„Visų pirma siūlyčiau užmiršti lietuvišką bruožą, kada atėjus svečiams, namų šeimininkė stalą tiesiog nukrauna pačiais įvairiausiais valgiais“, - sakė S.Andriuškevičienė. Netikėtai užklupus svečiams absoliučiai pakanka ant stalo padėti lengvų ir paprastų užkandžių bei vyno, kurio butelis šiandieną atsirastų turbūt kiekvienuose namuose.
Tačiau ką daryti, jeigu šaldytuvas tuščias, kaip niekada? Tiesiog papjaustykite namuose keptos ar parduotuvėje pirktos juodos duonos, pavyzdžiui, su grūdais, arba prancūziško batono. Šalia patiekite indelį su alyvuogių aliejumi, kuriame svečiai minėtuosius kepinius galės pasimirkyti. Taip net ir prieš kelias dienas pirkta duona taps minkšta it pūkas. Prie tokio užkandžio itin tinka žaliosios arba juodosios alyvuogės. Apskritai, ant stalo galima padėti ir kitokių konservų, pavyzdžiui, vaisių ar daržovių.
Šaldytuve radote kelių skirtingų rūšių sūrių likučius? Puikus atradimas – tereikia nutarti, ką su jais padaryti. Lengvai išsisuksite ant stalo patiekdami pjaustyto sūrio asorti. Šalia galite patiekti ir meliono gabaliukų, vynuogių ar kitų vaisių.
Jeigu turite kelias minutes laiko bei šiek tiek papildomų ingredientų, galite paruošti karštų S.Andriuškevičienės rekomenduojamų užkandžių.
Spintelėje radote tortilijų ar lavašų? Nuostabu! I.Andriuškevičienė siūlo juos aptepti alyvuogių aliejumi bei paskaninti norimais prieskoniais, pavyzdžiui, čiobreliais, rozmarinais, bazilikais ar net juodaisiais pipirais. Jeigu turite, pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, pavyzdžiui, lietuviškuoju „Džiugo“ ar itališkuoju „Parmigiano Reggiano“. Taip paruoštą tortiliją ar lavašą supjaustykite norimomis formomis, sudėkite į skardą ir kelias minutes pakepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Šaldytuve suradote gabalėlį pelėsinio sūrio? Tuomet, anot S.Andriuškevičienės, svečius pavyks nustebinti dar labiau. Supjaustykite prancūzišką batoną, ir, jeigu norite, užtepkite sviesto. Šias riekeles apklokite plonais kriaušių ar kitų vaisių griežinėliais, o ant viršaus uždėkite turimojo pelėsinio sūrio. Radote Parmos kumpio? Panaudokite ir jį! Sumuštinukus sudėkite į skardą ir taip pat 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kelias minutes pakepkite.
Apskritai, nebijokite fantazuoti. Virtuvėje spontaniškos idėjos neretai sukuria stebuklus. Taigi, ar po tokių patarimų netikėti svečiai ir tuščias šaldytuvas vis dar atrodo katastrofa?