• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzija ketina uždrausti pramoninį maistą restoranuose

 Susirūpinusi dėl to, kad jos gastronominei reputacijai kenkia standartų neatitinkančios užkandinės, Prancūzija svarsto, ar uždrausti viešojo maitinimo įstaigoms vadintis restoranais, jeigu jose maistas nėra ruošiamas nuo pat pradžios ir ten dirbančių šefų.

 Susirūpinusi dėl to, kad jos gastronominei reputacijai kenkia standartų neatitinkančios užkandinės, Prancūzija svarsto, ar uždrausti viešojo maitinimo įstaigoms vadintis restoranais, jeigu jose maistas nėra ruošiamas nuo pat pradžios ir ten dirbančių šefų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo draudimu, kurį remia restoranų sąjunga „Synhorcat“ ir parlamentarų grupė, siekiama pažaboti „restoranų“, kuriuose patiekiamas iš pusgaminių paruoštas ar mikrobangų krosnelėje pašildytas maistas, dygimą.

REKLAMA

Tačiau pasiūlymui priešinasi kai kurie restoranų savininkai, kurie baiminasi, kad jis pakenks industrijai pakeldamas kainas, ir perspėja, kad bus prarasta daug darbo vietų.

Parlamentaro Danielio Fasquelle’is (Danielio Fakelio) iš dešiniųjų opozicinės partijos UMP pasiūlymas šį mėnesį turi būti pateiktas parlamentui, kaip naujo vartotojų teisių įstatymo projekto pataisa.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ją būtų apribota teisė vartoti terminą „restoranas“. Restoranu galėtų vadintis tik tos įstaigos, kuriose maistas ruošiamas čia pat, iš žaliavų, šviežių arba šaldytų.

Išimtys būtų taikomos tik kai kuriems jau paruoštiems anksto ruošiamiems produktams, tokiems kaip duona ir ledai.

Pasiūlymas buvo parengtas „Synhorcat“ tyrimui aprodžius, kad 31 proc. Prancūzijos restoranų dabar patiekiami pramoniniu būdu paruošti maisto produktai, o ne jų pačių ruoštas maistas. Ekspertai įtaria, kad pramoniniu būdu ruoštą maistą naudoja ir daugiau restoranų, tik to nepripažįsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alainas Fontaine‘as (Alenas Fontenas), kuriam priklauso restoranas „Le Mesturet“ Paryžiaus centre, sakė, kad tas skirtumas yra svarbus.

"Tai reiškia, kad turime šefų, kurie kuria receptus ir pagal juos gamina, ne taip, kaip tie, kurie nusprendė atidarinėti maišelius ir šildyti", - sakė jis.

Pasiūlymo rengėjai viliasi atkartoti 1995 metų įstatymą, kuriuo buvo apribotas termino „kepykla“ naudojimas ir pagal kurį taip gali vadintis įstaigos, kuriose duona ir pyragaičiai ruošiami nuo pat pradžių.

REKLAMA

Daugelis mano, kad šis įstatymas buvo paspirtis tradiciniams kepėjams.

Tačiau šešios kitos restoranų grupės praėjusią savaitę paskelbė savo „masinį nepritarimą“ tokiam žingsniui.

Pagrindinės restoranų savininkų asociacijos UMIH vadovaujami oponentai sako, kad šis pasiūlymas „sukeltų visišką painiavą visuomenėje, tarp klientų ir, ypač, užsienio turistų“.

REKLAMA

Tai esą turėtų drastiškų pasekmių kalbant apie įdarbinimą, ypač – jaunimo. Ketvirtadalis Prancūzijos restoranuose dirbančių žmonių yra jaunesni nei 25 metų amžiaus.

Grupė pasiūlė vietoje to įvesti naują „meistrų restorano“ (artisanal restaurant) kategoriją tiems, kurie ruošia maistą nuo pat pradžių.

„Greitasis maistas ir maistas išsinešti pernai sudarė 54 proc. Prancūzijos rinkos - 34 mlrd. eurų – ir pirmą kartą pardavimu pralenkė tradicinį maistą, patiekiamą restoranuose prie aptarnaujamų staliukų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų