Nors kol kas grybų rinkoje stabilumo nesitikima, tačiau pievagrybius eksportuojantys Lietuvos augintojai tikina sunkmetį jau išgyvenę.
Esą 2009-aisiais grybų rinkoje nemalonių netikėtumų netrūko, tačiau šių metų rezultatai džiugina – kainos didėja, o grybų paklausa auga. Optimistiškos nuotaikos sklando ir smulkiųjų augintojų stovykloje, kurie darbuojasi vidaus rinkoje, praneša LTV „Panorama“.
Vienas didžiausių Lietuvos pievagrybių augintojų sako, kad praėjusiais metais Europos grybų rinką purtė karštligė. Kainas tekdavo koreguoti kelis kartus per savaitę, o supirkėjai derėjosi dėl kiekvieno euro cento.
Esą padėtis suprastėjo smukus zloto kursui. Sumažėjus Lenkijos pievagrybių augintojų pagaminamos produkcijos savikainai, kaimynai skandinavams galėjo pasiūlyti pigesnių grybų, taip jų kainas numušdami net ketvirtadaliu.
Lietuvos verslininkams teko prisitaikyti prie stambesnių augintojų diktuojamų kainų ir pasikeitusios rinkos, tad metus baigė su mažesniais pelnais. Tačiau šiemet situacija gerėja.
Esą stiprėjant Lenkijos zlotui, kyla ir grybų kaina, o vienu metu jų paklausa net viršijo pasiūlą, todėl pardavimai pirmąjį ketvirtį šoktelėjo 15 procentų. Tačiau kiek tokia padėtis tęsis – neaišku.
„Produkcijos paklausa buvo didesnė už pasiūlą tik trejetą mėnesių. Tas optimizmas paskatino visus daugiau gaminti ir vėl pasiūla tapo didesnė už paklausą, ir vėl viskas pradėjo važiuoti į apačią. Todėl ateinančius porą metų stabilumo tikrai nesitikime“, – sako Kęstutis Juščius, bendrovės „Baltic champignons“ savininkas.
Verslininkas tikina, kad kol stabilizuosis valiutų kursai ir normalizuosis rinka, pakilimų ir nuosmukių dar bus, tačiau neabejoja, kad grybų paklausa ir užsienyje, ir Lietuvoje ateityje tik augs.
Rankų nenuleidžia ir smulkieji augintojai, besidarbuojantys vidaus rinkoje. Esą nors sunkmetis krimstelėjo skaudokai – pardavimus sumažindamas vidutiniškai 15 procentų, tačiau situacija nėra itin prasta.
Pievagrybių kaina liko beveik tokia kaip ir prieš krizę – 6–8 litai už kilogramą, o picerijos ir restoranai, nors ir nuperka mažiau, tačiau užsakymų netrūksta.
„Labai banguota. Savaitgalį – geriau, vidurį savaitės – prasčiau. Vasarą turėtų atsigauti, nes žmonės pradeda pramogauti, iškylauti, mažiau namuose valgo, daugiau eina į kavines, barus, restoranus“, – sako Evaldas Montvilas, bendrovės „Emega“ gamybos direktorius.
Anot verslininkų, lietuviai suvalgo tris kartus mažiau pievagrybių nei vidutinis europietis. Tačiau pastarųjų metų skaičiai rodo, kad lietuvaičiai juos vis labiau mėgsta – per pastaruosius dvejus metus grybų nupirkta penktadaliu daugiau. O ateities prognozės dar optimistiškesnės – per 5 metus pardavimas Lietuvoje, manoma, išaugs dar trečdaliu.
Jevgenijus Bardauskas
LTV „Panorama“