• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

519-ąjį gimtadienį švenčiančiame Panevėžyje dar neregėtos kulinarinės varžytuvės. Šventės organizatoriai miesto restoranus kvietė gaminti Čičinsko troškinį.

519-ąjį gimtadienį švenčiančiame Panevėžyje dar neregėtos kulinarinės varžytuvės. Šventės organizatoriai miesto restoranus kvietė gaminti Čičinsko troškinį.

REKLAMA

Restoranai ne tik eksperimentavo virtuvėse, bet ir kapstėsi istoriniuose šaltiniuose ir aiškinosi, ką gi galėjo mėgti ir valgyti legendomis apipinta istorinė asmenybė Čičinskas.

Virtuvės šefas į lėkštę dar deda morkų, bulvių ir kitų daržovių.

„Pakankamai ilgai troškinti, sviestas ir vynas, tokia ir paslaptis“, – sako restorano „Riverside“ virtuvės šefas Emilis Skurdenis.

Virtuvės šefas sako idėjų gastronominiam konkursui sėmėsi iš tradicinio prancūzų troškinio.

„Tai tokia kaip ir lietuvių, ir prancūzų šaknys susipynė pas mus į šitą troškinį“, – pasakoja E. Skurdenis.

Čičinsko troškinį gamino ir kitas restoranas Panevėžyje.

„Geram troškiniui, kas svarbiausia – gera mėsa, daržovės. Reikia atsižvelgti į sezoniškumą, tai yra moliūgas, pupelė, mes tą ir panaudojom“, – kalba restorano „Rojaus paukštė“ savininkė Giedrė Blinkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Restoranų kūrybiškumą gaminant troškinį vertino specialiai sudaryta komisija.

„Tie vertinimo kriterijai atspindi ir skonį, ir išvaizdą, ar šitas patiekalas sveikatai palankus, ar jis atitinka sezoniškumą. Gal jeigu jam suteiktas Čičinsko vardas, tai šiek tiek turėtų atspindėti tą istorinį laikmetį, kuriame gyveno šitas mūsų personažas“, – teigia komisijos pirmininkė Janina Jasiūnienė.

REKLAMA

„Nanau pagrindinis ingredientas yra meilė gaminimui, jeigu darai su meile, tai ingredientai tampa visi tinkami“, – tikina komisijos narys Justinas Skaržauskas.

„Fotografavau patiekalą – atrodo labai gražiai, skonis atitinka vaizdą, ką galiu pasakyt, konkurentai, stenkitės, šitas blynas nepridegęs“, – tvirtina komisijos narys Marius Rudžianskas.

Panevėžio restoranus gaminti Čičinsko troškinį subūrė miesto gimtadienio šventės organizatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžys švenčia 519 metų, ieškom kažko istoriško, prie ko galima prisiliesti nors truputėlį. Viena iš legendinių asmenybių siejama su Panevėžiu yra Čičinskas, kuris buvo garbingas bajoras, istoriniai šaltiniai byloja, kad jis dalyvavo valstybės valdyme. Na, taip išėjo, kad literatūros žmonės jį pasigavo kaip neigiamą personažą“, – pasakoja konkurso sumanytojas Gintaras Kerbedis.

Organizatoriai kvietė restoranus į kulinarines varžytuves pažvelgti kūrybiškai. Konkurso dalyviai ne tik eksperimentavo virtuvėje, bet ir kapstėsi istoriniuose šaltiniuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar Čičinskas yra tik istorinis personažas. Literatūroje mes randame nemažai kūrinių, baladžių apie jį, tai va būtent literatūra atsidūrė mūsų lėkštėje“, – teigia restorano „Vasaris“ direktorė Miglė Gruzdenė.

„XVII amžiuje Čičinskas valgė taip pat kaip ir visi vidutinio rango Lietuvos dvarininkai, tai nebuvo ypatingai prabangi virtuvė. Jo pavadinimas tiesiog kuria tokią regiono specifiką. Na, ir tai turizmo rinkodaros ir miesto įvaizdžio požiūriu, manyčiau, yra neblogai. Čia viena iš smagių kūrybinių iniciatyvų, tegul gamina žmonės tą troškinį“, – sako Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas.

Restoranai svarsto, kad ir pasibaigus konkursui Čičinsko troškinys galėtų likti jų valgiaraštyje. Daug metų turistus vilioja legendomis apipintas Čičinsko kalnas Upytėje, netoli Panevėžio. Kelis dešimtmečius Panevėžį garsina Čičinsko kepsnys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų