Ar kada matėte žmogų, kertantį trigubą mėsainį, didelį pakelį prancūziškų skrudintų bulvyčių ir siurbčiojantį nemažą stiklinę saldaus limonado? Ar kada pamąstėte, kad įmanoma „girdėti jų arterijas užsikemšant“? Arterijas užkemša cholesterolis.
Šis riebalas (lipidas) dažnai vadinamas sveikatos baubu, nes padidėjęs jo kiekis skatina pavojingų ligų vystymąsi. Užkirsti tam kelią nėra sunku – svarbu tinkamai subalansuoti mitybą. Pateikiame penkis maisto produktus – cholesterolio priešus.
1. Obuoliai. Suomijoje buvo atliekami tyrimai, kuriais buvo bandoma nustatyti obuolių įtaką mažinant cholesterolį. Rezultatai parodė, kad tris mėnesius valgant po tris obuolius per dieną, cholesterolio lygis gali sumažėti dvidešimčia kartų. Tai įvyksta dėl to, kad obuoliuose yra gausu pektino, kuris padeda sumažinti mažo tankumo lipoproteinų kiekį jūsų organizme.
2. Špinatai. Špinatai, kaip ir kitos žalios lapinės daržovės, turi karotenoidų. Jie užkerta kelia cholesterolio susidarymui kraujyje. Jau po vienos ar dviejų porcijų cholesterolio kiekis kraujyje ims mažėti.
3. Avižos. Nieko nėra geriau už šiltą lėkštę avižinės košės ryte. Rupios avižos, kaip ir rupūs kviečiai, yra daug skaidulų turintys grūdai. Rupūs kviečiai padeda sumažinti cholseterolio kiekį, tačiau avižų skaidulos yra labiau tirpios ir daug patikimesnės sprendžiant šią problemą. Tačiau kai valgote maistą, turintį avižų, įsitikinkite, kad tai rupios avižos, nes tos avižos, kurios yra naudojamos apdorotame maiste, pvz. javainių sausainiuose, dažniausiai neturi tirpių skaidulų.
4. Naminis apelsinų mermeladas. Kas patikėtų, kad šis skanus vaisinis desertas gali taip pat sumažinti choleterolio kiekį? Apelsinų marmeladas gaminamas iš apelsinių žievelių, kuriose gausu medžiagų, kurios mažina neigiamą cholesterolio poveikį. Naudokite apelsino žieveles gaminant įvairius patiekalus – tai tik į naudą.
5. Žalioji arbata. Išgerkite vieną puodelį žaliosios arbatos per dieną ir gali būti, kad atsisveikinsite su šia problema visiems laikams.