Pienas ir sviestas padeda vaikams gelbėtis nuo astmos, teigia beveik 3 tūkstančių dvimečių vaikų dietą nagrinėję olandų mokslininkai.
Buvo stebimi vaikai, kurie jau nuo trejų metų sirgo astma. Nustatyta, kad valgant kasdien grietinės ir sviesto astmos priepuolių būna daug mažiau. Nuo pieno produktų, tokių kaip jogurtas, šokoladinis pienas ir kt., vaikams taip pat silpnėja švokštimas, gargimas.
Beje, pastebėta, kad panašiai nuo astmos ir švokštimo padeda ir juoda duona. Taip pat kiek rečiau tokių negalavimų turi kasdien gaunantys vaisių ir daržovių vaikai, nors skirtumas buvo per mažas, kad būtų pastebimas statistiškai.
Dr. Aleto Wijgago (Aleto Veigago) vadovaujama Nyderlandų visuomenės sveikatos instituto mokslininkų grupė žurnale "Thorax" paskelbė straipsnį, kuriame rašo: "Mūsų duomenys - tai faktai, rodantys teigiamą ryšį tarp kasdienio pieno riebalų turinčių produktų ir vaikų astmos ar švokštimo pasireiškimo". Anot jų, palankiai organizmą veikia ne tik riebiosios rūgštys, bet ir antioksidantai.
Kiti autoriai yra įrodinėję, kad esama ryšio tarp padažnėjusių astmos atvejų ir Vakarų pasaulyje "sveikų" mėginimų keisti sočiuosius riebalus nesočiaisiais. Bene labiausiai, anot jų, kenkia astmininkų būklei linoleinė rūgštis, kurios esama margarine, o šiuo dabar madinga keisti sviestą.
Tačiau A. Wijgago grupė, tyrusi margarino įtaką astmai ir švokštimui, teigia gavusi rezultatus, kurie neįrodo neigiamo margarino poveikio.
dpa-ELTA