VMVT Vilniaus departamento inspektoriai, reaguodami į gautą pranešimą apie galimus pažeidimus organizuojant mokinių maitinimą, patikrino trijuose Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos padaliniuose vaikų maitinimo paslaugas teikiančią įmonę.
Turėti įtarimai apie privalomų patalpų ir įrangos higienos reikalavimų pažeidimus bei laiku nesunaudotų maisto žaliavų panaudojimą, o ne utilizavimą pasibaigus jų vartojimo laikui, pasitvirtino, rašoma pranešime spaudai.
VMVT inspektoriams atlikus patikrinimą Lukiškių skg. 5 įsikūrusioje Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos valgykloje nustatyta, kad vaikams maitinti skirti patiekalai gaminti ne pagal receptūras (pavyzdžiui, nustatyta kad kai kurių patiekalų, nurodytų valgiaraštyje, svoriai yra mažesni nei deklaruota arba vieni patiekalai pakeisti kitais).
Be to, patikrinimo metu nustatyta, kad šalutiniams gyvūniniams produktams (t. y. maisto atliekoms) laikyti skirtame šaldiklyje kartu buvo laikomi ir ne šalutiniai gyvūniniai produktai – pjaustyti bananai, supakuoti į polietileninius maišelius, šaldytos bandelės, užšaldyti varškės kukuliai.
Taip pat nustatyta ir kitų pažeidimų: maisto gamybai skirtų žaliavų šaldiklyje laikyta žalia mėsa ir uogos nebuvo tinkamai atskirtos, taip pat rasta 5 kg jautienos mentės su pasibaigusio tinkamumo vartoti terminu.
Vienas iš šiurkščiausių pažeidimų, kurį nustatė VMVT inspektoriai viešojo maitinimo įmonėje, įsikūrusioje Lukiškių skg. 5 veikiančioje Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, – tai, kad rytojaus dieną atlikto pakartotinio patikrinimo metu nurodyta sunaikinti žaliava (jautiena) su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu buvo rasta sudėta atgal į šaldytuvą kartu su maistui ruošti tinkamais produktais.
Be to, šalutiniams gyvūniniams produktams laikyti skirtame šaldiklyje rastas tik 1 šaldytų pjaustytų bananų maišas (vietoj buvusių 3 maišų). Pažymėtina, kad pietų davinyje buvo pateikiamas varškės bananų apkepas.
Tą pačią dieną organizavus neplaninius patikrinimus, pažeidimų buvo nustatyta ir kitose Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje Miglos g. 1A ir Blindžių g. 3 veikiančiose valgyklose.
VMVT inspektoriams atlikus patikrinimą Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje (Miglos g. 1A) veikiančioje valgykloje, nustatyta ne tik patalpų higienos pažeidimų, bet ir patiekalų receptūrų neatitikimų – pavyzdžiui, patikrinimo dieną pusryčiaujantiems vaikams patiekti ne pilno grūdo (t. y. sveikatai palankesni), o paprastų miltų makaronai. Tai neatitiko paties paslaugų tiekėjo deklaruotos produktų kokybės.
Patikrinimo metu to paties pavadinimo progimnazijoje, Blindžių g. 3, įsikūrusioje valgykloje taip pat užfiksuota ir higienos, ir patiekalų gamybos technologinių pažeidimų (pavyzdžiui, burokėlių salotų vienam vaikui turėjo būti patiekta po 130 g, tačiau inspektoriams pasvėrus, nustatyta, kad porcija yra vos 40 g). Nustatyta ir valgiaraščių neatitikimų (pavyzdžiui, valgiaraštyje numatytas daržovių garnyras buvo pakeistas kruopomis), užfiksuota kryžminės taršos rizika, kuomet termiškai neapdorotai ir apdorotai produkcijai naudotas inventorius veiksmingai neatskirtas, netinkamai laikomos maisto atliekos. Nustatyta ir COVID-19 prevencijos pažeidimų (t. y. mokiniai maitinti dalinai savitarnos principu).
Mokiniams skirtą maistą minėtose progimnazijose tvarkė ir organizavo tas pats viešojo maitinimo paslaugų tiekėjas, kuriam dėl nustatytų šiurkščių pažeidimų bus skirtos administracinio poveikio priemonės. Nesaugius, pasibaigusio tinkamumo vartoti termino produktus tiekti maitinimui uždrausta ir nurodyta sunaikinti specializtuoje įmonėje, VMVT pateikiant tą patvirtinančius dokumentus.
Šis maisto tvarkymo subjektas priskirtas padidintos rizikos grupei, todėl numatomi pakartotiniai patikrinimai ir dažnesnė kontrolė siekiant užtikrinti, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas tinkamai.
Neplaninis VMVT patikrinimas atliktas ir Žemynos gimnazijoje valgykloje veikiančiame maisto tvarkymo subjekte, kurio metu paaiškėjo, kad mokinių maitinimo veikla šioje įstaigoje vykdyta neturint tam būtino VMVT leidimo. Užfiksuota, kad dalinis maisto gaminimas vykdytas neparuoštose – neįrengtose patalpose, dalis pagamintų patiekalų buvo pristatoma iš kitų tam pačiam subjektui priklausančių gaminimo patalpų, tam nepritaikyta transporto priemone.
Patikrinimo metu inspektoriams nepateikti maisto pristatymo dokumentai, taip pat nustatyta kitų pažeidimų, susijusių su netinkamu maisto produktų laikymu, patalpų higiena. Todėl ir šis maisto tvarkymo subjektas neišvengs atitinkamų sankcijų.
Šiais metais VMVT inspektoriai visoje šalyje planinių patikrinimų metu jau patikrino 291 ikimokyklinę ir 245 mokyklas.