Ant viryklės puode jau kunkuliuoja kruopos, o šalia virėjos morkas aliejuje čirškina dvi maisto paketų gavėjos. Nors moterys savęs nelaiko prastomis šeimininkėms, visgi profesionali virėja randa, kuo jas nustebinti.
„Noriu jums pademonstruoti, kaip galima aromatizuoti aliejų. Aš jį dabar aromatizuosiu česnaku“, – kalbėjo mokytoja.
„Aliejuje prieskonių aš gyvenime net nebūčiau dariusi ir net nepagalvojusi, o va, kiek išmoksiu“, – džiaugiasi Nadiežda.
Pirmą kartą „Maisto bankas“ miltų, kruopų ir konservų davinį gaunančius skurstančiuosius sukvietė į praktinius virimo mokymus, kurių metu profesionali virtuvės virėja keliolikai susirinkusių klausytojų pabodusias kruopas mėgina pagaminti kitaip.
„O dabar aš pakepinsiu daržoves", – girdisi mokymuose.
Ir išties – po mokymų klasę maloniai pasklidęs salstelėjęs daržovių kvapas ne vienam žadina apetitą. O atidžiai mokytojų žodžius sekančios moterys nepraleidžia žeriamų patarimų.
„Va, morkos, svogūnas, į košę aš morkų nededu, jei darau, svogūnas ir spirgai būna“, – sako Lionė.
„Apetitas toks žadinantis, o atrodo kruopos, nepasakysi, kad kruopos“, – kalbėjo Irena.
Tiesa, į šeimininkių kursus palaikyti mylimosios atėjęs vienas vyras nesitikėjo, kad iš kruopienės pavyks pagaminti ką nors kitoniško. Mat kiekvieną eurą taupantys ir taip neišlaidauja, tad įvairios košės, konservai, patiekalai iš miltų – kasdienis jų valgis.
„Šiaip naudojam, naudojam daug, valgom. Gal ir pasimokysime“, – sako Kęstutis.
„Šiais laikais žmonėms reikia taupyti, ypač kaimuose. Darbo nėra, uždarbių tokių negauna, verčiasi kaip kas gali. Be abejo, savo daržoves turiu, stengiamės užsiauginti, kad kuo mažiau pirktume“, – kalbėjo Valerija.
„Manau, ne visose šeimose išvis jos valgomos, daug kas tą pačią labdarą gauna, bet daug kas nenaudoja. Mūsų šeima naudoja“, – atvirauja Nadiežda.
Kas jau kas, bet šie žmonės sako ir taip mokantys gaminti kone iš kirvio. Bet kad pabodusios kruopos gali virsti beveik delikatesu, nustemba. O mokytojai pabrėžia, kad gaminant svarbiausia išradingumas.
„Čia yra putėsiai, pagaminti iš manų kruopų košės, kuri yra išvirta ant obuolių tyrės pagrindo ir pagardinta apelsinų sultimis“, – kalbėjo mokytoja.
Kalbėjo ir kaip taupyti
Maisto paketų gavėjai turi progą ne tik pasimokyti šeimininkavimo, bet ir taupymo. Nors, rodos, kur čia besutaupysi, kai pajamos ir taip striukos. Bet finansų paslapčių mokanti mokytoja net ir varguolių kišenėse randa neapgalvoto švaistymo. Jei paprastai taupo kiekvieną stalo kąsnį, tai nesusimastydami išlaidauja rūkalams ar kitokioms smulkmenoms.
„Oi, didžiausios nuodėmės – tai, aišku, yra kava, rūkalai, vaisvandeniai, degalinėse užkandžiai, kur, atrodytų, nekasdienis, taip pat nustemba, kad gali sutaupyti elektrą, vandenį“, – kalbėjo finansų ir apskaitos mokytoja Laima Čiuplinskienė.
Į pusdienį trunkančius mokymus kviečiami visi maisto paketų gavėjai. Tačiau nėra verčiama į juos eiti. Iš viso Lietuvoje maisto paketus gauna beveik 200 tūkst. šalies gyventojų. „Maisto bankas“ padeda mažiau nei pusei.