• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ruduo TV3 eteryje atnešė naujienų – sėkmingai startavo laida „Gero savaitgalio receptas“, kuri kviečia žiūrovus namuose susikurti ir kiną, ir restoraną. Laidos vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis kiekvieną šeštadienį siūlo ne tik kino juostų rekomendacijas, bet ir filmų įkvėptus receptus.

43

Ruduo TV3 eteryje atnešė naujienų – sėkmingai startavo laida „Gero savaitgalio receptas“, kuri kviečia žiūrovus namuose susikurti ir kiną, ir restoraną. Laidos vedėjai Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Laurynas Suodaitis kiekvieną šeštadienį siūlo ne tik kino juostų rekomendacijas, bet ir filmų įkvėptus receptus.

REKLAMA

Ką šiandien valgom? Ką šiandien žiūrim? Šie klausimai savaitgaliais dažnai kyla kiekvienuose namuose. Naujas kulinarinis šou „Gero savaitgalio receptas“ su V. Poderyte-Bernataviče ir L. Suodaičiu priešakyje turi atsakymus į abu klausimus.

Įkvėpta TV3 šeštadienio gero kino vakaro tradicijos, laida kviečia žiūrovus susikurti ypatingą laiką namuose. Šeštadienį per TV3 rodomas filmas tampa laidos vedėjų įkvėpimu kiekvienai vakarienei – žiūrovai sužino ne tik įdomius faktus apie filmą ir jo kūrimo procesus, bet ir gauna idėjų, ką skanaus prie jo pasigaminti.

Laidos vedėjai Vaida ir Laurynas dalinasi net keturiais praeitą mėnesį laidoms atrinktais bei sukurtais receptais, kuriuos įkvėpė per TV3 rodyti filmai. Nuo gurmaniško jūros gėrybių rinkinio iki afganistanietiško plovo – išbandykite!

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoje premjerinėje laidoje Vaida ir Laurynas ruošė patiekalą, įkvėptą G. Ritchie režisuotos karinės dramos „Tvirtas užnugaris“. Šiame filme pasakojama apie JAV kariuomenės seržantą, kuris savo paskutinės misijos Afganistane metu susiduria su mirtinu pavojumi.

REKLAMA

Kadangi veiksmas vyksta Afganistane, vedėjai nusprendė sukurti receptą, kuris atspindėtų šio įtempto veiksmo trilerio atmosferą. Įkvėpti egzotiškos ir mažai pažįstamos Afganistano kultūros bei kulinarijos, Vaida ir Laurynas parodė, kaip paruošti tradicinį „Kabuli pulao“ – autentišką afganistanietišką plovą su aviena. Šį patiekalą jie papildė skaniu česnakiniu-jogurtiniu padažu, suteikiančiu ypatingo skonio.

REKLAMA
REKLAMA

Dalinamės šio plovo receptu:

Kabuli pulao – afganistanietiškas plovas su aviena

Plovui reikės:

  • 4 v.š. char masala mišinio (1 v.š. kumino, 1 v.š. juodojo kardamono, 2 cinamono lazdelės, 1 v.š. gvazdikėlio „Sauda“ )
  • 1 a.š. kmynų „Sauda“
  • 2 v.š. cukraus
  • 1,5 kilogramo avienos
  • 3 puodelių basmati ryžių
  • 350 g tarkuotų morkų
  • 200 g razinų
  • 2 svogūnų
  • 4 česnako skiltelių
  • Sezamų aliejaus
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos „Sauda“
  • Naan duonelių

Česnakiniam-jogurtiniam padažui reikės:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • 200 g natūralaus jogurto
  • 4 česnako skiltelių
  • Druskos „Sauda“
  • 1 citrinos sulčių
  • Šviežių krapų
  • Šviežios mėtos

Gaminimo eiga:

Ryžius perplaukite vandeniu kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus ir palikite mirkti vandenyje apie 30 minučių. Tuomet pasigaminkite prieskonių mišinį – char masala. Sumaišykite „Saudos“ kuminą, kardamoną, cinamoną ir gvazdikėlį.

REKLAMA

Puode įkaitinkite sezamų aliejų, dėkite smulkintus svogūnus ir juos kepkite kelias minutes. Tada dėkite smulkintas česnakų skilteles, jas truputėlį apkepkite ir sudėkite kmynus. Jiems apkepus, dėkite į puodą gabalėliais pjaustytą avieną, pagardinkite ją šaukšteliu druskos, viską gerai išmaišykite ir palikite kepti.

Viskam šiek tiek apkepus, į puodą pilkite 3 puodelius vandens ir troškinkite patiekalą žemoje temperatūroje apie 30 minučių. Kol troškinasi mėsa, kitoje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame apkepkite sutarkuotas morkas, kol šios lengvai suminkštės. Tada sudėkite kelias minutes karštame vandenyje išmirkytas razinas. Viską kartu kepkite apie 30 sekundžių ir sudėkite į foliją.

REKLAMA

Kitame puode užvirinkite vandenį su druska ir dėkite virti ryžius. Juos virkite apie 5-10 minučių, kol taps minkšti, bet išliks birūs. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus, pilkite cukrų ir nuolat jį maišykite, kad jis gražiai karamelizuotusi. Tada įpilkite šiek tiek vandens ir viską gerai išmaišykite.

Galiausiai imkite troškintuvą ir viską sluoksniuokite. Dėkite pusę turimų ryžių, tada dėkite troškintą avieną, likusius ryžius, tarkuotas morkas su razinomis, berkite paruošto char masala prieskonių mišinio, o ant viršaus supilkite karamelizuotą cukrų. Vidutiniškai troškinkite patiekalą žemoje temperatūroje apie 30 minučių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol patiekalas troškinasi, pasiruoškite padažą. Į jogurtą dėkite smulkintas česnakų skilteles, mėtas ir krapus, įspauskite citrinos sulčių bei viską pagardinkite „Saudos“ druska ir gerai išmaišykite. Šį plovą patiekite kartu su šiltomis naan duonelėmis ir česnakiniu-jogurtiniu padažu. Skanaus!

Rugsėjo mėnesį laidoje „Gero savaitgalio receptas“ buvo pristatytas ir gurmaniškas patiekalas, įkvėptas režisieriaus Martin Scorsese filmo „Volstryto vilkas“. Šiame filme ypač akcentuojama 90-ųjų prabanga ir milijonierių gyvenimo būdas. Būtent šiuo laikotarpiu tarp turtingų amerikiečių vis labiau populiarėjo užsienio virtuvės, tokios kaip japoniška ir itališka, o jūrų gėrybės, pavyzdžiui, austrės, omarai ir krevetės, tapo itin geidžiamos.

REKLAMA

Atsižvelgdami į šį kontekstą, Vaida ir Laurynas nusprendė paruošti išskirtinį bei gurmanišką patiekalą – jūros gėrybių rinkinį, kurį sudarė cevichė, austrės, didžiosios krevetės, tuno tartaras ir jūros šukutės.

Dalinamės šio patiekalo receptu:

Karališkas jūros gėrybių rinkinys: ceviche, austrės, jūros šukutės, tuno tartaras ir keptos karališkos krevetės

Žuvies ceviche reikės:

REKLAMA
  • Mėgstamos baltos žuvies (naudojome baramundį) 400g
  • 1 nedidelio mango
  • 2 avokadų
  • Kelių vyšninių pomidorų
  • 1 šalotinio svogūno
  • Trijų laimų sulčių
  • 1 apelsino sulčių
  • 1 citrinos sulčių
  • Čili pipiro
  • Šviežios kalendros
  • Sriracha padažo
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos „Sauda“
  • Pipirų „Sauda“

Gaminimo eiga:

Išspauskite apelsino, citrinos bei laimo sultis ir jas sumaišykite. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais ir dėkite į sultis bei gerai išmaišykite. Svarbu: žuvis turi būti apsemta sultimis. Tada dėkite į šaldytuvą, kad viskas gerai pasimarinuotų. Svogūną supjaustykite plonomis juostelėmis, avokadą bei mangą nedideliais gabalėliais, o vyšninius pomidoriukus smulkinkite į keturias dalis. Sukapokite kalendrą ir susmulkinkite čili pipirą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viską dėkite į dubenį su žuvimi, pagardinkite alyvuogių aliejumi, „Saudos“ druska bei pipirais ir viską gerai išmaišykite. Patiekite dubenėliuose, pagardine keliais lašais Sriracha padažo ir kapotomis kalendromis. Skanaus!

Jūros šukutėms su grietinėlės padažu reikės:

  • 12 vnt. šukučių
  • Alyvuogių aliejaus
  • 1 šalotinio svogūno
  • 100 ml balto vyno
  • 250 ml 35% grietinėlės
  • 2 v.š. sviesto
  • 3 skiltelių česnako
  • Druskos „Sauda“
  • Pipirų „Sauda“

Gaminimo eiga:

REKLAMA

Šukutes nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, pagardinkite „Saudos“ druska bei pipirais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame apkepkite abi šukučių puses po minutę. Svarbu neperkepti. Susmulkinkite šalotinį svogūną, česnaką, trumpai pakepinkite ant aliejaus bei sviesto, pilkite vyną, patroškinkite 2 minutes, pilkite grietinėlę ir dar patroškinkite 2 minutes. Pagardinkite druska bei pipirais ir viską gerai išmaišykite. Į indą dėkite padažo, o ant viršaus - šukutes. Skanaus!

REKLAMA

Tuno tartarui su avietėmis reikės:

  • 400 g tuno
  • 1 šalotinio svogūno
  • 150 g aviečių
  • ⅓ citrinos sulčių
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos „Sauda“
  • Pipirų „Sauda“

Gaminimo eiga:

Tuną supjaustykite smulkiais gabaliukais, taip pat susmulkinkite avietes, smulkiai supjaustykite šalotinį svogūną. Viską dėkite į dubenį, pagardinkite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, „Saudos“ druska bei pipirais. Viską gerai išmaišykite. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA

Keptoms karališkoms krevetėms reikės:

  • Krevečių
  • 2 v.š. sviesto
  • Kelių česnako skiltelių
  • ⅓ citrinos sulčių
  • Šviežių petražolių

Gaminimo eiga:

Krevetes perpjaukite per pusę ir porą minučių kepkite keptuvėje, prieš tai joje išlydę sviestą. Keptuvėje išlydykite dar sviesto, dėkite smulkintas česnako skilteles, 3 min patroškinkite, įpilkite citrinos sulčių ir įdėkite smulkintas petražoles. Galiausiai, paruoštu padažu apipilkite keptas krevetes. Skanaus!

Austrėms reikės:

  • Austrių
  • 1 šalotinio svogūno
  • Citrinos sulčių
  • Balto vyno acto

Gaminimo eiga:

Smulkiai supjaustykite šalotinį svogūną, sumaišykite su citrinų sultimis bei balto vyno actu. Atsargiai atidarykite austres. Valgykite jas apšlaksčius svogūnų, citrinų sulčių ir acto padažu. Skanaus!

Dar vienoje „Gero savaitgalio recepto“ laidoje žiūrovai turėjo progą susipažinti su garsios Holivudo aktorės Angelinos Jolie režisuota biografine drama „Nepalūžęs“. Ši kino juosta pasakoja tikrais faktais paremta istoriją apie amerikiečių karo didvyrį, italų kilmės olimpinį bėgiką Louisą Zamperinį. Šilti ir viltingi Louiso prisiminimai apie jo šeimos namus bei mamos gaminamus autentiškus itališkus valgius, atskleisti filme, įkvėpė laidos vedėjus, todėl jie nusprendė pagaminti tikrus itališkus bulvių virtinukus „gnocchi“ su naminiu pomidorų padažu. Tai yra patiekalas, apie kurį svajojo herojus, išgyvendamas baisiausius karo sunkumus.

REKLAMA

Norėdami sukurti tikrą itališkos vakarienės atmosferą namuose, laidos vedėjai taip pat pasiūlė pasiruošti itališkų užkandžių lėkštę, kurią sudarė prosciutto kumpis, parmezano sūris, marinuotos paprikos, alyvuogės, trumų majonezas ir kitos skanėstų gėrybės.

Dalinamės itališkos vakarienės idėja:

Gnocchi al pomodoro (primo)

Gnocchi reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 300 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • Druskos „Sauda“
  • Pomidorų padažui reikės:
  • 800 g konservuotų pomidorų
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 svogūno
  • 100 ml balto vyno
  • Šviežių petražolių
  • Šviežio baziliko
  • Šviežio čiobrelio
  • Alyvuogių aliejaus
  • Raudonėlio „Sauda“
  • Druskos ir pipirų „Sauda“
  • 1 v.š. cukraus
  • Tarkuoto parmezano

Gnocchi gaminimo eiga:

Pasūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis. Bulvėms šiek tiek atvėsus nulupkite jas ir sugrūskite iki vientisos masės. Dubenyje arba ant stalo berkite miltus, sumaišykite su virtų bulvių mase, kiaušinio plakiniu ir pagardinkite „Saudos“ druska. Viską gerai išminkykite iki vientisos masės. Suformuokite virtinukus ir virkite juos porą minučių pasūdytame vandenyje.

Pomidorų padažo gaminimo eiga:

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame trumpai apkepkite smulkintą svogūną bei česnaką. Pilkite vyną ir kepkite, kol išgaruos alkoholis. Tuomet dėkite konservuotus pomidorus, pagardinkite šviežiais smulkintais žalumynais, „Saudos“ raudonėliu, druska bei pipirais ir šaukštu cukraus. Viską gerai išmaišykite ir palikite troškintis bent 15-20 minučių.

REKLAMA

Išvirusius gnocchi sumaišykite su pomidorų padažu, ant viršaus pabarstykite tarkuoto parmezano sūrio, pagardinkite pipirais bei šviežiu baziliku. Skanaus!

Itališka užkandžių lėkštė (antipasto)

Jai reikės:

  • Itališkos mėsytės (prosciutto, salami ir kitos)
  • Parmezano sūrio
  • Duonos lazdelių „Grissini“
  • Alyvuogių
  • Marinuotos paprikos su sūriu
  • Morkų lazdelių
  • 4 v.š. majonezo „Vilnius „Naminis“
  • Česnako granulių „Sauda“
  • 3 v.š. citrinos sulčių
  • 2 a.š. trumų padažo
  • Druskos ir pipirų „Sauda“

Gaminimo eiga:

Pasigaminkite trumų majonezą: indelyje gerai sumaišykite Vilniaus „Naminį“ majonezą, citrinos sultis, česnakų granules, trumų padažą ir viską pagardinkite „Saudos“ druska bei pipirais. Šiaudeliais supjaustykite morkas, visus ingredientus serviruokite didelėje lėkštėje. Skanaus!

 

Paskutinį rugsėjo šeštadienį gero kino vakaro metu žiūrovai galėjo mėgautis jaudinančia amerikiečių drama „Žemė“. Šis filmas ne tik sužavėjo publiką, bet ir įkvėpė Lauryną bei Vaidą sukurti netikėtą patiekalą.

Kadangi veiksmas vyksta nuostabiuose Kanados kalnuose ir miškuose, laidos vedėjai nusprendė paruošti receptą, kuris atspindėtų laukinę gamtą, naudojant miško gėrybes. Vaida ir Laurynas parodė, kaip pasigaminti stirnienos steiką su keptais baravykais, svieste apkeptais špinatais ir bulvėmis su žolelių majonezu.

REKLAMA

Štai šio patiekalo receptas:

Stirnienos išpjova su keptais baravykais, špinatais svieste ir bulvėmis žolelių majoneze

Bulvėms žolelių majoneze reikės:

  • 1 kg mažų bulvių
  • 3-4 v.š. majonezo „Vilniaus „Naminis“
  • Šviežio čiobrelio
  • Šviežio rozmarino
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir pipirų „Sauda“
  • Česnakų „Sauda“

Stirnienos išpjovai reikės:

  • 400 g stirnienos išpjovos
  • Druskos ir pipirų „Sauda“
  • Alyvuogių aliejaus
  • Šviežio rozmarino
  • Šviežio čiobrelio
  • 2 česnako skiltelių
  • 50 g sviesto

Špinatams svieste reikės:

  • 300 g špinatų
  • 30 g sviesto
  • Druskos ir pipirų „Sauda“

Keptiems baravykams reikės:

  • 200 g baravykų
  • 60 g sviesto
  • 50 g miltų
  • Česnakų „Sauda“
  • Druskos ir pipirų „Sauda“

Bulvių su žolelėmis ir majonezu gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Bulvytes gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Tada susmulkinkite žalumynus ir sumaišykite juos su Vilniaus „Naminiu“ majonezu, alyvuogių aliejumi, „Saudos“ druska, pipirais ir česnakais. Išmaišykite bulves su žolelių majonezu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 40 minučių.

Špinatų svieste gaminimo eiga:

Keptuvėje gerai įkaitinkite sviestą ir dėkite špinatus. Juos apkepkite aukštoje temperatūroje, pagardinkite druska ir pipirais.

REKLAMA

Keptų baravykų gaminimo eiga:

Baravykus švariai nuvalykite, supjaustykite per pusę arba riekelėmis bei apvoliokite miltuose. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Ant lėtos ugnies apkepkite grybus, tuomet pagardinkite druska, pipirais bei česnaku.

Stirnienos steiko gaminimo eiga:

Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir dėkite sviestą bei pipirais ir druska pagardintą mėsą. Į keptuvę dėkite rozmariną, čiobrelį ir česnakų skilteles bei kepkite mėsą po 1-2 minutes iš kiekvienos pusės priklausomai nuo mėsos storio, arba kol vidinė temperatūra pasieks 45 laipsnius. Patiekalą serviruokite lėkštėje: dėkite bulves, špinatus, keptus baravykus, o ant viršaus iškeptą steiką. Skanaus!

Kino magija ir pažintis su kinu iš arčiau bei giliau, filmų tematikos įkvėpti, originalūs ir labai gardūs patiekalai bei jų receptai, pokalbiai su televizijos ir kino industrijos atstovais, pasišventusių gastronomijai laidos vedėjų Vaidos Poderytės-Bernatavičės ir Lauryno Suodaičios kulinariniai patarimai bei negirdėti faktai – naujame, dar lietuviškoje televizijoje nematytame formate apie kino ir kulinarijos įkvėpimus „Gero savaitgalio receptas“!

„Gero savaitgalio receptas“ – šeštadieniais, 11 val. tik per TV3

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų