Vienintelis perlinių kruopų trūkumas yra ruošimo laikas. Kruopas reikia nuplauti, gausiai užpilti verdančiu vandeniu, šiltai apkloti ir brinkinti 8–10 val.
Tuomet, tą nupylus ir vėl užpylus verdančiu vandeniu, virti apie 15 min. Dar sveikesnė ir mažiau šeimininkės pastangų reikalaujanti yra nevirta perlinė košė. Tai tikras atradimas nuolat bėgantiems ir skubantiems. Iš ryto prieš darbą nuplaukite keletą stiklinių perlinių kruopų ir užpilkite šaltu vandeniu. Vakare, prieš eidami miegoti, vandenį nuo kruopų nupilkite, burokine tarka įtarkuokite keletą šviežių morkų ir įmaišykite alyvuogių aliejuje pakepintų smulkiais kubeliais supjaustytų svogūnų. Taip paruoštas kruopas užpilkite verdančiu vandeniu (kad paviršius būtų apsemtas apie 2 cm), puodą uždenkite ir labai šiltai apklostykite. Kito ryto pusryčiai paruošti!
Perlinių kruopų mišrainė
1 stiklinė perlinių kruopų, 200 g virto kumpio, 1 paprika, 1 svogūnas, 2 virtos morkos, 3 marinuoti agurkėliai, truputis petražolių lapelių, druskos, pipirų, aliejaus arba majonezo.
Perlines kruopas išmirkykite ir išvirkite. Virtą kumpį, papriką, svogūną, virtas morkas ir marinuotus agurkėlius supjaustykite kubeliais. Viską gerai sumaišykite, sudėkite kapotas petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Užpilkite majonezu arba alyvuogių aliejumi.
Lietuviškas plovas
3 stiklinės perlinių kruopų, 6 vidutinio dydžio bulvės, 3 morkos, 1 kg kiaulienos šonkauliukų, truputis druskos, pipirų, aliejaus, vandens.
Kruopas nuplaukite šiltu vandeniu ir užmerkite nakčiai. Šonkauliukus supjaustykite nedideliais gabaliukais (maždaug po 3 kauliukus), įtrinkite druska, pipirais ir palikite per naktį. Nuskustas bulves, morkas sutarkuokite stambia trintuve. Sumaišykite su išbrinkusiomis kruopomis ir pasūdykite. Šonkaulius apkepkite aliejuje. Indą, kuriame troškinsite, patepkite aliejumi ir sluoksniais sudėkite kruopas bei šonkauliukus. Įpilkite vandens, kad kruopas apsemtų 3–4 cm. Troškinkite ant viryklės arba orkaitėje apie 1 val. nuolat patikrindami.