Pirmąjį šių metų ketvirtį Šiaulių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iš Šiaulių miesto ir rajono pirkėjų skundų gavo 1,5 karto daugiau, nei praėjusiais metais, pranešė "Šiaulių kraštas".
Iš laboratorijoje ištirtų maisto produktų kas dešimtas produktas buvo nekokybiškas. Per tris šių metų mėnesius jau sulaikytos trys tonos nekokybiškų maisto produktų.
Kuo skundžiasi pirkėjai, vakar kalbėta Šiaulių miesto ir rajono prekybininkų bei tarnybos bendrame pasitarime.
Pirkėjų skundus apibendrinusi Aliutė Vaitkevičienė, Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji gydytoja higienistė-maisto produktų inspektorė, nevardijo daugiausiai nusižengusių prekybos centrų, tačiau akcentavo, kad į skundus dėmesį turėtų atkreipti „norfos, kubai, maksimos ir rimi“.
Šiaulių apskrityje yra 934 parduotuvės, iš jų Šiaulių mieste ir rajone — 428. Pirmąjį šių metų ketvirtį patikrinta daugiau kaip trečdalis Šiaulių miesto ir rajono parduotuvių.
Pirkėjai dažniausiai skundžiasi pasenusiais, nekokybiškais maisto produktais. Norėdami juos parduoti, prekybininkai falsifikuoja (perklijuoja) etiketes.
Parduotuvėse žmonės randa pasmirdusios žuvies, mėsos, sudžiūvusių daržovių, surūgusių salotų, sukirmėjusių kruopų, neiškeptos mėsos.
Ryte iš vitrinų pardavėjos parduoda šlapius produktus ir tai kelia įtarimų, kad nakčiai šaldymo vitrinos yra išjungiamos. Taip su kondensatu ant drėgnų maisto produktų patenka įvairių mikroorganizmų, kurie grasina įvairiomis žarnyno infekcinėmis ligomis.
Žmonės parduotuvėse randa ištirpusių saldumynų, šokoladų. Prisimindama praėjusią karštą vasarą, gydytoja higienistė A. Vaitkevičienė ypač akcentavo šaldymo įrangos svarbą: pernai vitrinoje rasta mėsos, įkaitusios iki 30 laipsnių temperatūros, o pieno pakelis buvo sušilęs iki daugiau kaip 20 laipsnių.
„Gamybos įmonėse mažiau pažeidimų, nei prekybos centruose — parduotuvėse maisto kokybė pablogėja 2 kartus“, -- dar vieną svarų argumentą pateikė gydytoja higienistė.
Parduotuvėse mažai kreipiamas dėmesys į savikontrolę, darbuotojai nesupažindinti su savikontrolės sistema. Personalas neapmokytas, kaip elgtis su nesaugiais maisto produktais, nenumatyta konkreti vartotojų informavimo tvarka.
Todėl įspūdingi ir nekokybiško maisto kiekiai: per tris šių metų mėnesius sulaikytos 3 tonos netinkamos produkcijos (pernai per visus metus jos buvo daugiau kaip 34 tonos).
Neramina ir prekybos patalpų būklė: nėra kondicionavimo ir vėdimo įrangos, parduotuvėms nebereikia sandėlių, tad prekės laikomos kur papuola — tortų dėžės sukraunamos ant šiukšliadėžių, po kanalizacijos vamzdžiais sudėtos salotos. Parduotuvės naudoja suskilusias pjaustymo lentas, sulūžusius kibirus, nekokybiškus maisto produktus kartu su tinkančiais realizacijai.
„Neužtikrinami maistą tvarkančių asmenų sveikatos tikrinimai, nėra higienos mokymo plano, pardavėjoms trūksta aprangos, asmeniniai jų daiktai laikomi kartu su parduotuvės inventoriumi“, — vardijo trūkumus A. Vaitkevičienė.
Apibendrindamas pasitarimą Kęstutis Patašius, Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas akcentavo: tarnybos tikslas yra ginti vartotojų interesus, informuoti prekybininkus apie teisės aktų ir reikalavimų pasikeitimus.