• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žinote, koks naujausias mados klyksmas kulinarijos pasaulyje? Skandinaviškas bistro tipo lėtas gatvės maistas, iš vietinių produktų ir  japoniškos virtuvės derinys – toks apibendrinimas išryškėjo „Electrolux“ apklausus 285 garsiausius pasaulio virtuvės šefus bei kulinarijos kritikus, dalyvavusius Geriausių 50 pasaulio restoranų apdovanojimuose (S.Pellegrino World's 50 Best Restaurants).

REKLAMA
REKLAMA

„Mums buvo labai įdomu sužinoti lyderiaujančių restoranų verslo profesionalų nuomonę apie artimiausių poros metų virtuvės tendencijas, palyginti skirtingų pasaulio regionų įžvalgas ir kartu pasidalinti šiais atradimais su visais kulinarijos gerbėjais“, - teigė  Deimantas Kirlys, „Electrolux“ atstovybės Lietuvoje direktorius.

REKLAMA

Keturios dominuojančios tendencijos

Pirmaujanti ateities tendencija, apklausos dalyvių nuomone, yra lokali orientacija. Ją, kaip dominuojančią, įvardino net 60 proc. profesionalų.

„Man atrodo, jog ši tendencija išreiškia artėjimą prie gamtos. Ji skatina pernelyg netransformuoti produktų, o juos naujai pateikti, išlaikant paprastumą, kad ragautojai galėtų pajusti tikrąjį jų skonį. Ši tendencija jau dabar įgauna apsukas“, - aiškino Anne-Sophie Pic, šių metų geriausios pasaulio šefės (moters) apdovanojimo laimėtoja.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje vietoje buvo įvardytas bistro restoranų tipas (36 proc.), trečioje - lėtas maistas (21,5 proc.), ketvirtoje – gatvės maistas (17,5 proc.). Tiesa, Europoje gatvės maisto koncepciją nurungia prabangi virtuvė. Ją, kaip pagrindinę, įvardino beveik 17 proc. apklaustųjų, tuo tarpu gatvės maistas surinko tik 9 proc. balsų. Prabangaus maisto koncepcijai gerokai daugiau balsų atidavė restoranų savininkai ir virtuvių šefai, o gurmanų ir kulinarijos kritikų tarpe pritariančiųjų šiai tendencijai buvo gerokai mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausti, kokios šalies virtuvė labiausiai turės įtakos artimiausioms restoranų tendencijoms, beveik 31 proc. profesionalų įvardijo skandinavišką stilių. Šią tendenciją patvirtina ir Kopenhagoje įsikūręs restoranas „Noma“, šiemet tapęs geriausiu pasaulio restoranu jau antrus metus iš eilės. Taip pat prestižiniame virtuvės šefų konkurse „Bocuse d'Or“, vadinamame  kulinarine olimpiada, šiemet tris aukščiausiais vietas pelnė būtent skandinavai - danas Rasmus Kofoed, švedas Tommy Myllymäki ir norvegas Gunnar Hvarnes.

REKLAMA

Antroji daugiausia balsų sulaukusi virtuvė yra japonų (31 proc.), trečioji – prancūzų (15  proc.), o toliau rikiavosi Lotynų Amerikos (14 proc.), Azijos (11 proc. be japonų, kinų, tajų) ir italų (11 proc.).

Beje, profesionalų nuomone, skandinavišką ir Japonijos virtuvę sieja paprastumas ir dėmesys ingredientams.

REKLAMA

Prognozuodami ingredientų dominavimo tendencijas, 55 proc. apklausos dalyvių atsakė, kad tai lokaliai užauginti ar pagaminti produktai. Jiems daugiau nei dvigubai nusileido 25 proc. balsų pelniusi organinė ar ekologinė produkcija.

Pasaulio kulinarijos žvaigždė, restorano „Noma“ virtuvės šefas Rene Redzepi mano, kad dominuojančiu produktu taps daržovės, tuo tarpu mėsos, kuriai pataruoju metu buvo teikiamas prioritetas, pozicijos pasikeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad žmonės ims valgyti vis daugiau žolių ir daržovių - atras šiuos produktus iš naujo ir nebegalvos, kad sotumui ir laimei jiems būtini tik gyvūninės kilmės proteinai“, - sakė René Redzepi.

Pasaulio rinkose atsiranda vis daugiau „Fair Trade“ produktų ir jie populiarėja tarp vartotojų, tačiau jų naudojimą restoranuose kaip pagrindinę tendenciją įvardina tik 2,6 proc. „Electrolux“ surengtos apklausos dalyvių. Tuo tarpu net 85 proc. kulinarijos profesionalų mano, kad vietinės kilmės produktų naudojimo tendencija ateityje tik stiprės ir liks dominuojančia.

REKLAMA

Būtent vietinė produkcija yra „Electrolux“ keliaujančių restoranų „The Cube“ (liet. Kubas) kulinarinis akcentas. Briuselyje, ant Jubiliejaus parko vartų įkurdinto restorano šefas Sanghoon Degeimbre naudojo daržoves iš vietinio daržo, kuriame produkcijos auginimu rūpinosi jo padėjėjas. Šiame originalios architektūros ir įspūdingą panoramą siūlančiame restorane vienu metu galėjo vaišintis 18 žmonių.

Atlikti šią apklausą ir pasidalyti naujausių tendencijų prognozėmis su visais kulinarijos mėgėjais „Electrolux“ įgijo galimybę šiemet tapusi prestižinius apdovanojimus rengiančios Geriausių 50 pasaulio restoranų akademijos rėmėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų