Lietuvos mokslininkai sugalvojo naują naudingųjų medžiagų nustatymo pomidoruose metodą.
2012–2013 m. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute buvo pradėti tyrimai pagal projektą „Podoktorantūros stažuočių įgyvendinimas Lietuvoje“ siekiant supaprastinti pomidoruose esančių medžiagų nustatymą.
Tyrimo metu artimųjų infraraudonųjų spindulių (NIR) spektroskopijos metodu buvo nustatoma pomidorų vaisių kokybė bei tekstūra ir atliekamos įprastos biocheminės bei tekstūros analizės. Atlikus šiuos tyrimus buvo sukurtas metodas, kuriuo greitai ir pigiai galima nustatyti vitamino C, likopeno ar β-karoteno kiekį pomidoruose.
Naudojant šį naudingųjų medžiagų nustatymo metodą, pomidoro vaisius išlieka visiškai sveikas, nereikia jokių papildomų cheminių medžiagų, užtenka jį tik „nuskenuoti“ ir, kompiuterinėmis programomis apdorojus duomenis, gaunamas gana tikslus rezultatas.
Netolimoje ateityje šį metodą galima būtų taikyti naudojant išmanųjį telefoną. Tada kiekvienas pirkėjas ar vartotojas turėtų galimybę sužinoti, kiek vitamino C, likopeno ar β-karoteno yra pomidoruose, parduodamuose parduotuvėse ar užaugintuose savo šiltnamyje.
Naudojant įprastinius naudingųjų medžiagų nustatymo metodus, pomidoro vaisius yra pažeidžiamas, praduriamas arba visai sutrinamas. Biocheminėms analizėms atlikti reikia daugybės įvairių cheminių medžiagų.
Taikant naują LAMMC mokslininkų sukurtą metodą, tyrimus galima atlikti mažiausiomis lėšų ir laiko sąnaudomis. Svarbu ir tai, kad nereikia naudoti ir utilizuoti aplinkai pavojingų cheminių tirpiklių. Šį metodą galima būtų pritaikyti tiriant ne tik pomidorus, bet ir daugelį daržovių bei vaisių.
Kuo vertingi pomidorai
Pomidorų vaisiuose gausu tirpių cukrų, organinių rūgščių, maistinių skaidulų ir pektinų, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų (kalio, fosforo, sieros, magnio, kalcio, geležies, vario, natrio), daug vitaminų (B1 , B2, B3, PP, C, provitamino A, I, H), antioksidacinių savybių turinčių karotinoidų (likopeno, β-karoteno ir kt.).
Per parą suaugusiam žmogui suvalgyti rekomenduotina 400 g, o per metus – 140–150 kg įvairių daržovių, tarp jų apie 25–32 kg pomidorų.
Pomidorų maistinė vertė, spalva, vaisių ir jų produktų skonis priklauso nuo likopeno, β-karoteno, vitamino C ir cukrų kiekio bei jų santykio vaisiuose. Du svarbiausi karotinoidai pomidorų vaisiuose yra likopenas, kuris lemia raudoną spalvą, ir β-karotenas, kuris sudaro maždaug 7 proc. pomidoro karotinoidų. Todėl pomidorų ar jų produktų kokybė gali būti nustatoma pagal šių elementų kiekį. Likopenas sudaro apie pusę žmogaus kraujyje esančių karotinoidų, tačiau organizmas jo nesintetina, o gauna su maistu. Žmogus 85 proc. likopeno gauna iš pomidorų ir iš jų pagamintų produktų.
Pomidorai priskiriami prie funkcionalaus maisto ir laikomi teigiamai veikiančiais sveikatą.
Moksliškai įrodyta, kad kelis pomidorų patiekalus per dieną suvalgantys vyrai mažiausiai rizikuoja susirgti prostatos vėžiu. LAMMC inf.