• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pentagonas kuria 3 metus negendančią picą

Ir jos nereikia laikyti šaldiklyje!

JAV kariuomenės Naticko tyrimų, plėtros ir inžinerijos centre baigiama kurti kareiviams skirtos picos, kuriai nereikia užšaldymo ar ypatingų laikymo sąlygų, gamybos technologija, pranešė CBS.com. Šios karinės laboratorijos atstovų teigimu, faktiškai tokią picą bus galima padėti ant lentynos 3 metams ir po tiek laiko ji vis tiek bus tinkama valgyti.

REKLAMA
REKLAMA

1981 m. JAV kariuomenėje individualūs maisto daviniai, paruošti vartoti kovos veiksmų zonose esantiems kariams ir karininkams, pakeitė iki to laiko amerikiečių kareiviams dalintus mėsos ir kitų produktų konservus. Tokie iškart vartoti skirti maisto daviniai dalijami ten, kur nėra sąlygų naudoti lauko virtuves. Tačiau amerikiečių kariai nuo pat 1981-ųjų, kai pagaliau galėjo atsisakyti konservuoto maisto, prašė jų racioną paįvairinti picomis. Dabar Naticko karinės laboratorijos mitybos technologai pagaliau galės išpildyti tokį jų pageidavimą, sakoma pranešime.

REKLAMA

Ilga galiojimo trukme pasižyminčios, ypatingų laikymo sąlygų nereikalaujančios ir, reikia manyti, skanios (priešingu atveju nebuvo jokios prasmės jos kurti) picos kūrimo darbai truko 2 metus. Mokslininkai ieškojo būdų, kaip įveikti svarbiausią ilgalaikio picos saugojimo problemą: drėgmė iš pomidorų padažo, sūrio ir kitų produktų įsiskverbia į tešlą ir paverčia ją idealia bakterijų ir pelėsio dauginimosi vieta.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Naticko karinės laboratorijos atstovų, po daugelio nepavykusių eksperimentų mitybos technologams galiausiai pasisekė rasti būdą, kaip „užrakinti“ drėgmę ten, kur ji ir turėtų būti. Specialistai tai padarė pasitelkę drėkinamuosius ingredientus, tarp jų cukrų, druską ir įvairius sirupus, kurie suriša vandenį ir neleidžia jam patekti į tešlą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau vien tik tai nepadės picai išsilaikyti 3 metus, todėl specialistai pakeitė tešlos, sūrio ir padažo rūgštingumą. Tai apsunkino bakterijų dauginimąsi. O į vakuuminę picos pakuotę buvo įdėta geležies pjuvenų, kurios absorbuoja visus oro likučius.

Koks tokios ilgaamžės picos skonis, neskelbiama: kareiviai jos dar neragavo, nes galutinis produkto variantas kol kas neparengtas. Tačiau ruošiamus prototipus degustavę laboratorijos darbuotojai tvirtina, kad eksperimentinė pica panaši į kokybišką įprastinę keptą picą, tik jos plutelė yra drėgnesnė. O pats svarbiausias skirtumas nuo įprastinių picų yra tas, kad eksperimentinė pica yra kambario temperatūros, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų