• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne paslaptis, kad per didelis cukraus kiekio vartojimas žmogaus sveikatai gali turėti neigiamų pasekmių. Medikai visame pasaulyje kalba apie tai, kad perteklinis cukraus vartojimas gali lemti II tipo cukrinio diabeto rizikos padidėjimą, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus ir nutukimą. Tad svarbu žinoti, kokie maisto produktai savyje turi daugiausiai cukraus.

Ne paslaptis, kad per didelis cukraus kiekio vartojimas žmogaus sveikatai gali turėti neigiamų pasekmių. Medikai visame pasaulyje kalba apie tai, kad perteklinis cukraus vartojimas gali lemti II tipo cukrinio diabeto rizikos padidėjimą, širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus ir nutukimą. Tad svarbu žinoti, kokie maisto produktai savyje turi daugiausiai cukraus.

REKLAMA

Pasikalbėti šia tema sutiko vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Gabija Kruopytė. Pasak jos, per didelis cukraus vartojimas iš tiesų gali smarkiai pakenkti sveikatai.

„Perteklinis cukraus kiekis gali tapti priežastimi, dėl ko sutriko paciento medžiagų apykaita, padidėjo svoris, kraujo spaudimas ar suriebėjo kepenys, visi šie faktoriai gali lemti riziką tokioms ligoms kaip II tipo cukrinis diabetas, širdies smūgis ar insultas“, – aiškino vaistininkė.

Ji pridėjo, kad negana to, dideliais kiekiais vartojamas cukrus gali susilpninti žmogaus imuninę sistemą.

Pasak jos, dideliais kiekiais vartojamas cukrus laikinai mažina baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą, kurie atlieka svarbų vaidmenį kovojant su patogenais, virusais ir bakterijomis. Visa tai silpnina organizmo atsparumą infekcijoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Cukraus vartojimas dideliais kiekiais gali turėti neigiamą poveikį ir mūsų odai. Cukrus skatina uždegiminius procesus, dėl kurių gali paaštrėti aknės proveržiai bei paspartėti odos senėjimas“, – paaiškino G. Kruopytė.

REKLAMA

Iššaukia grėsmingas ligas

Didžiausia problema vartojant per didelius kiekius cukraus – grėsmingos ir sunkios ligos. Pasak vaistininkės, viena iš jų – II tipo cukrinis diabetas, kuris atsiranda dėl atsparumo insulinui.

Taip pat, pasak vaistininkės, cukrus daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių ligoms, nes didina trigliceridų kiekį kraujyje ir skatina uždegiminius procesus, pažeidžiančius kraujagysles.

REKLAMA
REKLAMA

„Perteklinio cukraus vartojimas gali būti viena iš priežasčių, dėl ko žmogui yra suriebėjusios kepenys. Organizmas cukrų suskaido į gliukozę, kurios dalį iš karto naudoja energijai, o kitą dalį paverčia riebalų ląstelėmis ir saugo ateičiai kepenyse. 

Sutrikus kepenų veiklai iš organizmo nepašalinami toksinai, sutrinka medžiagų apykaita, gali vystytis kitos ligos“, – aiškino specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat G. Kruopytė pasakojo, kad, remiantis moksliniais tyrimais, perteklinis cukraus vartojimas gali netgi paskatinti tam tikrų rūšių vėžio atsiradimą organizme.

Anot jos, visa tai yra susiję su tuo, kad cukrus didina lėtinius uždegiminius procesus organizme.

 

Daugiausiai cukraus turintys maisto produktai

Norint sumažinti cukraus kiekį savo mityboje, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokie produktai yra pasirenkami vartojimui.

REKLAMA

Anot G. Kruopytės, tie, kurie siekia išvengti sudėtingų perteklinio cukraus kiekio sukeliamų ligų, turėtų gerai peržvelgti savo kasdieninį meniu ir vengti tam tikrų produktų.

„Didžiausias cukraus šaltinis yra saldūs gėrimai ir limonadai – vienoje skardinėje gali būti daugiau nei 10 šaukštelių cukraus“, – aiškino vaistininkė.

Taip pat ji pasakojo, kad labai dideliu cukraus kiekiu pasižymi ir konditeriniai gaminiai, tad kasdien valgant pyragaičius, sausainius ar šokoladą – galima sulaukti bėdos.

REKLAMA

Įdomu ir tai, kad cukraus gausu ne tik tuose produktuose, kurie atrodo kaip akivaizdūs jo šaltiniai. Kai kuriuose, rodos, nesaldžiuose produktuose taip pat gausu cukraus.

„Daug cukraus yra padažuose ar net kai kuriuose salotų užpiluose. Taip pat kartais galima apsigauti renkantis iš pirmo žvilgsnio sveikesnius produktus – jogurtus, energetinius batonėlius, grūdų dribsnius, konservuotas daržoves ar netgi duoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl to prieš įsigyjant tokius produktus, verta paskaityti etiketę ir sudėtį, kad įsitikintumėte, ar tikrai pasirinkote sveikesnį variantą ir ar jame nėra daug cukraus“, – atskleidė pašnekovė.

Kaip sumažinti cukraus kiekį?

Paklausta apie tai, kokiais maisto produktais galima sumažinti cukraus kiekį savo kasdieninėje mityboje, G. Kruopytė pasidalijo keliais patarimais.

Visų pirma, ji ragino į savo meniu įtraukti daugiau sveikesnių bei natūralesnių produktų.

„Puiki alternatyva cukrui yra natūralūs saldikliai, tokie kaip medus, klevų sirupas ar datulės, tačiau juos taip pat reikėtų vartoti saikingai“, – sakė ji.

REKLAMA

Taip pat vaistininkė pasakojo, kad mums įprastus desertus vertėtų pakeisti šviežiais vaisiais ar uogomis. Anot jos, šie suteikia natūralų saldumą bei suteikia skaidulų ir vitaminų.

Visgi, ji pridėjo, kad ir šiuos produktus reikėtų vartoti saikingai, mat vaisiuose gausu fruktozės.

„Saldžius gėrimus pakeiskite vandeniu su citrina, mėtomis ar šaldytomis uogomis – tai puiki alternatyva limonadams“, – patarė ji.

Būtų mano valia, visus šituos blogerius - ekspertus, "sveikos mitybos ekspertus", "dietologus", "maisto pramonės institutus" ir visą PSO suvaryčiau į Karbauskio daržinę, apipilčiau dyzelinu, ir padegčiau. Va, ko jau ko, bet šitų pederastų niekada nesupratau ir nesuprasiu. Visi jie iki vieno atstovauja globalistus, stambiąsias maisto pramonės korporacijas ir įtakingus bei korumpuotus politikus. Cukrus yra vos viena sacharozių rūšių, o jų yra daug: fruktozė - vasių cukrus, gliukozė - vynuogių, laktozė - pieno ir t.t. Ne cukrus jūs debilai yra kenksmingas, o jo sudėtyje gamybos proceso metu atsirandantys kenksmingi cheminiai elementai keip siera ir jos junginiai. Cukrus debilai nesukelia diabeto, o saikingai vartojant yra naudingas, o ne kenksmingas. Dar nei vieno nežinau kuris būtų numiręs valgydamas topinambus, ar tuos pačius cukrinius runkelius, kuriuos kitose šalyse naudoja mišrainėse ir t.t. Geriau pederastai kovokite prieš "citrinos rūgštelę", kurią kaip rūgštingumo "reguliatorių" naudoja visi ir visur, ir kuri neturi nieko bendro su augaline kilme bei citrinomis, o yra vienas iš didžiausių bei kenksmingiausių kancerogenų, naudojamų maisto pramonėje. Nė viena valdžia ar sveikatos organizacija, net nesiruošia stoti į kovą ir uždrausti naudoti šį nuodą, nes būtų sutrypti pramonės gigantų ir samdytų banditų. Išimkit šitą tručą iš maisto ir vėžinių susirgimų sumažės kartais!
gamintojams neleiskit dėti cukraus į gaminius
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų