Tęsiu savo eksperimentus su panyru. Kol kas visai sėkmingai. Įdomus receptas pasirodė, išbandžiau. Skonis nebuvo labai stiprus, tačiau tas man visai patiko.
Ko reikės:
- ~275g panyro + 600ml išrūgų, likusių po panyro gamybos
- šaukštas aliejaus + aliejaus kepimui
- 0.5 šaukštelio kumino
- dviejų ~5cm ilgio cinamono lazdelių
- 4 gvazdikėlių
- 0.5 šaukštelio maltos kalendros, ciberžolės, asafetidos
- žiupsnio maltų juodųjų pipirų
- druskos pagal skonį
Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinti šaukštą aliejaus, suberti kuminą, sudėti cinamono lazdeles ir maišant pakepinti ~ pusę minutės. Po to suberti likusius maltus prieskonius ir dar kelias sekundes pakepinti. Tuomet supilti išrūgas, įberti druskos, užvirti. Tuomet viską supilti į dubenėlį. Keptuvę išvalyti [arba naudoti kitą keptuvę, arba galima tai daryti gruzdintuvėj], įpilti aliejaus. Panyrą supjaustyti nedideliais kubeliais. Suberti į įkaitintą aliejų. Kepti kol gražiai apskrunda. Iškepusius kubelius suberti į pasiruoštą skystį. Mirkyti 20min - 2 dienas.
Skanus užkandis - tiek šiltas [pašildytas], tiek šaltas. Prieš tiekiant skystį nupilti.
Skanaus!
P.S. Pagalvojau, gal kam iškils klausimas dėl panyro. Realiai prieš gamindama pasiskaičiau čia. Bet procesas iš tiesų labai paprastas: užverdi pieną, kai pradeda kilti, nukeli nuo ugnies, supili citrinos sultis arba kt. rūgštį. Aš naudoju citrinos sultis: ~2 šaukštai į litrą pieno. Jei išrūgos neskaidrios, arba varškė neatsiskyrė, tada pilam daugiau. Na, o po to viską į merlę, į dubenį, prispaudžiam sunkiu daiktu ir po kiek laiko turim skanaus panyro.
Šaltinis: Harė Krišna. Vegetariniai valgiai.