Grikius E. Gavelienė įvardija kaip vieną maistingiausių bei sveikatai palankiausių kruopų. Tai skaidulomis ir angliavandeniais turtingos kruopos, kurias galima priskirti prie gero glikeminio indekso produktų.
Grikiai tinka tiek diabetu sergantiems, tiek reguliuojantiems kūno masę, nes palaiko tolygų gliukozės atsipalaidavimą ir patekimą į kraują. Jie turtingi praktiškai visais žmogui reikalingais mineralais, o išskirtinai žinomi kaip geležies šaltinis. Taip pat jose yra vitamino A, B grupės vitamin, vitamino C, karotinoidų, o jų baltymo aminorūgščių sudėtis yra viena artimiausių gyvūninės kilmės baltymui.
Lyginant su kitomis kruopomis, kai kurių sveikatai nepalankių dalių grikiuose nėra, pavyzdžiui, glitimo
Todėl celiakija sergantys žmonės gali drąsiai grikius įtraukti į savo racioną. Labai retai pasireiškia alergija grikiams. Be to, nepelnytai dažnai išsigąstama didelio grikių kaloringumo: porcijai reikia apie 40 g grikių, tad joje gali būti nuo 200 iki 310 kcal.
Kuo trumpiau grikiai termiškai apdorojami, tuo juose esančios naudingosios medžiagos išsilaiko geriau, ypač – vitaminai. Naudinga grikius pasiruošti iš vakaro, juos nuplovus ir užpylus verdančiu vandeniu.
Tuomet kitą dieną užteks porciją pašildyti ir virti nereikės. Grikius galima komponuoti su daržovėmis, kiaušiniais, nedideliu aliejaus ar sviesto kiekiu bei paskaninus prieskoninėmis žolelėmis.
Ekspertė atkreipia dėmesį į grikių rūšį, mat jų būna skrudintų ir neskrudintų. Anksčiau minėta maistinė nauda būdinga skrudintiems grikiams. Tai reikštų, kad neskrudintuose grikiuose maistinių medžiagų koncentracija dar didesnė, tačiau juos vis tiek rekomenduojama trumpai pavirti.