Tai – anksčiau net į raudonają knygą buvę įtraukti grybai – didieji kukurdvelkiai. Paprastai jie auga ne miškuose, o pievose, laukuose, parkuose, sodybose ir išsipučia iki įspūdingo dydžio.
Šeimos sode – 65 kamuolio dydžio grybai
Kukurdvelkiai gali užaugti daugiau nei pusmetrio skersmens, nors paprastai pasiekia arbūzo ar futbolo kamuolio dydį.
Maistui didysis kukurdvelkis vartojamas netgi termiškai neapdorotas, jo galima dėti į salotas. Paruošiamas labai paprastai: grybas supjaustomas plonais griežinėliais, šiek tiek užberiama druskos, pašlakstoma citrinų sultimis ir paliekama kelioms valandoms.
Grybą galima pabarstyti prieskoniais, apvolioti džiūvėsėliuose ar miltuose ir kepti keptuvėje arba ant grotelių.
Šis grybas nėra nei nuodingas, nei labai vertingas, tad ypatingo skonio nesitikėkite, tačiau kol mėsa balta – grybas valgomas.