• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kavos mėgėjai dažniau kavą geria ne kavinėse, o namuose. Tokią išvadą verčia daryti ne tik auganti kavos rinka ir ją gaminančių kavos aparatų paklausa, bet ir išaugęs šios smulkiosios buitinės technikos gedimų skaičius. Statistika rodo, kad tai – viena iš penkių populiariausių smulkiosios buitinės technikos prekių.

Kavos mėgėjai dažniau kavą geria ne kavinėse, o namuose. Tokią išvadą verčia daryti ne tik auganti kavos rinka ir ją gaminančių kavos aparatų paklausa, bet ir išaugęs šios smulkiosios buitinės technikos gedimų skaičius. Statistika rodo, kad tai – viena iš penkių populiariausių smulkiosios buitinės technikos prekių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, kad daugelio namuose naudojamas kavos aparatas nenuviltų ir veiktų sklandžiai, o svarbiausia, – neprarastų techninių savybių ir gamintų pačią skaniausią kavą? Su įvairiais šios smulkiosios buitinės technikos gedimais nuolat susiduriantys pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų specialistai pataria atkreipti dėmesį į keletą kavos aparatų naudojimo ir priežiūros taisyklių.

REKLAMA

Kokybiškos priežiūros priemonės ir minkštas vanduo

Pasak „Warranty Expert“ atstovo Roberto Undro, įsigijus bet kurį – mechaninį ar automatinį, su filtru ar kapsulėmis – kavos aparatą, labai svarbi tinkama jo priežiūra. Kitu atveju šis prietaisas gali tarnauti perpus trumpiau.

„Nusprendus įsigyti kavos aparatą, reikia įvertinti jo gaminamų kavos gėrimų asortimentą, tikėtiną ruošiamos kavos puodelių skaičių per dieną bei jo valymo ciklo trukmę ir ypatumus, iš kurių vienas svarbiausių – kokybiškos priemonės kasdienei priežiūrai“, – teigia ekspertas, pridurdamas, kad dažnai kavos aparatai genda dėl eksperimentiniu būdu naudojamų priežiūros priemonių, pavyzdžiui, neįvertinus, kad rūgšties turintis nukalkinimo skystis gali tiesiog „suėsti“ plastikines prietaiso detales.

REKLAMA
REKLAMA

Kietas vanduo – dar viena problema, didinanti kavos aparatų gedimų skaičių ir trumpinanti jų tarnavimo laiką. Bet ne tik: dėl per kieto ar per minkšto vandens keičiasi kavos skonis ir pieno puta.

R. Undro teigimu, nors Lietuvoje iš čiaupo bėga vidutinio kietumo vanduo (13-20 dH), net ir jis kavos aparatui netinka. „Šios problemos sprendimas paprastas: reikia naudoti talpose išpilstytą vandenį, kuris yra ne tik minkštas, bet ir kokybiškas“, – teigia jis, pabrėždamas, kad geriausias vanduo kavos aparatui yra toks, kurio laikinasis kietumas siekia ne daugiau kaip 5-6 dH.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Instrukcija padeda išvengti kuriozų ir nesusipratimų

Pirkinių draudimo ir pratęstų garantijų specialistas pabrėžia, kad daugelis klientų, atvykę taisyti kavos aparato, beveik niekada nebūna skaitę jo naudojimo instrukcijos. Todėl pasitaiko net kurioziškų atvejų, kai į kavai skirtą talpą vietoj skrudintų kavos pupelių pripilama žalių ar net įmaišoma cukraus, įpilama vandens. „Žinoma, tokie kraštutiniai atvejai nėra taisyklė, tačiau beveik 90 proc. kavos aparatų genda tik dėl netinkamo naudojimo“, – neslepia R. Undro.

REKLAMA

O kavos aparatų naudojimo ir kasdienės priežiūros instrukcija – daugiau nei elementari. Dažnai joje nurodoma naudoti minkštą vandenį, į atitinkamas talpas pilti tik atitinkamus produktus, nenaudojant ilgiau nei valandą, aparatą išjungti, reguliariai valyti tirščius ir tai daryti tik tada, kai prietaisas įjungtas, veikimo ciklo metu nejunginėti ir nedarinėti talpų, reguliariai valyti kavos piltuvėlius ir kapučinatorių, stebėti vandens temperatūras bei laiku atlikti nukalkinimo procedūras.

REKLAMA

„Pasitaiko atvejų, kai kavos aparatas nėra sugedęs, tačiau nepravalytuose kavos piltuvėliuose ar kapučinatoriuje tiesiog susidarė „kamščiai“. Tai labai lengvai sprendžiama problema ir jai nereikia jokių remontų, tačiau nežinojimas gadina kavos aparato savininko nuotaiką ir eikvoja laiką, kurio reikia pristatyti prietaisą specialistams“, – sako atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki kokybiškos kavos – tik du žingsniai

Dvi svarbiausios kavos aparatų priežiūros taisyklės, susijusios su nekasdienėmis procedūromis, tačiau darančios didelę įtaką gaminamo gėrimo kokybei, tai – virimo bloko valymas ir nukalkinimas.

„Kai kurie kavos aparatai turi specialią sistemą, todėl virimo bloko valyti nereikia, tačiau jei reikia, dažniausiai tai turi būti daroma maždaug kas pusę tūkstančio paruoštų kavos puodelių. Jei ši procedūra atliekama reguliariai, kava visuomet bus šviežia ir kvapni, o aparatas tarnaus ilgą laiką“, – tikina R. Undro, primindamas, kad sklandų kavos aparato virimo bloko darbą ir kokybiškai gaminamą gėrimą signalizuoja ir kavos puta: jei ji tamsesnė – kavos temperatūra gali būti per aukšta, jei šviesesnė – per žema.

REKLAMA

Dažnus gedimus lemia ir prietaiso užkalkėjimas, dėl kurio dalis kavos aparatų gali sugesti nepataisomai. Specialistas pastebi, kad šioje vietoje būtina ne tik parinkti tinkamas priemones nukalkinimui, tačiau ir žinoti, kas kiek laiko reikia atlikti nukalkinimo procedūrą ir kaip ją tinkamai padaryti.

REKLAMA

Automatiniai kavos aparatai patys praneša apie nukalkinimo poreikį, tačiau kitus būtina valyti maždaug kas 200-300 paruoštų kavos puodelių. Būtina nepamiršti, kad nukalkinimą galima atlikti tik tada, kai visos prietaiso dalys yra atvėsusios.

„Tai bene pati svarbiausia kavos aparato priežiūros procedūra, ilginanti prietaiso tarnavimo trukmę, gerinanti kavos skonį ir taupanti energijos sąnaudas. Nes besikaupiančios kalkės lėtina kavos aparato procesus – vandens pratekėjimą, cirkuliaciją, virimo bloko pajėgumus ir kt., o tokiu būdu pailgėja kavos gaminimas ir tam reikalingas elektros energijos kiekis“, – pabrėžia atstovas R. Undro.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų