Praleidus šį momentą, česnakų galvutės subyrės į skilteles, pablogės skonis ir jie bus prastai išsilaikę. Tik laiku iškasus česnakus, galvutės bus išsaugotos iki naujo derliaus.
Kada kasti česnakus
Česnakų derliaus nuėmimas priklauso nuo oro sąlygų, česnakų rūšies ir veislės.
Nesubrendusias česnakų veisles galima skinti praėjus 85-95 dienoms po sudygimo, o vėlyvąsias – po 100-110 dienų.
Rudenį pasodinti žieminiai česnakai kasami nuo liepos vidurio iki rugpjūčio pabaigos. Pavasariniai česnakai, pasodinti pavasarį, kasami rugpjūčio antroje pusėje – rugsėjo viduryje.
Norint tiksliai nustatyti, kada galima kasti česnakus, reikia vadovautis tam tikrais požymiais.
Kada skinti žieminius česnakus: požymiai
Palikite keletą rodyklių kontrolei ir stebėkite sėklų ankštį. Jei žiedkotelis išsitiesino, žiedas sprogo ir matosi violetinės spalvos sėklos, metas skinti česnaką.
Jei apatinės augalo plunksnos visiškai nudžiūvo, o viršutiniai stiebai pageltę.
Jei šaknys iš ryškiai baltų virto šviesiai pilkomis, pradėjo džiūti, o žvyneliai tapo sausi, violetiniai arba balti, metas augalą iškasti.
Kada iškasti pavasarinius česnakus
Pavasariniai česnakai neturi trilapių lapų, todėl pirmiausia reikėtų vadovautis jų geltonumo požymiais.
Galite iškasti porą galvučių, kad pamatytumėte, ar jos subrendusios.
Subrendusio česnako viršūnėlės linksta į žemę
Šaknies kaklelis išsausėja, galvutės tvirtos, 3 sluoksniais padengtos pusiau sausomis žvynais
Česnako skiltelės atsiskiria ir lengvai nulupamos.
Kaip tinkamai kasti česnakus
Kad česnakai geriau išsilaikytų, juos reikia tinkamai iškasti ir gerai išdžiovinti.
Likus vienai, pusantros savaitės iki česnakų nuėmimo nustokite laistyti lysves;
kaskite sausą dieną, ryte arba vakare, kad saulė neišdžiovintų galvučių;
kad nepažeistumėte galvučių, česnakus kaskite šakute, o ne kastuvu;
pernokusios ir pažeistos galvutės blogai laikosi, todėl jas reikėtų sunaudoti pirmiausia. Ilgalaikiam saugojimui tinka į skilteles suskilusios galvutės.
Iškastus česnakus palikite gerai vėdinamoje patalpoje 7-10 dienų, kad išdžiūtų.
Kai išdžius, nupjaukite stiebą, palikdami apie 10 cm stiebo ir šaknų.