Ankstyvas vasario rytas: žvejai Danės upe pasileidžia marių link, o iš ten – ir Baltijos jūros platybės. Valtis papuošta meškerėmis. Vyrai laukia lašišų. Taisyklės griežtos – vienam žmogui galima pasilikti tik vieną didesnę nei 60 cm lašišą, tad net ir užkibusios neblogos 4-5 kg žuvelės paleidžiamos atgal į vandenį. Kol masalą griebia kažkas didesnio.
Kad laukia rekordininkė, Ignas sako supratęs vos pradėjęs su ja galynėtis.
16 kg ir 400 gramų – šios milžinės pašnekovas Baltijai jau nebeatidavė, ir nors pats žuvies nevalgo, laimikį pasidalino kartu žvejoję kolegos ir skanavo šeima. Pasirodo, anksčiau visi plaukdavo menkių, o dabar jas žvejoti nebemadinga – visi nori pramoginės lašišų žvejybos. Dovanų portaluose net siūlomos specialios programos, apsukrūs verslininkai nurodo maršrutus.
Tiesa, pramoga – nepigi. Kelių žvejų kompanijai aštuonių valandų žūklė su visa įranga atsieis 300 eurų, tačiau patiems prireiks tik šiltų drabužių ir įsidėti pietus. Gidai pataria, kada geriausiai leistis lašišų.
Žvejai sako, kad pati lašišų žvejyba sunkiai su kuo sulyginama – su stipria žuvim tenka galynėtis, kas ką įveiks, tad įspūdžiai – garantuoti.
Tiesa, gidai sako, kad neretai pernelyg užsidegusius žvejus tenka ir atkalbinėti: prisiprašę, kad net ir vėjuotą, žvarbią dieną juos išplukdytų į jūrą lašišų, vos išplaukę pro jūros vartus, dažnai neria slėptis nuo šalčio ar siūbavimo kajutėje ir prašo kuo greičiau gyvus grąžinti į krantą.
Plačiau apie tai TV3 reportaže