą bei druską.
Atvėsinkite mišinį šaldytuve, kol jis taps šiek tiek tirštesnis. Supilkite karamelę ant pyrago. Leiskite jam pastovėti šaldytuve 1-2 valandas. Tada išimkite iš formos ir patiekite. Galite pabarstyti graikiniais riešutais.
Skanaus!