Tyrimais įrodyta, kad net valanda ilgiau jausimės sotūs, jei valgysime lėtai ir mažais kąsneliais. Žmonės, lėtai valgantys ir geriantys daugiau nei įprastai skysčių, greičiau pasijunta sotūs.
Teksaso krikščioniškojo universiteto mokslininkai bandė išsiaiškinti ryšį tarp greito valgymo ir kalorijų suvartojimo skaičiaus. Jie taip pat apklausdavo eksperimento dalyvius apie jų savijautą greitai sukimšus maistą ir valgant jį lėtai.
Atliekant eksperimentą lėtai valgančiųjų buvo prašoma įsivaizduoti, kad jie turi daug laiko, gali valgyti neskubėdami ir mažais kąsneliais, gerai sukramtyti maistą, padaryti mažas pauzeles.
Greitai valgančiųjų buvo prašoma sukimšti maistą dideliais kąsniais, kramtyti mažai, įsivaizduoti, kad jie kur nors labai skuba.
Tyrėjai nustatė, kad valgiusieji lėtai suvartojo vidutiniškai 88 kalorijomis mažiau nei greitavalgiai. Turintieji antsvorio „sutaupė“ mažiau – 58 kalorijas.
Kaip teigia profesorė Meena Shah, skirtumas tarp normalaus svorio ir antsvorį turinčių žmonių suvartotų kalorijų tik iš dalies atitinka tikrovę, mat pastarieji, gali būti, drovėjosi valgyti daugiau.
Kaip ten bebūtų, abi grupės žmonių, valgiusių lėtai, ilgiau jautėsi sotūs nei valgiusieji greitai.
Lėtai valgiusieji suvartojo daugiau vandens, tad ir tai leido jiems greičiau pasijusti sotiems ir sulaikė juos nuo persivalgymo.
„Lėtinant valgymo procesą ne tik galima sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį bei nutolinti alkio jausmą, bet ir labiau mėgautis maistu,“ – teigia M. Shah.