Praėjusią savaitę padidinti „mokestį už nutelą“ pasiūlė senatorius Yvas Dodinji (Yves Daudigny). Šiuo mokesčiu valdžia ne tik tikisi papildyti biudžetą, bet ir priversti prancūzus sumažinti maisto produktų, kurių gamyboje naudojamas palmių aliejus, vartojimą. Šiuose riebaluose gausu prisotintųjų riebalų, kurie didina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Kaip informuoja portalas „NY Daily News“, vidutiniškai prancūzai suvartoja du kilogramus palmių aliejaus per metus. Iš viso Prancūzijoje palmių aliejaus suvartojama apie 126 tūkst. tonų per metus.
Jeigu „mokestis už nutelą“ bus padidintas, kilogramas „Nutella“ šokoladinės-riešutinės masės, kurią gamina Italijos kompanija „Ferrero“, pabrangs 6 procentais.
„Ferrero“ jau pranešė, kad, net jeigu mokestis bus padidintas, „Nutella“ receptūra nebus keičiama. Kompanijos nuomone, siūlymas didinti mokestį yra nesąžiningas.
Pagrindinius „Nutella“ ingredientus sudaro cukrus, pieno milteliai, kakava, riešutai, įvairūs priedai ir palmių aliejus (apie 20 proc. viso mišinio). Vien 2008 metais Prancūzijoje, didžiausioje „Ferrero“ pardavimų rinkoje, buvo parduota šimtas tūkstančių „Nutella“ pakuočių (paprastai pakuojamų po penkis kilogramus). Palmių aliejus taip pat naudojamas margarino, biskvitų ir sausainių gamyboje.