Prabėgus didžiosioms žiemos šventėms, dažnas sausio pradžią pasitinkame jausdamiesi apsunkę. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad įvairių vaisių ir uogų kokteiliai – pats tinkamiausias maistas, siekiant atsigauti po švenčių maratono ir pagelbėti savo organizmui sugrįžti prie įprasto sveikesnės mitybos rėžimo.
Miško uogų asorti – gervuogės, avietės ir serbentai
Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų uogų žmogaus sveikatai naudingiausi yra juodieji serbentai, kuriuose ypač daug taip reikalingo vitamino C. Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, tirštieji kokteiliai iš juodųjų serbentų – puikus pasirinkimas, tačiau juos gaminant, šias uogas drąsiai galima keisti raudonaisiais ar baltaisiais serbentais.
„Jei norite pasigaminti gardų ir organizmą atgaivinsiantį kokteilį, patarčiau rinktis skaniausias miško uogas – gervuoges, avietes, juoduosius, raudonuosius arba baltuosius serbentus.
Raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi, tačiau jie ne mažiau gardūs bei sveiki kaip ir baltieji serbentai. Svarbiausia tai, kad šaldyti serbentai nepraranda maistingųjų medžiagų, todėl ruošti tirštuosius kokteilius galima dar iš vasarą pririnktų gėrybių“, – pasakoja A. Rasmussen ir dalinasi keliais miško uogų tirštųjų kokteilių receptais.
Gaivinantis juodųjų serbentų kokteilis
Jums reikės: 2 vnt. bananų 100 g juodųjų serbentų 250 ml pieno 50 g baltojo šokolado 20 g kokoso drožlių
Gaminimas:
Bananus supjaustykite ir suplakite kartu su pienu, tarkuotu šokoladu ir juodaisiais serbentais. Gautus kokteilius supilstykite į tam skirtus indus ir apibarstykite kokoso drožlėmis. Skanaus!
Pusryčių kokteilis su avietėmis
Jums reikės: 1 banano 1 apelsino 100 g šaldytų aviečių 0,5 stiklinės vandens 1 a. š. maistinių skaidulų Kelių lapelių mėtų
Gaminimas:
Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis. Skanaus!
Saldus mėlynių skonis žiemą
Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras. Šios uogos yra visiems gerai pažįstamos ir sultingos, todėl ypač tinkamos šaldymui. A. Rasmussen sako, kad nors jas, kaip ir kitas uogas, geriausia valgyti šviežias, tačiau naudingų savybių jos nepraranda ir apdorotos.
„Kartais šaldytos mėlynės netgi turi didesnę maistinę vertę nei šviežios, o šaldymo metu sustiprėja jų gydomosios savybės. Žiemą mėlynes rekomenduojama trinti su cukrumi arba užšaldyti, nes taip jose lieka visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai ir mikroelementai“, – sako A. Rasmussen ir pateikia kelis tirštųjų kokteilių receptus, kurių pagrindinis ingredientas – mėlynės.
Bananų ir mėlynių kokteilis
Jums reikės: 150 g šaldytų mėlynių 2 vnt. bananų 50 g avižinių dribsnių 200 g natūralaus jogurto 200 ml pieno 2 šaukštų medaus Šiek tiek aguonų ir tarkuoto muskato riešuto
Gaminimas:
Mėlynes suplakite elektrinėje trintuvėje atskirai. Tuomet suplakite bananus, pieną, jogurtą, avižinius dribsnius, aguonas ir medų. Į dideles stiklines supilkite gautą masę ir ant viršaus pilkite sutrintas mėlynes taip, kad gautųsi sluoksniuotas kokteilis. Jei matote, kad kokteilis nesigauna tirštas – pilkite dar jogurto arba pieno. Ant viršus galite papildomai uždėti kelias atšaldytas mėlynes ir pabarstyti tarkuotu muskatu. Skanaus!
Mėlynių ir lazdyno riešutų kokteilis
Jums reikės: 2 vnt. obuolių 1 banano 100 g šaldytų mėlynių 4 v. š. lazdyno riešutų 4 vnt. datulių 1 a. š. cinamono
Gaminimas:
Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir užpilkite vandeniu maždaug per 3 – 4 pirštus nuo viršaus. Viską suplakite ir išpilstykite į paruoštus indus. Skanaus!
Mėgstantiems saldžiau – uogų ir šokolado derinys
Žmonės dažnai užsimano ko nors saldaus, nors ir žino, kaip įvairūs saldikliai ar cukrus veikia jų organizmą. IKI maisto ekspertė A. Rasmussen pataria vengti cukraus ir siūlo ieškoti alternatyvių jo pakaitalų – sveikų, natūraliai saldžių uogų, vaisių arba daržovių.
„Gamindami tirštuosius kokteilius vietoje ledų rinkitės liesą pieną, riebų jogurtą keiskite liesu jo pakaitalu. Šie ingredientai ypač tinka skaniems ir sveikiems tirštiesiems kokteiliams gaminti, neapsunkina skrandžio ir patenkina „ko nors saldaus“ poreikį. Be to, jie papildo žmogaus racioną visomis vaisių naudingosiomis medžiagomis, nes vartojama ir vaisiaus ląsteliena, ir jo sultys. Į tirštuosius kokteilius taip pat galima dėti šokolado ar kito saldumynų, tačiau jų kiekis neturi būti didelis“, – patarimais dalinasi A. Rasmussen.
Šokoladinis vyšnių ir gervuogių kokteilis
Jums reikės: 150 ml migdolų pieno 1 banano 2 a. š. kakavos Pusė stiklinės gervuogių Pusė stiklinės šaldytų vyšnių be kauliukų Saujos špinatų
Gaminimas:
Dedame visus ingredientus į vaisių trintuvę ir plakame tol, kol susidarys tirštas kokteilis. Skanaus!
Kavos ir bananų kokteilis su šokoladu
Jums reikės: 2 bananų 150 ml stiprios užplikytos kavos 200 ml pieno 100 g juodojo šokolado 2 a. š. vanilinio cukraus Šiek malto kardamono ir muskato
Gaminimas:
Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis. Skanaus!