• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt nesusimąstome, kad patiekalai, sudarantys mūsų kasdienį racioną, nuėjo ilgą kulinarinės evoliucijos kelią. Taip prancūziška jūros gėrybių sriuba Bouillabaisse, kurią jūreiviai virdavo iš likusio po prekybos žūklės laimikio, Bretanės valstiečių iš grikių miltų kepti crepe ir varguomenę nuo bado saugoję picos gabalėliai tik dėl laimingo atsitiktinumo pateko į šiuolaikinių restoranų valgiaraščius.

Turbūt nesusimąstome, kad patiekalai, sudarantys mūsų kasdienį racioną, nuėjo ilgą kulinarinės evoliucijos kelią. Taip prancūziška jūros gėrybių sriuba Bouillabaisse, kurią jūreiviai virdavo iš likusio po prekybos žūklės laimikio, Bretanės valstiečių iš grikių miltų kepti crepe ir varguomenę nuo bado saugoję picos gabalėliai tik dėl laimingo atsitiktinumo pateko į šiuolaikinių restoranų valgiaraščius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu paklausčiau, kokia šalis yra picos tėvynė, turbūt, visi be išimties pasakytų, kad tai – Italija. Ir suklystų. Picos – paplotėlio su įvairiais priedais – istorija siekia Antikos laikus, kai Graikijos varguoliai kepdavo plokščią duoną ir apibarstydavo ją prieskoniais arba apšlakstydavo alyvuogių aliejumi, - sako „Charlie Pizza“ maisto kokybės vadovas Algirdas Furmanavičius. – Kaip picos paplotėliai atsirado Italijoje, sklando įvairių mitų, bet būtent šioje šalyje jie sulaukė sėkmės. 19 a. Italijos aukštuomenė nepripažino picos ir jos į savo valgiaraštį neįtraukė, nes ji buvo prasčiokų valgis, tik, kai 1889 m. Neapolį aplankiusi Italijos karalienė Margarita paragavo ir susižavėjo gatvėje parduodama pica, šis patiekalas tapo sensacija.“

REKLAMA

Į Lietuvą atvykstantys italai neretai įtariai nužvelgia mūsiškes picas: anot jų, picos tėra dviejų rūšių – itališkos ir visa kita. Ne vienas savimi pasitikintis picų kepėjas yra bandęs atskleisti itališkos picos receptą, tačiau retam pavyksta ją iškepti taip, kaip savo krosnyje keptos picos padą raikančiam pizzaiolo. Pica Italijoje kepama čia ir dabar – nuo to priklauso jos skonis ir sėkmė.

REKLAMA
REKLAMA

„Charlie Pizza“ maisto kokybės vadovas A. Furmanavičius sako, kad, tobulinant lietuviškos picos receptą, prisimintas stipriausias konkurentas – tradicinė italų pica, dabar skaičiuojanti 125-uosius metus. „Klasikinė itališka pica tirpsta burnoje. Jos paslaptis – plonytis padas, daug kvepiančios ir šviežios, ką tik iš buivolių pieno išgautos mocarellos, per kraštus varvantis ryte spaustas pomidorų padažas, – sako A. Furmanavičius. - Viskas prasidėjo nuo itališkos picos pado. Dabar jis kepamas iš vietoje užmaišytos ir išminkytos tešlos, šviežiai pagaminto pomidorų padažo, aukščiausios rūšies sūriu ir kitų šviežių ingredientų – tik taip išryškėja picos skonis.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Furmanavičiaus, buvo pastebėta, kad dauguma klientų išvalgo picos vidurį su įdaru, o jos kraštai lieka nepaliesti, tad likusią dalį tenka išmesti. Siekdama sumažinti iššvaistomo maisto kiekį ir patobulinti picą, „Charlie Pizza“ ėmėsi eksperimento – kitaip nei iki šiol būdavo įprasta šiame versle, kietuoju sūriu apibarstė picos kraštelius. „Pats svarbiausias picos akcentas – sūris, kuris turi būti šviežias ir aukščiausios kokybės, tad savo naujose picose kietuoju sūriu apibarstome net picų kraštelius, kad jie būtų traškūs ir skanūs. Galiu drąsiai sakyti, bandymas pavyko – nesuvalgytų picos kraštelių nebeliko, o mūsų lojalūs lankytojai naujovę įvertino labai teigiamai,“ – sako jis.

REKLAMA

Lietuvos atsakingų restoranų ir tiekėjų tinklas LARTA prieš metus atliko apklausą, kurioje dalyvavo 200 interneto respondentų bei 2 tūkst. žmonių, pildžiusių anketas viešojo maitinimo įstaigose visoje Lietuvoje. 74,3 proc. šias anketas pildžiusių apklaustųjų svarbu, kad restoranai naudotų Lietuvoje užaugintus produktus. „Ištobulinę lietuviškąjį itališkai traškios picos variantą, į savo virtuvę vežame tik šviežius, Lietuvoje užaugintus produktus, tad dabar mūsų lietuviška pica skoniu gali varžytis su picų pirmtake – itališka,“ - juokiasi A. Furmanavičius.

REKLAMA

Sicilietiška pica

„Ne paslaptis, kad picos padas – pagrindinis šio patiekalo sėkmės garantas. Nesunku tikrą picos padą pagaminti namuose, prireiks tik šiek tiek kantrybės ir daug meilės. Italai giriasi, kad ja įdaryta kiekviena pica Italijoje,“ – sako A. Furmanavičius.

Itališkam picos padui reikės: 25 gr. Mielių, 1 stiklinės vandens, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cukraus, 1 kiaušinio, 2,5 stiklinės miltų;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mieles sutrupinkite į indą ir įpilkite 1 stiklinę šiek tiek pašildyto virinto vandens. Įberkite cukrų ir viską išmaišykite. Tuomet įmuškite kiaušinį, įberkite druską. Vėl išmaišykite. Laikas suberti miltus ir minkyti tol, kol pasidarys vienalytė tešla. Paruoštą tešlą šiltai užklokite ir palaikykite apie valandą. Tuomet plonai kočiokite norimo dydžio tešlos padą.

REKLAMA

Picos įdaras Vištienos filė, 4 pomidorai, 20-30 alyvuogių, 2 šaukštai kaparių, 100 g mocarella sūrio, pipirų;

Plonai supjaustytą vištienos filė pakepinkite keptuvėje. Tuomet ant iškočioto picos pado paeiliui dėkite filė, griežinėliais pjaustytus pomidorus, alyvuoges be kauliukų ir nuplautus kaparius. Picą pabarstykite prieskoniais ir sutarkuotu sūriu. Kepkite 20 min. karštoje orkaitėje. Skanaus!  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų