Profesoriaus teigimu, nieko blogo, kad apie žuvų taukus kaip profilaktinę priemonę dažniausiai prabylama rudeniop, vaikams pradėjus kosėti ir sloguoti. Nes žuvies taukai išties yra tinkama priemonė vaikų ir suaugusių imuninei sistemai stiprinti dėl jų sudėtyje esančių riebaluose tirpių vitaminų.
Vis dėlto mitybos specialistai ir prof. R.Stukas vienbalsiai akcentuoja žuvų taukuose esančias polinesočiąsias riebalų rūgštis omega 3. O jų poreikis ir vasarą, ir žiemą lygiai toks pats.
Augaliniai aliejai žuvies nepakeičia
„Su augaliniu aliejumi šių polinesočiųjų riebalų rūgščių negauname (tik omega 6, omega 9), todėl omega 3 reikia vartoti grynu pavidalu“, – sako profesorius.
Polinesočiųjų riebalų rūgščių omega 3 gausu riebiose šiaurės vandenų žuvyse – lašišoje, skumbrėje ir t.t. Tačiau lietuvių tautos mitybos įpročiai yra gana archaiški – labiau mėgstame mėsą, o jei valgome žuvį, tai dažniau lietuvišką, o ne Atlanto.
„Pats organizmas omega 3 nesintetina, o natūraliai, su maistu, šių polinesočiųjų riebalų rūgščių gauname labai nedaug. Juk retas mėgsta ir gali skanauti, tarkime, lašišų papilves. Pagal mitybos rekomendacijas, žuvies reikėtų valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Ir ne tik liesos, o būtinai ir riebios jūros žuvies. Remdamasis Lietuvos gyventojų mitybos tyrimo duomenimis galėčiau teigti, kad tik 20 proc. žmonių žuvies valgo pakankamai. Todėl žuvies taukus drąsiai galiu rekomenduoti kaip papildą apskritus metus. Sezoniškumo čia neturėtų būti, – sako profesorius. – Nuo to suaugusiam žmogui bus tik geriau, net jei jis šiuo metu puikiai jaučiasi. Juk infarkto ar insulto rizikos mažinimu derėtų rūpintis nuolatos. O būtent omega 3 ir mažina kraujyje esančio cholesterolio koncentraciją, taigi mažina aterosklerozės riziką“.
Lietuvos statistika išties nelinksma. Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos Lietuvos gyventojų sergamumo ir mirtingumo struktūroje sudaro apie 54 proc. Viena iš priežasčių yra ta, kurią minėjo profesorius – polinesočiųjų riebalų rūgščių omega 3 trūkumas.
Per vasaros karščius tirštėja kraujas
Dar vienas svarbus aspektas: žuvies taukuose esančios polinesočiosios riebalų rūgštys omega 3 šiek tiek skystina kraują. Profesorius pastebi, kad per vasaros karščius, ypač jei žmogus negeria pakankamai daug skysčių, kraujas tirštėja. Todėl žuvies taukų sveikatinantis poveikis (šiuo atveju – kraujo skystinimas) karštą vasarą yra didelis privalumas.
„Žmonėms, kuriems medikai rekomenduoja šiek tiek paskystinti kraują, žuvies taukus reikėtų gerti vakare (jeigu nevartoja kitų kraują skystinančių preparatų). Kita vertus, Lietuvos gyventojų mitybos įpročių tyrimas rodo, kad vandens mes geriame tikrai per mažai. Todėl žuvies taukai, ypač vasarą, yra gera profilaktinė priemonė, padedanti išvengti kraujotakos sutrikimų“, – teigia profesorius.
Organizmas visiems metams neprikaups
Daugelis sutiktų su nuomone, kad vasarą Lietuvos gyventojų mityba tampa įvairesnė, nes galime rinktis daugybę daržuose ir soduose užaugintų gėrybių ar miško uogų, keliaujame po pasaulį, aplankome šiltus kraštus, kuriuose gausu jūros gėrybių. Bet ar dėl to būsime sveikesni visus metus?
„Vasarą gal ir būsime sveiki. Bet tai nereiškia, kad dabar prikaupsime naudingų medžiagų ir visai žiemai. Mes tik tuo tarpu pastipriname savo imuninę sistemą, organizmas per vasarą bus komforto būklėje, atsparesnis. Tačiau rūpintis sveikata ir valgyti visavertį, įvairų maistą reikia nuolatos. O, kalbant apie omega 3 rūgštis, pabrėšiu, – mes turime jų gauti nuolat“, – apibendrina prof. R.Stukas.