• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Termometrams vos kelias dienas parodžius teigiamą temperatūrą, prie klevų suskubo sulos mėgėjai. Šiemet medžiai bent Dzūkijoje itin dosnūs, sula teka it iš gausybės rago.

Termometrams vos kelias dienas parodžius teigiamą temperatūrą, prie klevų suskubo sulos mėgėjai. Šiemet medžiai bent Dzūkijoje itin dosnūs, sula teka it iš gausybės rago.

REKLAMA

Per parą iš vieno klevo žmonės surenka dešimt ir daugiau litrų. Suskubo ir prekybininkai, už litrą sulos jie prašo po eurą.

Varėnoje gyvenantis Algimantas sako, kad sulos pasiilgo ir pats, ir namiškiai. Juolab šiemet klevai itin dosnūs, ir šio gėrimo – per akis.

„Maniškė dar ir kavą darosi, vietoj vandens paprasto užsivirina sulą ir darosi kavą“, – sakė Varėnos rajonos miškuose ne vienerius metus sulą renkantis Algimantas.

Dzūkai sako, kad šviežią sulą geriausia pradėti vartoti po Užgavėnių. Algimantas įsitikinęs, kad sula labai naudinga ir žmogui, ir net vyrų potencijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, duoda, ypač vyrams, sako. Bet ne man, mano amžiuje jau ne“, – juokėsi Barčių gyventojas.

Gausu vitamino C

Dietologai turi įvairių nuomonių dėl sulos naudingumo mūsų organizmui. Bet bent jau dėl vieno vitamino sutaria daugelis.

REKLAMA

„Ypatingai reikia pabrėžti vitamino C turėjimą. Bet daugiau mes remiamės į mineralinių medžiagų kiekį. Kurie nedideliais kiekiais, bet vertingos medžiagos, kurios mums padeda išlaikyti kasdienėje mityboje tų medžiagų gavimą“, – sakė dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Gausu suloje ir mangano, magnio, geležies, fosforo, cinko. Tad gamta pasirūpino visa vaistine, belieka tik sulą išsaugot – užšaldyti vasarai. Ir vartoti galima beveik kaip vandenį. Jeigu turime išgerti du litrus vandens, kaip sako dietologė, tai dabar, atsiradus sulai, reikėtų miksuoti – litras vandens, ir litras sulos.

REKLAMA
REKLAMA

Sergantys diabetu vartoti turėtų saikingai

Tiesa, ją gali vartoti ir sergantys diabetu, tik štai šie žmonės turi gerti mažesnius sulos kiekius, nes bent jau klevų sula – saldi.

„Ištirpusios maistinės mineralinės medžiagos, cukrai įvairūs, kuriuos medžio šaknys paima iš dirvos ir savo indais ląstelėmis kelia aukštyn į šakas. Iki pat pumurų, iki ūglių. Tai yra medžio maistas“, – teigė gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per parą apie penkiasdešimt litrų saldaus medžių maisto surenkantis Algimantas sako, vartos ir pats, dalysis ir su draugais. Dalį žada užsišaldyti. Esą iš klevų sulos daugiau nieko nedaro. Taip, kaip beržų – kaitinti su apelsinais ar citrina, klevų sulos netinka. Vos ėmė lašėti iš medžių, varėniškiai, kaip sako Algimantas, tuoj ėmė ją pardavinėti.

REKLAMA

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius sako, kad rinkti medžių sulą reikia labai atsakingai ir su saiku. Kol žemė pašalus ,sula bėga, vos atšils – sula ims dalytis beržai, bet klevai jau nebe.

„Kiekvienas sulos ėmimas, gręžimas, latako įdėjimas, yra medžio luošinimas. Intervencija“, – atsakingai rinkti sulą įspėja S. Paltanavičius.

Todėl sugalvojusiems eiti į mišką sulos, reikia labai atsakingai pasirinkti vietą. Klevo sulai dairytis kirtavietėje.

Visą TV3 žinių reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje. 

tv3.lt

medžius, ką paimat iš gamtos jai reikia grąžinti dvigubai, kitaip gamta pati pasiims, bet patijekite jūs to savo kailiu nenorite pajusti.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų