• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valgydamas restorane ne vienas žmogus tikisi ne tik skanaus, bet ir kokybiškai pagaminto maisto. Šefo rankoms patikėtas maistas turi kelti pasitikėjimą, o patiekalų pardavėjai turi ypač atidžiai palaikyti tinkamas sąlygas maisto produktams. Ypač lengva apsinuodyti suvalgius jūros gėrybių – tai rodo savo patirtimi pasidalinęs vilnietis Andrius Normantas, po apsilankymo Paupio Turgaus bare pajutęs nemalonius apsinuodijimo austrėmis simptomus. Baras ginasi – jų austrių kokybė buvo puiki.

Valgydamas restorane ne vienas žmogus tikisi ne tik skanaus, bet ir kokybiškai pagaminto maisto. Šefo rankoms patikėtas maistas turi kelti pasitikėjimą, o patiekalų pardavėjai turi ypač atidžiai palaikyti tinkamas sąlygas maisto produktams. Ypač lengva apsinuodyti suvalgius jūros gėrybių – tai rodo savo patirtimi pasidalinęs vilnietis Andrius Normantas, po apsilankymo Paupio Turgaus bare pajutęs nemalonius apsinuodijimo austrėmis simptomus. Baras ginasi – jų austrių kokybė buvo puiki.

REKLAMA

„Norėčiau pasidalinti savo patirtimi apie Vilniuje, Paupio Turguje esantį šampano barą „Sparkling Ocean“. Anot Paupio Turgaus, bare „Sparkling Ocean“ visada rasite aukščiausios kokybės produktus ir mes nutarėme apsilankyti ir išbandyti austres, tačiau suvalgius ir grįžus namo pasireiškė pykinimas, vėmimas ir t.t. 4 dienos praleistos lovoje...

Iškart skundą perdavėme VMVT, o jie patikrinimo metu rado maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, nebuvo pateikti net maisto produktų laikymo temperatūros kontrolės įrašai“, – socialiniuose tinkluose patirtimis dalinasi A. Normantas.

REKLAMA
REKLAMA

Pats baras siūlo nedidelį maisto pasirinkimą – meniu galima rasti tik austres, aštuonkojo patiekalą, ikrus, tuną bei krevečių salotas. Vyras patikino, kad apsilankymo bare metu (rugsėjo 12 dieną) valgė tik austres, po kurių namuose pasijuto blogai: „Iš savo pusės valgiau tik austres ir tikrai nuo austrių buvo bloga... Viduriavimas, vėmimas, galvos skausmas galėjo būti tik nuo sugedusio maisto.“

REKLAMA

Jis teigia kompensacijos nesiekiantis, bet nori įspėti kitus atsargiai rinktis maistą baruose – ypač jūros gėrybes.

Baras įsitikinęs maisto produktų tinkamumu

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su baro „Sparkling Ocean“ savininke Daiva. Ji sako, kad jų teiktų vėžiagyvių kokybė buvo užtikrinta, o akivaizdžiai matomas blogas austres darbuotojai visada išmeta ir jų netiekia klientams.

„Austrės pas mus atvažiuoja šviežios, du kartus per savaitę ir nežinau, kaip galėjo žmogus apsinuodyti. Mes labai apgailestaujame, kad klientas blogai pasijuto, bet esame įsitikinę, kad tai nutiko ne dėl mūsų produkcijos.

REKLAMA
REKLAMA

Labai aiškiai matosi, jei austrė yra gyva – ji turi daug skysčio. Jei mes randame jau negyvas, prasivėrusias austres, visada padavėjai jas nurašo ir išmeta. Mūsų tiekėjai „Frische Paradies“ visada tiekia labai šviežius produktus“, – sako baro savininkė.

Visgi ji pripažįsta, kad maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai po pateikto skundo apsilankė jų bare ir aptiko keletą pažeidimų. Ji pabrėžia, kad bare klientai visada mato, iš kur išimamas maistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pats valgydamas žmogus mato, ar austrė bloga. Ji turi sunkiai atsidaryti. Tą dieną labai daug austrių valgė žmonės. Mūsų šefai turi labai didelį patyrimą su austrėmis ir su austrėmis mums veterinarijos tarnyba neturi jokių priekaištų.

Mes gavome pretenziją, kad pirkėjui prie akių austrės nebuvo atidarytos, nors mūsų baras tėra 6 kvadratinių metrų ir puikiai visada matosi, iš kur austrės išimamos, o jos dar buvo maišelyje. Čia visiškas melas, nes niekada mes austrių maišeliuose nelaikome, jos visada yra medinėje dėžutėje“, – savo poziciją reiškia ji.

REKLAMA

Nustatė ne vieną pažeidimą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) rugsėjo – spalio mėnesiais gavo 2 skundus dėl galimo apsinuodijimo maistu apsilankius UAB „Cidreplus“ bare „Sparkling Ocean & Paupio Turgus“.

Tarnyba nustatė, kad rugsėjo mėnesį, kada bare ir lankėsi Andrius, nebuvo laikomasi tinkamų higienos normų, taip pat nebuvo pateikti šaldytuvo temperatūros rodmenys. Tinkama temperatūra itin svarbi norint užtikrinti tinkamą jūros gėrybių kokybę bei saugumą.

REKLAMA

„Tiriant rugsėjo mėnesį gautą pranešimą nustatyta, jog nepateiktas savikontrolės žurnalas, kuriame turi būti fiksuojama šaldytuvų temperatūros rodmenys, rasta produktų pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, austrių tinkamumo vartoti terminai užtikrinami.

Taip pat nebuvo rankų dezinfekcijai skirtos priemonės, rankų plovimo priemonė nepaženklinta, nebuvo pateikti darbuotojų sveikatos patikrą įrodantys dokumentai bei higienos įgūdžių išklausymo pažymėjimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Vilniaus departamentas uždraudė tiekti maisto produktus su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, dėl patikrinimo metu nustatytų pažeidimų subjekto atsakingas asmuo patrauktas administracinėn atsakomybėn“, – teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Tinkama higiena – kelias užkirsti bakterijų plitimui

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, austrėmis apsinuodyti labai lengva, ypač jei jos netinkamai apdorotos. Per 24 valandas po apsinuodijimo gali pasireikšti gastroenterito simptomai – vandeningas viduriavimas, pilvo skausmai, vėmimas bei pykinimas.

REKLAMA

ULAC teigia, kad aplinkos temperatūrai esant aukštesnei nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gamina toksiną, kuris taip pat yra apsinuodijimo maistu priežastis.

Apsinuodyti austrėmis galima vartojant jas jau negyvas, užkrėstas bakterijomis, valgant netinkamai laikytas bei tinkamai neapdorotas austres.

Siekiant išvengti užsikrėtimo, ULAC medikai rekomenduoja:

valgyti tik termiškai apdorotas jūros gėrybes, ypač austres;

plauti rankas po sąlyčio su termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis;

neiti į sūrius vandenis ar vandenis, kuriose susilieja gėlas ir sūrus jūros vanduo, jeigu turite žaizdų (įskaitant įpjovimus, įbrėžimus) arba pridengti žaizdas vandeniui atspariais tvarsčiais;

plauti žaizdas ir įpjovimus vandeniu ir muilu, jeigu jie turėjo sąlytį su jūros vandeniu, termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis ar jų sultimis;

dėvėti pirštines tvarkant jūros gėrybes.

dar eskit visoki suda
Nevalgysiu Paupio turguje visur higienos nesilaiko
Ir as ten lankiausiu pries pora savaiciu ir veliau kelias dienas prastai jauciausi, dabar aisku kodel..
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų